Annons

Svanberg: Vill att sönerna ska vara hemma med barn

Ansvarsfördelningen under småbarnsåren har kostat kvinnor i hans egen generation karriären, konstaterar styrelseproffset Carl-Henric Svanberg. Men dagens familjer är betydligt mer jämställda – och han ser ljust på möjligheten att fortsätta rekrytera fler kvinnliga chefer, säger han till SvD i en intervju.

Under strecket
Publicerad

Carl-Henric Svanberg ångrar att han inte spenderade mer tid med sina barn när de var små.

Foto: Ben Stansall/AFP

Carl Henric

Foto: Pelle T Nilsson/IBL

Carl-Henric Svanberg ångrar att han inte spenderade mer tid med sina barn när de var små.

Foto: Ben Stansall/AFP
Carl-Henric Svanberg ångrar att han inte spenderade mer tid med sina barn när de var små.
Carl-Henric Svanberg ångrar att han inte spenderade mer tid med sina barn när de var små. Foto: Ben Stansall/AFP

Att vara pappaledig när hans söner var små var inget att tänka på för Carl-Henric Svanberg, berättar han i en intervju med SvD.

– Jag har en underbar relation med mina barn. Men när jag ser tillbaka hade jag gärna varit med om att få vara hemma med dem. Men då var det en annan tid och andra värderingar som rådde, berättar han.

– Jag skulle direkt rekommendera mina egna söner att vara hemma, jag tror att man får så mycket tillbaka av den tiden, lägger han till.

Just ansvarsfördelningen i familjen ser Carl-Henric Svanberg som ett av skälen att kvinnor i hans generation – och även efterföljande – har haft svårt att hävda sig på arbetsplatsen och nå höga chefsposter. Problem som bland annat är tydliga i Volvo där han sitter som ordförande. Men han ser en ljusning.

Annons
Annons

Carl Henric

Foto: Pelle T Nilsson/IBL

– I dag är det självklart att man delar på tiden att vara hemma med barnen, jag upplever det som att många män skulle bli besvikna om det inte blev så.

Men den ökade jämställdheten kommer inte gratis utan arbetsgivarna måste vara beredda att dra sitt lass för att utvecklingen ska fortsätta, menar han.

– På Ericsson såg vi till exempel till att kompensera lönebortfall så att familjens totala ekonomi inte skulle påverkas beroende på vem som var hemma. Sedan handlar det om förändrade attityder. Den som är hemma ska inte glömmas bort utan interna jobberbjudanden, kompetensutveckling och lönesamtal är viktiga verktyg att använda, menar han.

Carl Henric
Carl Henric Foto: Pelle T Nilsson/IBL

Börje Ekholm, vd på Ericsson, har tidigare efterlyst fler kvinnliga ingenjörer för att på sikt kunna öka antalet kvinnliga chefer i industritunga företag.

Vilket ansvar har du och svensk industri för att hjälpa till?

– Sedan 2012 så arbetar IVA (Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, där även Carl-Henric Svanberg är styrelseordförande, reds anm) tillsammans med en rad bolag som Ericsson och Volvo med ett återkommande praktikprogram. Det har visat sig vara en väldigt lyckad strategi för att få fler att intressera sig för ingenjörsyrket, säger Carl-Henric Svanberg.

De siffror han nämner är att hälften av praktikanterna som deltar är kvinnor. Runt 80 procent av dem som gjort sin praktik går sedan vidare till att studera som ingenjör eller uppger att de planerar att göra det. Nästan lika många uppger att det var möjligheten till praktik som bidrog till beslutet. 

Annons
Annons

– Sverige är inte ensamt, de flesta länder i västvärlden ser motsvarande utveckling. Unga väljer bort ingenjörsyrket. Man ser nog framför sig att man sitter på sin kammare med en dator, en praktik ändrar ofta ganska snabbt den bilden, säger Carl-Henric Svanberg.

Som arbetsgivare är viktigt att fortsätta arbeta med att få fram kvinnliga kandidater i rekryteringsprocesser till chefsposter.

Nyligen var en delegation med japanska journalister på plats hos IVA i Stockholm för att lära sig mer om hur unga kan lockas till ingenjörsyrket just genom praktikprogrammet som går under namnet Tekniksprånget. Programmet har redan gått på export till Finland.

Vilka utmaningar ser du för att öka jämställdheten på chefsnivå?

– Vi ligger på eller är nära att ha en bra fördelning mellan män och kvinnor på styrelsenivå. Men det är betydligt lättare att hitta kvinnor med rätt kompetens på den nivån än i rekryteringar till chefspositioner. Som arbetsgivare är viktigt att fortsätta arbeta med att få fram kvinnliga kandidater i rekryteringsprocesser till chefsposter, säger Carl-Henric Svanberg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons