Annons

Studie: Var femte dödsfall kopplas till dåliga matvanor

Matvanor orsakar fler dödsfall än rökning i världen, enligt en ny studie. Ohälsosamma dieter beräknas vara inblandade i ett av fem dödsfall varje år.

– Det finns så otroligt mycket hälsa och välbefinnande kvar att vinna genom att förändra matvanor, säger professorn Mai-Lis Hellenius.

Under strecket
Publicerad

Globalt orsakas flest dietrelaterade dödsfall av för mycket salt, följt av för lite fullkorn och frukt.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Mai-Lis Hellenius, professor i allmänmedicin.

Foto: Malin Hoelstad

Globalt orsakas flest dietrelaterade dödsfall av för mycket salt, följt av för lite fullkorn och frukt.

Foto: Janerik Henriksson/TT
Globalt orsakas flest dietrelaterade dödsfall av för mycket salt, följt av för lite fullkorn och frukt.
Globalt orsakas flest dietrelaterade dödsfall av för mycket salt, följt av för lite fullkorn och frukt. Foto: Janerik Henriksson/TT

Omkring elva miljoner dödsfall (ett av fem) om året världen över kan kopplas till ohälsosamma matvanor, enligt en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet.

Nästan alla av dessa, runt tio miljoner dödsfall, beror på att dieterna bidrog till hjärt- och kärlsjukdomar. Just hjärt- och kärlsjukdomar är också den vanligaste dödsorsaken i Sverige.

Resten, runt en miljon av de dödsfall som kopplas till matvanor, orsakades av typ 2-diabetes och olika former av cancer.

– Forskarnas bedömning är att våra matvanor är den livsstilsfaktor som orsakar mest sjukdom och dödsfall, fler än rökning, på internationell basis. Det är viktigt och intressant, säger Mai-Lis Hellenius, professor i allmänmedicin, med inriktning mot kardiovaskulär prevention vid Karolinska Institutet, till SvD.

Annons
Annons

Mai-Lis Hellenius, professor i allmänmedicin.

Foto: Malin Hoelstad
Mai-Lis Hellenius, professor i allmänmedicin.
Mai-Lis Hellenius, professor i allmänmedicin. Foto: Malin Hoelstad

Globalt orsakas flest dietrelaterade dödsfall av för mycket salt, följt av för lite fullkorn och frukt. I Västeuropa pekas dock för lite fullkorn ut som det största problemet bland de 15 kostfaktorer som forskarna valt att undersöka.

Högt intag av rött kött, processat kött och drycker sötade med socker hörde till de livsmedel som globalt sett ledde till minst antal matvanerelaterade dödsfall. Sötad dryck orsakade däremot större andel av dödsfallen i delar av Nord- och Latinamerika jämfört med andra områden, medan salt är relativt störst problem i Asien.

Mai-Lis Hellenius poängterar att det är svårt att mäta matvanor, och att väga effekten av olika faktorer mot varandra. Enligt henne förstärker dessutom flera negativa faktorer varandra, på samma sätt som flera goda faktorer förstärker varandra, vilket gör det ännu svårare att slå fast vilka matvanor som påverkar hälsan mest.

Den som vill äta hälsosamt bör därför inte stirra sig blind på en enda åtgärd, som att minska på saltet eller äta mer fullkorn. Man kommer långt genom att följa Livsmedelsverkets rekommendationer, som stämmer väl in på resultaten i studien, säger Mai-Lis Hellenius.

– Det som är intressant för gemene man att ta med sig från den här studien är hur mycket hälsa vi kan vinna genom att äta hälsosammare. Framför allt kan vi minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Israel har lägst andel dödsfall som kopplas till matvanor i hela världen. Där låg ohälsosamma matvanor bakom 89 dödsfall per 100 000 invånare år 2017. Andra länder runt Medelhavet, som Frankrike och Spanien, hör också till de där lägst andel dör till följd av maten. Sverige har relativt få matvanerelaterade dödsfall, mellan 105 och 142 per 100 000 invånare.

Flest matvanekopplade dödsfall har Uzbekistan. Där dör tio gånger så många till följd av maten de ätit jämfört med i Israel, 892 av 100 000 invånare. Andra länder i Central- och Sydöstasien, som Kina, hör också till de där dieten är inblandad i flest dödsfall.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons