Annons
Recension

Alla färgerSu-En får oss att se färgernas magi

Under strecket
Publicerad

Alla färger

Genre
Dans

Av, med: Su-En. Musik: Leo Svensson ­Sander. Zebradans.

Om man kallar någon ’’färgstark’’ brukar det betyda excentrisk eller rentav exotisk – en konstnärstyp som avviker från gängse gråbeige normer. Su-En hör definitivt till de färgstarka. ’’Jag vill va’ alla färger i vår värld!’’, sjunger hon nu på Zebradans scen och får 3–5-åringarna i publiken att sjunga med.

Att svensk butodans stora scenpersonlighet hyllar mångfalden och rätten att vara som man vill är knappast överraskande för dem som har sett Su-Ens färgmättade, sinnesvidgande vuxenverk under årens lopp. Färg och form har för övrigt varit tema i flera av Zebradans föreställningar för barn.

År 2008 gjorde Su-En butoh company sin första barnföreställning på Zebran, Sprätt Hönskabaret. Det var en fullfjädrad knockout med Su-En som plymprydd konferencier. I det nya stycket samspelar hon med cellisten Leo Svensson Sander, en duo som ger rörelse och ton åt olika färger. Konceptet knyter delvis an till Su-Ens solo Blush förra året, fast utan de explicit erotiska och subversiva laddningarna.

Tilltalet är snällare, enklare och mer pedagogiskt än man är van vid när det gäller Su-En, men rymmer ändå ett mått av galenskap. I cerise klänning och med fingrar och tår i regnbågens alla färger är hon en udda kabaréstjärna, som borrar blicken i häpna barnaögon och byter peruk efter humör.

Färgen på varje ny kalufs inspirerar den till synes improviserade musiken och dansen. Rött vibrerar, grönt blir en faun, lila en tokdans, svart ett stilla svårmod till sågbladets moll, rosa en studsande energi. Den vita peruken tycks återföda den forna hönan, fast i mer subtil version.

Barnen ropar ’’blå’’ när den sista peruken åker på och det går ett sus genom rummet när Su-En sätter igång lite action painting. Färgerna rinner över det gula golvet, hon badar njutningsfullt i ett konfettiregn och avslutar med sång till hela palettens ära.

Det är inte Su-Ens vassaste verk, men hon öppnar våra ögon för färgernas livsbejakande magi.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons