Annons

Studie: Räcker inte att sova ikapp på helgen

Forskning visar att det inte räcker med att sova ut en helg efter en vecka med för få sömntimmar. Arkivbild.
Forskning visar att det inte räcker med att sova ut en helg efter en vecka med för få sömntimmar. Arkivbild. Foto: MIKAEL ANDERSSON / TT

Att sova för lite kan medföra både ökat sötsug och minskad insulinkänslighet, i förlängningen riskfaktorer för såväl diabetes som hjärt- och kärlsjukdomar. Enligt en studie från University of Colorado Boulder räcker det inte med att "sova ikapp" på helgen, rapporterar SVT Nyheter.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Hjärnan försöker ta igen förlorad sömn genom att öka tiden i djupsömn och genom att sova längre när det är möjligt. Men tidigare forskning har inte visat hur mycket man hinner återhämta sig under en helg efter en veckas sömnbrist.

I studien från University of Colorado Boulder fick försökspersonerna bara sova fem timmar per dygn. På grund av sömnbristen åt försökspersoner mer, framför allt av sötsaker.

Några av dem fick efter fem dygn sova ut i två dygn, de minskade då konsumtionen av sötsaker. Men när sömnen begränsades igen började de äta mer igen.

De personer som fick tillfälle att sova ut fick dessutom en minskad insulinkänslighet, till och med sämre än de som bara fick sova fem timmar under hela testperioden.

– Tidigare har man bara forskat på vad som händer efter en helg av sömnåterhämtning. Det intressanta är att man här har testat att se hur det blir när man återgår till för lite sömn igen. Det har inte gjorts förut, säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare och professor vid stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

Torbjörn Åkerstedt säger att längre studier krävs för att ta reda på hur lång tid som behövs för återhämtning efter en period av dålig sömn.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons