Annons

Kemikalier i solskydd tar sig in i kroppen

Kemiska uv-filter i solskyddsmedel tränger genom huden och ut i blodet. För vissa uv-filter blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk. Det anser den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA efter en ny studie.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Samtliga filter passerade ut i blodet och halterna steg för varje dag som studien pågick.

Foto: Berit Roald/TT

Utöver solkrämer finns uv-filter även i hudkrämer, schampo och smink.

Foto: J Pat Carter/AP

Samtliga filter passerade ut i blodet och halterna steg för varje dag som studien pågick.

Foto: Berit Roald/TT
Samtliga filter passerade ut i blodet och halterna steg för varje dag som studien pågick.
Samtliga filter passerade ut i blodet och halterna steg för varje dag som studien pågick. Foto: Berit Roald/TT

Solkrämer och solsprejer ska skydda oss mot brännskador från solen. Därför innehåller de filter som hindrar uv-strålningen från att tränga in i vår hud. Hittills har uppfattningen varit att de kemiska filtren i stort sett stannar kvar på huden när vi har smörjt in oss.

Resultatet av en amerikansk studie, finansierad av FDA, ställer nu den uppfattningen på ända.

Studien testade fyra olika solskyddsprodukter – två sprejer, en lotion samt en kräm – som innehöll en variation av fyra olika uv-filter. De 24 deltagarna använde solskydden under sju dagar och följde anvisningarna som finns på produkten.

Resultatet visar att samtliga filter passerar ut i blodet. Halterna steg för varje dag som studien pågick. Redan första dagen hamnade nivåerna över 0,5 nanogram per milliliter. Det är det gränsvärde som FDA anser ska leda till att man gör utökade toxikologiska tester för att se om risken för cancer, medfödda missbildningar eller andra negativa effekter ökar.

Annons
Annons

Utöver solkrämer finns uv-filter även i hudkrämer, schampo och smink.

Foto: J Pat Carter/AP

Att uv-filter finns i blodet behöver dock inte betyda att de är farliga.

Anna-Maria Andersson är forskningschef vid det internationella centrumet Edmarc vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Centrumet är världsledande när det gäller forskning på uv-filter och effekter på reproduktion och människor. Hon är inte förvånad över studiens resultat.

– För tio år sedan publicerade vi en liknande studie för tre uv-filter, varav ett finns med i den här studien, benzophenone-3 (BP-3), också kallat oxybenzone. Vi observerade samma höga maxkoncentration av BP-3 i blodet några få timmar efter att krämen smörjts på huden, säger Anna-Maria Andersson.

Som SvD tidigare har rapporterat har hon och hennes kollegor hittat uv-filter i urinen hos förskolebarn i Danmark, framför allt under sommartid. De har även sett att vissa uv-filter påverkar spermier i provrör.

Att uv-filter finns i blodet behöver dock inte betyda att de är farliga, slår de amerikanska forskarna fast. De rekommenderar också alla att fortsätta använda solskyddsmedel. Samma slutsats drar FDA men konstaterar samtidigt att det nu krävs studier som utreder om uv-filter som passerar ut i blodet i halter över gränsvärdet utgör en hälsorisk.

Utöver solkrämer finns uv-filter även i hudkrämer, schampo och smink.
Utöver solkrämer finns uv-filter även i hudkrämer, schampo och smink. Foto: J Pat Carter/AP

Forskarna lyfter också fram att en svaghet i studien är att deltagarna inte vistades i solen, vilket skulle kunna påverka resultatet. Deltagarna använde även större mängder solskyddsmedel än normalt, eftersom de flesta smörjer in sig både för lite och för sällan.

Annons
Annons

Till skillnad från i USA, där solskyddsmedel klassas som receptfria läkemedel, klassas de i Europa som kosmetika. Uv-filter finns också i hudkrämer, schampo och smink.

Hudcancer är en mycket större och allvarligare risk.

I Sverige står Läkemedelsverket för tillsynen av solskyddsmedel på marknaden. SvD skickade därför studien till Josefin Liljeteg på enheten för kosmetika, läkemedelsprodukter och narkotika.

Innebär studiens resultat att det är farligt att använda solskyddsmedel?

– Nej. Jag vill precis som forskarna betona att det här är inte någon anledning att sluta använda solskydd. Hudcancer är en mycket större och allvarligare risk, säger Josefin Liljeteg.

Hon ger rådet att först och främst använda kläder, hatt och solglasögon som skydd och bara komplettera med solkräm eller liknande på oskyddade delar av kroppen.

Under senare år har tekniker för att mäta låga halter av ämnen i blod förbättrats. Många solskyddsmedel innehåller numera också flera uv-filter. Det gör att forskare eller tillverkare framöver även kan behöva studera hur filtren samverkar, så kallade cocktaileffekter.

– Då behöver man ett mycket gediget material med toxikologiska data. Men eftersom att vi inte är en forskande myndighet kan vi inte ta fram det själva.

Att hålla koll på de solskyddsmedel som finns på den svenska marknaden har de däremot som sin uppgift.

– I år har vi valt att granska tio produkter. Vi har upptäckt fler som inte kan bevisa den solskyddseffekt som de lovar på flaskan.

Resultatet har blivit att företagen ska ta fram bevisen som krävs. Vilka produkter det är avslöjas i början av juni.

Prenumerera här på SvD:s nyhetsbrev Klimatkollen med Peter Alestig svd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons