Annons

"Supertisdagen" kan avgöra primärvalet

Bland Vermontsenatorn Bernie Sanders (mitten) rivaler i primärvalsprocessen finns bland annat Massachusettssenatorn Elizabeth Warren (till vänster) och den tidigare vicepresidenten Joe Biden (till höger).
Bland Vermontsenatorn Bernie Sanders (mitten) rivaler i primärvalsprocessen finns bland annat Massachusettssenatorn Elizabeth Warren (till vänster) och den tidigare vicepresidenten Joe Biden (till höger). Foto: Patrick Semansky AP/TT

Ett lyckat valresultat under den så kallade supertisdagen i dag är i princip ett måste om man ska bli kandidat i USA:s presidentval i november.

– Supertisdagen är super-super-viktig, säger Jeffrey Berry, professor i statsvetenskap på Tufts University i Medford, Massachusetts.

Under strecket
Joakim Goksör / TT
Publicerad

Det handlar i grunden om matematik. De 14 delstater som har primärval på den så kallade supertisdagen utser totalt en dryg tredjedel av de delegater som på sommarens partikonvent ska rösta fram Demokraternas presidentkandidat i valet den 3 november.

Sedan är det förstås, som så ofta i amerikansk politik, en fråga om pengar. Ett valfiasko på supertisdagen innebär en förlorarstämpel och då sinar kampanjkassan snabbt.

Republikanska partiet har också primärval under supertisdagen, men de är i stort sett ointressanta då det inte finns någon seriös utmanare till president Donald Trump.

För Demokraterna står desto mer på spel.

– Det är fullt möjligt att vi vet vem som är Demokratiska partiets presidentkandidat när rösterna är räknade, säger Jeffrey Berry.

Den som länge legat bäst till är Bernie Sanders, den 78-årige senatorn från delstaten Vermont. Han har vunnit flest delegater i de första fyra primärvalen och har ledningen i opinionsmätningarna i många delstater.

Sanders är en politisk veteran som ideologiskt rör sig i partiets vänsterflygel och som beskriver sig själv som "demokratisk socialist", vilket gör många demokrater oroliga för att han ska skrämma bort mittenväljare i presidentvalet.

Annons
Annons

Han föll på mållinjen i primärvalsprocessen 2016. Den gången vann Hillary Clinton, som i sin tur sedan förlorade presidentvalet mot republikanen Donald Trump.

– Om Sanders vinner flest delegater på supertisdagen tror jag det blir omöjligt att stoppa honom, säger Berry.

Men skulle tvåan och/eller trean i racet ligga hack i häl kan det också bli en utdragen batalj. I princip kan den pågå ända fram till Demokratiska partiets konvent i Milwaukee, Wisconsin, 13–16 juli.

Men läget för Sanders har ändrats radikalt sedan båda mittenkandidaterna Amy Klobuchar och Pete Buttigieg bestämt sig för att avsluta sina försök att bli Demokraternas presidentkandidat och i stället ställa sig bakom den förre vicepresidenten Joe Biden.

Det gör utgången i supertisdagens primärval ännu mer oviss. Lägg därtill att New Yorks förra borgmästare, miljardären Mike Bloomberg, nu också gör entré i tävlingen. Han har satsat enorma pengar på kampanjer i supertisdagsdelstaterna.

Supertisdagens tyngd beror på att två riktigt stora delstater har primärval denna dag: Kalifornien och Texas.

Sanders ligger opinionsmässigt mycket bra till i Kalifornien, en tung demokratisk bastion i USA. Men i Texas, traditionellt ett viktigt republikanskt fäste, är det mer jämnt mellan Sanders och Biden.

Rättad: I en tidigare version fanns det felaktiga beskrivningar av Pete Buttigieg och Amy Klobuchar.

Efter reklamen visas:
Trumps pikar inför supertisdagen
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons