Annons

Styret vill sälja fastigheter i Stockholm: ”Allvarligt läge”

Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm.
Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm. Foto: Simon Rehnström

Stockholms skuldsättning skenar. Nu vill styret i Stockholm höja skuldtaket, sälja fastigheter och prioritera hårdare.

– Det är mörka moln på väg som vi måste skydda oss emot, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd.

Under strecket
Publicerad

Engelska skolan klarar att bygga sina skolor för halva priset jämfört med kommunen, säger König Jerlmyr.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Stockholms stad har på drygt fyra år dubblerat sin skuldsättning från 23 miljarder till 54 miljarder kronor och är nu på väg att slå i skuldtaket som ligger på 60 miljarder kronor.

Nu vill politikerna höja skuldtaket till 75 miljarder kronor.

– Bakgrunden är en lång period av stora investeringar som finansierats med upplåningar och som inte har haft tillräcklig kostnadskontroll. Nu står vi i ett allvarligt läge där konjunkturen mattas av och skatteunderlaget dämpas. Görs inget nu, riskerar skulden att stiga till 111 miljarder kronor 2023 vilket är helt ohållbara nivåer, säger Anna König Jerlmyr (M), som riktar kritiken mot S-styret under förra mandatperioden.

Det moderata finansborgarrådet föreslår en rad åtgärder i samband med ett möte i Stadshuset på onsdag:

• Taket för upplåning höjs från 60 till 75 miljarder kronor.

• Staden måste sälja fastigheter för att dämpa upplåningen

• Nya investeringar måste prioriteras hårdare liksom kostnadskontrollen.

Mycket talar för att det blågröna styret med Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet även kan tänka sig att sälja vissa kvarter inom allmännyttan till privata fastighetsägare.

Annons
Annons

Engelska skolan klarar att bygga sina skolor för halva priset jämfört med kommunen, säger König Jerlmyr.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

– Vi får återkomma till vad vi kan sälja men det blir lokaler och fastigheter som det inte är nödvändigt för en kommun att äga. Det är många kommuner som säljer för att få in pengar till nya investeringar och underhåll. Risken är annars att Stockholm får sänkt kreditbetyg, säger Anna König Jerlmyr.

Det är Standard & Poor som har kreditbedömt Stockholms kommun inklusive koncernbolag. Enligt Jerlmyr kommer staden få behålla högsta kreditbetyget AAA tack vare att styret berättat att åtgärder nu vidtas för att bromsa skuldsättningen.

– Vi får behålla det goda kreditbetyget men omdömet nedgraderas från stabilt till negativt på grund av skuldutvecklingen. Stockholms stadskoncern är alltså satt under observation, hävdar Jerlmyr.

Så sent som förra vecka visade Sveriges kommuner och landsting, SKL, att en mängd kommuner landet runt går mot tuffare tider. I Stockholms stad, inklusive bolag, är det dock inte de sociala kostnaderna som är problemet utan investeringskostnaderna.

Finansborgarrådet är tydlig med att de kommunala investeringarna måste fortsätta, men att stadens blågröna styre vill släppa in privata aktörer för investeringar i sådant som skolor och bostäder för äldre.

– Staden kan inte längre ha en öppen kran för finansiering av allt. Till exempel vet vi att den privata Engelska skolan klarar att bygga sina skolbyggnader till halva priset jämfört med kommunen. Vi måste försöka hitta flera sådana goda aktörer.

Engelska skolan klarar att bygga sina skolor för halva priset jämfört med kommunen, säger König Jerlmyr.
Engelska skolan klarar att bygga sina skolor för halva priset jämfört med kommunen, säger König Jerlmyr. Foto: Lars Pehrson
Annons
Annons

När även storstäder som Malmö och Göteborg går mot sämre ekonomi har många sett Stockholm som det positiva exemplet. Hur ser det ut?

– Avmattningen i konjunkturen kan vi se och tillväxten av skatteunderlaget kommer inte alls att vara så stark om tidigare. Om stadens skuldsättning inte ska fortsätta att öka måste en del av den investeringsnivå på 8–10 miljarder kronor per år som kommunen kan ha, täckas med försäljningsintäkter, svarar Jerlmyr.

Vad säger du till kritiker som menar att ni använder ekonomin för att tvinga fram utförsäljningar?

– Då hänvisar vi till Standard & Poor och andra experter som ser en så oroande skuldutveckling att vi måste se över intäktssidan och minska skuldbördan, säger hon och fortsätter.

– Det är inte en politisk fråga utan ett ekonomiskt konstaterande som vi måste hantera. Tjänstemännen varnar också för att den rekordhöga utdelningen från kommunala bolag – 1,7 miljarder – i längden är ohållbar.

I ett läge där bostadsbyggandet nu halveras i Stockholm är det kanske även intäkterna på dyr markförsäljning som rasar?

– Vi upplever att byggbolagen är långsiktiga och vill hålla igång projekt, men vi märker av amorteringskravet i Stockholm. Regeringen måste återkomma med en fungerande bostadspolitik som gör det möjligt för fler människor att låna och köpa sin bostad, svarar Anna König Jerlmyr som dock senare lägger till att ”Stockholm fortfarande når våra mål om markanvisade bostäder och planlagda bostäder”.

Det nya blågröna styret i Stockholms stad sänkte kommunalskatten med 16 öre i år, efter att skatten hade höjts med totalt 57 öre av det rödgröna styret 2014–2018.

Men Anna König Jerlmyr menar att man måste skilja på skatteintäkter som går till kommunens drift och de investeringskostnader som gett staden snabbväxande skuldbörda.

– Det är två helt olika delar av budgeten, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons