X
Annons
X
Recension

Venom Superhjältefilmen får Statens medieråd att se rött

Spindelmannen-skurken Venom har blivit en lika splittrad film som dess huvudperson: en rymdorganism som skiftar mellan kolsvart monster och människa. Men det är de komiska elementen som fungerar bäst i ”Venom”.

Venom introducerades 1984 i serietidningen The Amazing Spider-Man  nummer 252, då som en "utomjordisk dräkt” som Spindelmannen använde. 1988 blev varelsen Venom egen rätt. Foto: UIP
Läs mer om Nya filmer

Venom

Regi
Ruben Fleischer
Genre
Action
Manus
Scott Rosenberg, Jeff Pinkner, Kelly Marcel, Will Beall
Medverkande
Tom Hardy, Michelle Williams, Riz Ahmed

1 tim 53 min. Från 15 år.

Betyg: 2 av 6

En av Spindelmannens mest populära fiender har fått en egen spinoff-film. Slutspurten mot premiären av ”Venom” har dock kantats av fansens högljudda besvikelse – dels över den sänkta åldersgränsen i USA, från R-rating (17-årsgräns) till PG-13 (barn under 13 rekommenderas att gå med förälders sällskap), dels över att stjärnan Tom Hardy beklagat sig över bortklippta favoritscener.

Det är oklart huruvida det ena hör ihop med det andra. Men visst höjs ögonbrynen av att projektet så sent som i fjol såldes in med referenser till skräckfilmare som John Carpenter och David Cronenberg, för att nu i stället ha funnit sin ledstjärna i ”The dark knight” – en film som enligt ”Venom”-regissören Ruben Fleischer visar ”hur långt man kan gå med en PG–13-gräns”.

Grävreportern Eddie Brock (Tom Hardy) bor i San Francisco med sin advokatfästmö (Michelle Williams) efter att ha fått sparken från The Daily Bugle (New York-tidningen där Peter Parker, alltså Spindelmannen, arbetar). När Eddie får i uppdrag att göra en inställsam intervju med Carlton Drake (Riz Ahmed), en genial läkemedelsmagnat som sneglar mot rymden efter resurser, kan han inte låta bli att följa sin magkänsla – något som kostar honom hans förhållande, bostad och karriär.

Annons
X

Livet på botten skildras parallellt med experiment på hemlösa. Drake har nämligen lyckats införskaffa utomjordiska organismer kallade symbioter, vars förening med mänskliga värdkroppar tros kunna skapa perfekta hybridvarelser för den rymdkolonisering som väntar när jorden blivit obeboelig.

Självklart visar sig Eddie vara den perfekta värden. Välkommen Venom – ett slags dr Jekyll och mr Hyde som i tid och otid skiftar mellan människa och ett muskulöst, kolsvart monster utrustat med huggtänder och en förmåga att forma kroppsdelar till vapen. Ungefär som en mer pratglad, lustfyllt elak T-1000 från ”Terminator 2 – Domedagen”.

1/2

Anne (Michelle Williams) och Eddie (Tom Hardy), innan en utomjordisk organism satt klorna i Eddie …

Foto: Frank Masi/UIP
2/2

… och Eddie efter att en utomjordisk organism satt klorna i honom.

Foto: UIP

Som så ofta med filmer i den här prisklassen är berättandet mer effektivt än fördjupande. När Eddie gasar iväg på sin motorcykel, klättrar till toppen av en skyskrapa och hamnar i diverse handgemäng blir det plågsamt tydligt att Fleischer, mest känd för sin genombrottsfilm ”Zombieland”, helt saknar förmåga att göra actionscenerna med karaktär.

Mer intressant är det märkliga skiftet av ton som introduceras med Eddies förvandling. Från superhjältefilmens generiska upptakt blir ”Venom” lika splittrad som dess titelfigur: Hardy dyker ned i ett hummerakvarium, ägnar sig åt Chaplinsk slapstick och försöker med hes, kraftigt överdriven Brooklyndialekt piska upp en jargong som hämtad från valfri buddy cop-film.

I slutändan fick ”Venom” en 15-årsgräns i Sverige för dess ”inslag av hotfull och skräckinjagande stämning”. Det är skräcken som sålts in, som fansen vill ha, som får Statens medieråd att se rött. De komiska elementen har tonats ned i marknadsföringen, men är den bättre hälften i Fleischers symbios som gör filmen till ett intressant experiment.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Anne (Michelle Williams) och Eddie (Tom Hardy), innan en utomjordisk organism satt klorna i Eddie …

Foto: Frank Masi/UIP Bild 1 av 2

… och Eddie efter att en utomjordisk organism satt klorna i honom.

Foto: UIP Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X