Annons

Styrelsen kräver krafttag på Dramaten

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Dramatens styrelse kräver krafttag när det gäller arbetsmiljön på teatern. I ett mejl till alla anställda skriver styrelsen också att den är självkritisk.

Under strecket
Publicerad

Efter SVT:s dokumentär om artisten Josefin Nilsson har arbetsmiljön på Dramaten hamnat i fokus. Anställda har vittnat om otrygghet och rädsla.

”Vi i Dramatens styrelse förstår till fullo allvaret i den kritik som framkommit under en lång period. Vi har samlat information från fack, medarbetare och tidigare medarbetare”, skriver teaters styrelse i ett mejl som skickats till alla anställda.

Den man som för drygt 20 år sedan dömdes för misshandel av Josefin Nilsson har i många år arbetat på teatern. Han har nyligen haft en roll i en uppsättning. Efter dokumentären, som väckte starka reaktioner, ställdes föreställningar med mannen in.

Enligt facket har teaterns ledning under lång tid valt att ge plats år personer som innebär ett arbetsmiljöproblem. Förra veckan krävde Teaterförbundets lokalavdelning på Dramaten förändringar för att skapa en trygg och säkert arbetsmiljö på nationalscenen.

”Försummelse att ta itu med allvarliga missförhållanden på Dramaten är tyvärr inget nytt, utan har djupa rötter och går tillbaka många år i tiden. Detta kräver ett kraftfullt agerande från teaterns ledning, vilket styrelsen kommer att bevaka särskilt”, skriver styrelsen i mejlet till de anställda. Styrelsen skriver att den ställer krav på teaterns ledning ”att med kraft ta tag i problematiken och att inom kort lägga fram en plan med konkreta åtgärder i nära samarbete med facket”.

Dramaten har nyligen sjösatt en ny organisation, med en ny vice vd som ansvarar för arbetsmiljön. Denna omorganisation beslutade styrelsen om 2018.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons