Annons

Teresa Küchler:Succé för ytterkantshögern – om britterna ställer upp

Europas högerpopulister och nationalister flåsar mittenpartierna i nacken. Enligt den senaste stora prognosen skulle EU-kritiska partier på den yttersta högerkanten få bara några få röster färre än EU:s moderater och kristdemokrater.

Under strecket
Publicerad

Marine Le Pen, partiledare för Nationell Samling (före detta Nationella Fronten) i EU-parlamentet. Arkivbild.

Foto: Jean-Francois Badias/APBild 1 av 1

Marine Le Pen, partiledare för Nationell Samling (före detta Nationella Fronten) i EU-parlamentet. Arkivbild.

Foto: Jean-Francois Badias/APBild 1 av 1
Marine Le Pen, partiledare för Nationell Samling (före detta Nationella Fronten) i EU-parlamentet. Arkivbild.
Marine Le Pen, partiledare för Nationell Samling (före detta Nationella Fronten) i EU-parlamentet. Arkivbild. Foto: Jean-Francois Badias/AP

BRYSSEL Prognosen släpptes inför påsken och är en sammanställning av opinionsmätningar i alla de 28 EU-länderna. Det är också den allra sista sammanställningen som EU-parlamentets statistiker och valarbetare släpper inför EU-valet, som går av stapeln under tre dagar i slutet av nästa månad. I Sverige blir valdagen söndagen den 26 maj.

Enligt undersökningen blir partigruppen EPP, där svenska moderater och kristdemokrater samsas med sina europeiska motsvarigheter, återigen största partigrupp i Bryssel – om än kraftigt stukat. I förra valet kunde de knipa 217 av parlamentets totalt 751 stolar. Nu får de 180 stolar, om väljarna inte ändrar sig före valet.

Europas socialdemokrater backar också kraftigt, från dagens 186 stolar till 149.

Annons
Annons

De stora vinnarna är enligt mätningen ett tjugotal politiska partier från hela Europa som har gått till val med främst migrations- och EU-kritiska program och löften.

Till dessa räknas partier som SD, Dansk Folkeparti, Sannfinländarna, Österrikiska frihetspartiet, Nederländska frihetspartiet, italienska Lega, belgiska Vlaams Belang och franska Nationell samling (tidigare Nationella fronten) – även om de sinsemellan av den politiska mitten placeras olika högt på ”respektabilitet-stegen”, och på listan av möjliga eller absolut otänkbara samarbetspartners.

I dag sitter dessa partier, som också sinsemellan är EU-skeptiska, EU-kritiska eller rentutav EU-hatare i olika grad, i tre olika partigrupper i EU-parlamentet. Men skulle de slå ihop sig skulle de få 173 stolar – alltså bara lite mer än en handfull färre än EPP-gruppen med kristdemokrater och moderater.

Och till de stolarna kan det tillkomma nya partier som inte fanns i förra valet, som The Brexit party – det sprillans nya parti som startats av den förre Ukip-ledaren Nigel Farage, och ett helt nytt nederländsk parti, Forum för demokrati, som är mycket EU-kritiskt.

För två veckor sedan lanserade Matteo Salvini, Italiens inrikesminister och partiledare för det högerextrema Lega, ett initiativ just för att få in alla EU-kritiska partier under samma paraply. Han fick genast uppslutning från exempelvis Dansk folkparti och Alternative für Deutschland.

Men oavsett om det blir en enda supergrupp med högerpopulister-, extremister- och nationalister eller inte, så visar opinionsundersökningen att mittenpartierna – EPP, socialdemokraterna och liberalerna – i EU-parlamentet kommer att behöva samarbeta bredare över partigruppsgränserna om de ska kunna utmanövrera högerpopulisterna från inflytande och makt i EU-parlamentet.

De kommer att behöva kohandla och kompromissa, och säkert också rösta på varandras kandidater för att hålla borta de EU-kritiska politikerna från nyckelposter i EU-parlamentets olika utskott, till exempel.

Årets prognoser är å andra sidan ovanligt opålitliga, eftersom det ännu inte är säkert att Storbritannien ställer upp eller inte i EU-valet. The Brexit party med Nigel Farage vid rodret skulle enligt det brittiska mätinstitutet Yougov bli det tveklöst största brittiska partiet i Bryssel.

Om britterna däremot inte ställer upp i EU-valet kan många siffror kastas om – till EU-vännernas fördel.

– Kanske är vår ända räddning Nigel Farage, sade ledaren för EU-parlamentets liberaler, belgaren Guy Verhofstadt i Strasbourg i veckan.

Nigel Farage, som i tio år i EU-parlamentet varit en veritabel nemesis till EU-förespråkaren Verhofstadt, vill nämligen att britterna lämnar EU genast och inte håller EU-val alls.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons