Annons

”Har inte avradikaliserats som SD”

I flera EU-länder gick högerpopulistiska och EU-kritiska partier fram starkt – medan de i andra fick se sitt stöd mer än halveras.

– Det här är partier som inte avradikaliserats på samma sätt som Sverigedemokraterna, säger Anders Widfeldt, statsvetare vid University of Aberdeen.

Under strecket
Publicerad

Filip Dewinter hävdar att ”vi måste stoppa den muslimska koloniseringen av Europa.”

Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP Bild 1 av 1

1 / 12

Filip Dewinter hävdar att ”vi måste stoppa den muslimska koloniseringen av Europa.”
Filip Dewinter hävdar att ”vi måste stoppa den muslimska koloniseringen av Europa.” Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Belgien – stor framgång för invandringskritiker

I Belgien lyckades Vlaams Belang gå fram och bli landets näst största parti med 11,4 procent av rösterna. Partiet driver framför allt frågan om ett självständigt Flandern, men är också stark motståndare till invandringspolitiken. Den högt uppsatte partiföreträdaren Filip Dewinter har sagt att kvinnor med slöja i praktiken har skrivit på ett kontrakt för sin egen deportation.

– Det är ett klassiskt islamkritiskt parti, men är extremt med västeuropeiska mått mätt, säger Anders Widfeldt.

Partiet är en ombildning av Vlaams Blok, som 2004 förbjöds av den belgiska högsta domstolen.

– De var mycket radikala och har historiska kopplingar till nazismen, men i ombildningen skalades de mest extrema delarna bort, säger Anders Widfeldt.

Annons
Annons

Matteo Salvini kallas ”Il Capitano” av sina supportrar.

Foto: Claudio Longo/AP Bild 1 av 1

2 / 12

Matteo Salvini kallas ”Il Capitano” av sina supportrar.
Matteo Salvini kallas ”Il Capitano” av sina supportrar. Foto: Claudio Longo/AP

Italien – superval för nya populiststjärnan

I Italien gjorde regeringspartiet Lega ett mycket bra val och blev landets största parti med 34 procent av rösterna. Det mer extrema partiet Fratelli d’Italia gick också fram och fick 6,5 procent. Lega utgör i dag underlag till den italienska regering, där ledaren Matteo Salvini är inrikesminister.

– Det är ett styrkebesked från Salvini, att gå fram så mycket i regeringsställning, säger Anders Widfeldt.

Salvini talar mycket om att försvara ”nationell identitet” genom en mycket restriktiv migrationspolitik. Några veckor innan EU-valet lade han fram ett förslag om att ge höga böter till hjälporganisationer som räddar flyktingar från sjunkande båtar på Medelhavet.

– Salvini har haft möjlighet att genomföra sin politik och har visat att Italien kan bestämma, till exempel att man inte vill ta emot fler invandrare, säger Ann-Cathrine Jungar, statsvetare vid Södertörns högskola.

Han har slutit ett formellt vänskapsavtal med Ryssland, och går ibland omkring med en t-shirt med Putin på. Det har fått Sverigedemokraterna att ta avstånd från Lega och säga att man inte kommer att samarbeta med partiet.

Annons
Annons

Viktor Orbán fick spela en oväntad huvudroll i den svenska valrörelsen.

Foto: Evan Vucci Bild 1 av 1

3 / 12

Viktor Orbán fick spela en oväntad huvudroll i den svenska valrörelsen.
Viktor Orbán fick spela en oväntad huvudroll i den svenska valrörelsen. Foto: Evan Vucci

Ungern – Orbán får egen majoritet

I Ungern får Viktor Orbáns regeringsparti Fidesz en majoritet av rösterna, 52,3 procent.

– Orban har kunnat förändra konstitutionen, valsystemet och författningssystemet för att gynna sig själv. Han har även påverkat medier och universiteten, vilket har gett honom mer makt och gynnat honom, säger Ann-Cathrine Jungar.

Orbán har, kanske något oväntat, blivit en central figur i den svenska valrörelsen och situationen i Ungern har varit omdebatterad i Sverige. Fidesz är medlem i partigruppen EPP, liksom svenska Moderaterna och Kristdemokraterna, men har blivit avstängt ur gruppen eftersom partiet varit för kontroversiellt.

Annons
Annons

Jaroslaw Kaczyński har varit partiledare sedan 2003.

Foto: Alik Keplicz/AP Bild 1 av 1

4 / 12

Jaroslaw Kaczyński har varit partiledare sedan 2003.
Jaroslaw Kaczyński har varit partiledare sedan 2003. Foto: Alik Keplicz/AP

Polen – regeringspartiet nu störst i SD:s grupp

I Polen ökar regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) och får hela 43,1 procent av rösterna i landet. Det innebär att det numera är största parti i partigruppen ECR, där Sverigedemokraterna sitter.

– Framgångarna för PiS visar att det inte behöver vara negativt att sitta i regeringsställning och vara nära etablissemanget. I alla fall inte i södra och östra Europa, säger Anders Widfeldt.

Under sin regeringstid har de mött hård kritik för att politisera det polska rättsväsendet.

Med europeiska mått mätt har partiet en mycket konservativ syn på abort- och hbtq-frågor. 2016 försökte man att skärpa abortlagen, som redan hör till en av Europas mest restriktiva, men tvingades backa efter stora demonstrationer. Partiet är också motståndare till sexualundervisning i skolan.

Annons
Annons

Alexander Gauland har bland annat hamnat i blåsväder när han sagt att han inte skulle vilja ha den svarta fotbollsspelaren Jerome Boateng som granne.

Foto: Michael Sohn/AP Bild 1 av 1

5 / 12

Alexander Gauland har bland annat hamnat i blåsväder när han sagt att han inte skulle vilja ha den svarta fotbollsspelaren Jerome Boateng som granne.
Alexander Gauland har bland annat hamnat i blåsväder när han sagt att han inte skulle vilja ha den svarta fotbollsspelaren Jerome Boateng som granne. Foto: Michael Sohn/AP

Tyskland – nationalistiska partiet elvadubblar sina platser

I Tyskland går Alternative für Deutschland (AFD) starkt framåt, och ser ut att gå från ett till elva mandat i EU-parlamentet. Samtidigt hade vissa mätningar pekat på ännu bättre resultat.

– Det är naturligtvis ett bra resultat för dem, men de är samtidigt långt efter det tyska miljöpartiet. Tyskland är splittrat geografiskt, AFD var största parti i vissa delstater, säger Anders Widfeldt.

Partiet var tidigare medlem i partigruppen ECR, men tvingades bort efter att den vice partiledaren i en intervju sagt att tysk polis borde få skjuta illegala invandrare som försöker ta sig in i Tyskland. Partiet är också mycket kritiskt mot islam, som man menar inte hör hemma i Tyskland.

Det som kanske skapat flest rubriker är partiets uttalanden om Tyskland under andra världskriget. Under valrörelsen inför det tyska valet 2017 gick partiets grundare Alexander Gauland ut och sade att ”tyskar har rätt att vara stolta över vad tyska soldater åstadkommit i två världskrig”.

Annons
Annons

Efter skandalen kring Heinz-Christian Strache har nyval utlysts i Österrike.

Foto: Michael Gruber/AP Bild 1 av 1

6 / 12

Efter skandalen kring Heinz-Christian Strache har nyval utlysts i Österrike.
Efter skandalen kring Heinz-Christian Strache har nyval utlysts i Österrike. Foto: Michael Gruber/AP

Österrike – hölls tillbaka av Rysslandsskandalen

I Österrike tog Frihetspartiet FPÖ 17,2 procent av rösterna. Partiets huvudfråga är att stoppa ”den radikala invandringsislamismen” och att helt lägga om landets flyktingpolitik. Den tidigare partiledaren Heinz-Christian Strache sade i valrörelsen att partiet kämpar mot ”folkutbytet” i landet. Enligt Strache håller en massiv invandring på att göra österrikarna till en minoritet i sitt eget land.

Strache fick avgå som partiledare förra veckan, efter att en läckt video. I videon samtalar han med en kvinna han tror är släkting till en rysk oligark, och talar om att ta kontroll över en av landets tidningar.

– FPÖ går tillbaka något, men jag tycker ändå att det är ett bra resultat med tanke på att skandalen briserat så nära valet, säger Anders Widfeldt.

Den nya partiledaren Norbert Hofer är en vapenfantast som dyker upp på möten med sin pistol i hölstret. Till hans slogans hör ”Österrike först” och ”Islam hör inte hemma i Österrike”, vilket har gett honom smeknamnet ”Österrikes Trump”.

Annons
Annons

Thierry Baudet grundade partiet 2016, och är nu det näst största partiet i Nederländerna.

Foto: Robin Utrecht Bild 1 av 1

7 / 12

Thierry Baudet grundade partiet 2016, och är nu det näst största partiet i Nederländerna.
Thierry Baudet grundade partiet 2016, och är nu det näst största partiet i Nederländerna. Foto: Robin Utrecht

Nederländerna – tronskifte bland invandringskritikerna

I Nederländerna gick det nybildade partiet Forum för demokrati mycket starkt fram, och blev nästa största parti med 14,6 procent av rösterna. Partiet leds av Thierry Baudet, som beskriver partiets politik som en kamp mot muslimer, maktgiriga eliter, och ”klimat-hokuspokus”. Partiet vill lämna EU, som Baudet kallar för ”ett kulturmarxistiskt projekt med mål att förstöra den europeiska civilisationen”.

Länge var Geert Wilders och hans frihetsparti PVV det ledande invandringskritiska partiet i Nederländerna. Men i valet fick man bara 3,5 procent av rösterna och tappar alltså sina platser i EU-parlamentet.

– Väljarna har tröttnat på Wilders, som kommit med starka islamofoba och invandringskritiska uttalanden. Det fungerar inte i Nederländerna, säger Ann-Cathrine Jungar.

Forum för demokrati har sagt att man vill bli medlem i ECR, samma partigrupp som Sverigedemokraterna är med i.

Annons
Annons

När förhandlingarna med liberala Reformpartiet höll på att stranda hotade Ekre med gatukravaller.

Foto: Simon Rehnström Bild 1 av 1

8 / 12

När förhandlingarna med liberala Reformpartiet höll på att stranda hotade Ekre med gatukravaller.
När förhandlingarna med liberala Reformpartiet höll på att stranda hotade Ekre med gatukravaller. Foto: Simon Rehnström

Estland – nationalisterna behåller sina platser

I Estland tar regeringspartiet Ekre för första gången plats i EU-parlamentet, med 14,4 procent av rösterna. De är ett nationalistiskt parti som är strängt kritiskt till invandring och EU.

Man vill också riva upp lagen om samkönade äktenskap. Partiledaren Mart Helme, som också är landets inrikesminister, ifrågasatte 2017 prideparaden i Tallinn, med motiveringen att polisen inte ska skydda ”de perversas parad”.

Hans son Martin Helme är finansminister och har gjort flera rasistiska uttalanden. För några år sedan kommenterade han kravaller i svenska förorter med ”Om du är svart – åk tillbaka. Jag vill att Estland ska vara ett vitt land.”

I slutet på april skapade Mart och Martin Helme stor uppmärksamhet när de använde vit makt-hälsningar i det estniska parlamentet.

Annons
Annons

Nigel Farage lämnade Ukip 2018, och var kort efter det med och grundade Brexitpartiet

Foto: Alastair Grant/AP Bild 1 av 1

9 / 12

Nigel Farage lämnade Ukip 2018, och var kort efter det med och grundade Brexitpartiet
Nigel Farage lämnade Ukip 2018, och var kort efter det med och grundade Brexitpartiet Foto: Alastair Grant/AP

Storbritannien – nya partiet vann stor seger

Klart störst i Stobritannien, med 31,7 procent av rösterna, blev det nya Brexitpartiet. Affischnamnet och partiledaren Nigel Farage lockade många väljare från sitt tidigare parti Ukip.

– Om Brexitpartiet blir kvar är jag övertygad om att det kommer att bli turbulent med avhopp och konflikter. Det har alltid skett med Ukip tidigare, där ledamöter bytt grupp och hoppat av, säger Anders Widfeldt.

Farage har skapat kontrovers med flera uttalanden om bland annat invandring, har beskrivit klimatförändringarna som en bluff, och uttryckt sin oro över ”den judiska lobbyns” inflytande.

När Storbritannien lämnar EU kommer också landets parlamentariker att lämna EU-parlamentet.

Annons
Annons

Marine Le Pen förlorade presidentvalet mot Macron, men vann nu alltså i EU-valet.

Foto: AP Bild 1 av 1

10 / 12

Marine Le Pen förlorade presidentvalet mot Macron, men vann nu alltså i EU-valet.
Marine Le Pen förlorade presidentvalet mot Macron, men vann nu alltså i EU-valet. Foto: AP

Frankrike – symbolisk seger för invandringskritikern

I Frankrike blev Marine Le Pens Rassemblement national största parti med 23,3 procent av rösterna.

– Det var en viktig symbolisk seger mot huvudrivalen Macron, de är verkligen två motpoler i synen på Europa, säger Ann-Cathrine Jungar.

Resultatet är en knäpp på näsan för president Macron som kämpat både mot usla popularitetssiffror och organisationen de Gula västarna som protesterat mot presidenten 28 lördagar i rad.

Le Pen har tidigare hamnat i blåsväder för uttalanden om invandring och homosexualitet, men har på senare år rensat upp i partiet, bland annat genom att stänga av sin far Jean-Marie från partiet.

Annons
Annons

Kristian Thulesen Dahl motiverade valet att inte sitta i regering med att man ”prioriterar inflytande över ministerbilar”.

Foto: Tariq Mikkel Khan/TT Bild 1 av 1

11 / 12

Kristian Thulesen Dahl motiverade valet att inte sitta i regering med att man ”prioriterar inflytande över ministerbilar”.
Kristian Thulesen Dahl motiverade valet att inte sitta i regering med att man ”prioriterar inflytande över ministerbilar”. Foto: Tariq Mikkel Khan/TT

Danmark – stor tillbakagång för högerpopulisterna

Dansk Folkeparti fick bara 10,7 procent i valet, att jämföra med 27 procent i det tidigare EU-valet.

– De gör ett jättedåligt val och har haft stora problem. Man har själva valt att inte sitta i regering för att man trodde att det skulle locka fler väljare, men nu backar de rejält, säger Anders Widfeldt.

Dank Folkeparti utmanas av de nya partierna Nye borgerlige och Stram kurs. Med de tre partierna blir sammanlagt ändå klart mindre än vad Dansk Folkeparti blev i förra valet.

– De etablerade partierna har matchat Dansk Folkepartis invandringskritik, vilket de förlorat på. Samtidigt har det kommit två nya partier som också tar deras väljare, säger Ann-Catherine Jungar.

Annons
Annons

Jussi Halla-ahos Sannfinländare är nu medlem i samma partigrupp som SD – men har öppnat för ett byte.

Foto: Jussi Nukari/TT Bild 1 av 1

12 / 12

Jussi Halla-ahos Sannfinländare är nu medlem i samma partigrupp som SD – men har öppnat för ett byte.
Jussi Halla-ahos Sannfinländare är nu medlem i samma partigrupp som SD – men har öppnat för ett byte. Foto: Jussi Nukari/TT

Finland – Sannfinländarna backar och ställs inför svåra val

I Finland får Sannfinländarna 13,8 procent i EU-valet, vilket är drygt fyra procentenheter mindre än i det nationella valet.

Partiet är kritiskt mot invandring och islam, och den nuvarande partiledaren Jussi Halla-aho har dömts för hets mot folkgrupp för inlägg på sin blogg. Där har han bland annat skrivit om islam som en ”pedofilreligion” och refererat till kvinnor med en liberal syn på invandring som potentiella offer för våldtäktsmän med utländsk bakgrund.

Sannfinländarna har varit med i partigruppen ECR, men har nu sagt att man är intresserad av att gå med i Matteo Salvinis nya partigrupp. Det kan bli problematiskt, tror Ann-Cathrine Jungar.

– Många i den gruppen har en mer rysslandsvänlig politik. Om Sannfinländarna anammar den politiken kommer det märkas i opinionen på hemmaplan, av historiska och geografiska skäl, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons