Annons

Hela Karolinskas styrelse avgår efter skandalerna

Alliansen i Stockholmslandstinget kommer föreslå en ny styrelse för Karolinska Universitetssjukhuset. Samtidigt meddelar den gamla styrelsen att de ställer sina platser till omedelbart förfogande.

Under strecket
Publicerad

Karolinska universitetssjukhuset.

Foto: Tomas Oneborg

Karolinska universitetssjukhuset.

Foto: Tomas Oneborg
Karolinska universitetssjukhuset.
Karolinska universitetssjukhuset. Foto: Tomas Oneborg

I en debattartikel som publicerade i DN under tisdagskvällen meddelade Alliansens gruppledare i Stockholmslandstinget att de kommer föreslå en ny styrelse för sjukhuset på landstingsfullmäktige i maj.

Skälet de anger är att de vill skapa rätt förutsättningar för en ordentlig omstart för för Karolinska.

Samtidigt skickade den nuvarande styrelsen ut ett pressmeddelande om att samtiga i styrelsen ställer sina platser till omedelbart förfogande.

”Det viktigaste för oss är Karolinska Universitetssjukhusets verksamhet och framgång. Vi vill undvika att en debatt kring styrelsen och dess arbete blir en distraktion och ett hinder för det fortsatta arbetet med Karolinska Universitetssjukhuset”, skriver styrelsens medlemmar.

Annons
Annons

I det kortfattade meddelandet förklarar de inte närmare sitt beslut. Enligt presschefen Kim Sjölund fattade styrelsen beslutet under tisdagen men hon vill inte säga något mer utan hänvisar alla frågor till Stockholms läns landsting.
– Styrelseordförande Anders Ekblom och resten av styrelsen uttalar sig inte utan hänvisar till ägarna, säger hon.

Skandalerna kring Karolinska har har varit en följetong i bland annat SvD de senaste åren. Nya Karolinska skulle kosta 14,5 miljarder men i hemlighet steg notan till 25 miljarder. De ansvariga politikerna i Alliansen har fått hård kritik från flera håll – inte minst från oppositionen.

Alliansens debattinlägg har signeras av Irene Svenonius (M), Anna Starbrink (L), Ella Bohlin (KD) och Gustav Hemming (C). Ny ordförande i styrelsen de vill se blir Håkan Sörman, tidigare vd på Sveriges Kommuner och Landsting. Vice ordförande är Eva Fernvall, kommunikationsdirektör på Apoteket och styrelseordförande i SOS Alarm samt tidigare ordförande för Vårdförbundet. 

SvD har sökt Irene Svenonius men hennes pressavdelning hänvisar till Alliansens pressträff på onsdagen.

Oppositionslandstingsråd Erika Ullberg (S) är kritisk mot den typ av styrelse – en så kallad professionell styrelse med flera externt rekryterade ledamöter – som sjukhuset haft och enligt alliansförslaget kommer att fortsätta med.

– Får vi styra efter höstens val kommer vi att ta bort den här styrelsen och byta den mot en annan typ av styrning. Det är otillräckligt att byta namn, men Alliansen verkar tro att det räcker med att byta några personer mot andra personer, säger hon till TT.

Stockholms läns landsting skriver på sin hemsida att arbetet med att ta fram en ny styrelse påbörjas och att ett förslag ska läggas fram till ägarutskottets nästa sammanträde som hålls den 17 april. Nya styrelseledamöter kommer därefter att väljas av landstingsfullmäktige som har sitt nästa sammanträde den 8 maj.

Efter reklamen visas:
Turerna kring NKS
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons