Annons

”Afrikahettan” sveper in över Sverige

Knappt hann svenskarna kippa efter lite normal sommarluft innan högtrycket återvände – veckans temperaturer ser graderna återvända till 30-strecket.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Johan Nilsson/TTBild 1 av 1

1 / 6

Efter reklamen visas:
4 heta tips för att klara värmen

Afrikansk värme börjar i dag svepa in över Sverige enligt SMHI.

– Det har börjat komma in varmluft över Sverige som rör sig in i landet, men även om tisdagen blir varm med upp till 30 grader i syd, så är det i morgon den allra varmaste luften kommer, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

För de som är tillbörligt trötta på värmen, men fortfarande har semesterdagar i kvar, följer här lite avkylande nöjen man kan ägna sig åt runt om i Sverige.

Foto: Johan Nilsson/TT
Annons
Annons
Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1

2 / 6

Museum

Att svenskar flyr till kyliga museum under varmare årstider är sedan gammalt, men ytterligare indikationer på det kom via en Sifo-undersökning tidigare i år. Undersökningen, som var beställd av Riksförbundet Sveriges museer, slog fast att 82 procent av de tillfrågade planerade att besöka ett museum under sommaren, vilket är ökning med 12 procentenheter från 2014.

Och Sveriges mest välbesökta museum är faktiskt en perfekt plats för kyla ned sig i sommarhettan.

Foto: Anders Wiklund/TT

Det är nämligen så att Vasa-skeppet, som sjönk på en blåsig söndag i augusti 1628, konstant måste marineras i en perfekt tempererad aircon-miljö på 18 till 19 grader året om, för att hindra skeppet för att vittra sönder.

Vi marknadsförde oss med vår svala temperatur i sociala medier häromdagen.

Är museets garant på att inte snåla in på luftkonditioneringen då tillräcklig för att locka fler värmeflyktande svenskar? Tveksamt, enligt Anna Vagge vid Vasamuseet.

– 80 procent av våra besökare är turister som är ganska väderokänsliga. De har ju redan bestämt sig för att besöka museet.

– Däremot marknadsförde vi oss med vår svala temperatur i sociala medier häromdagen, och de inläggen fick väldigt bra med reaktioner.

Museets besöksiffror överlag ligger något under föregående år, men det tror Vagge snarare beror på fotbolls-vm än värmen.

Annons
Annons
Foto: Vidar Ruud/TTBild 1 av 1

3 / 6

Fiskaffärer

Foto: Vidar Ruud/TT

Skaldjur på en riklig bädd av krossad is, en pregnant doft av nyfångad fisk samt en klar röst på göteborgska som fyller rummet med dagsfärsk information om räkornas kilopris.

För många är scenariot en semesteridyll och en nödvändighet för att inhandla de färskaste råvarorna havet har att erbjuda. Men i sommar har besöket till fiskaffären även utökats till en avkylningsoas.

Sebastian Borgvind som arbetar på Feskekörka i Göteborg är nöjd med valet av arbetsplats.

– Det är absolut svalt och skönt härinne. Vi har ingen luftkonditionering, men det är ändå svalare än att vara ute i solen.

Har du märkt att folk går in i Feskekörka för att slippa värmen?

– Det har förekommit personer som sagt det, absolut.

Säljer du mer fisk i sommar?

– Nej, det är ungefär som det brukar vara, säger Sebastian Borgvind.

Annons
Annons
Foto: Hasse Holmberg/TTBild 1 av 1

4 / 6

Kungliga Bibliotekets arkivavdelning

Foto: Hasse Holmberg/TT

Varför inte ta din refug från den gassande solen i ett perfekt avkylt källararkiv några meter under Kungliga Biblioteket i Humlegården?

Förutom en naturlig svalka får du även möjligheten att ge efter för ditt mikrofilms-begär, och du kan skrolla igenom samtliga tryckta publikationer i Sverige sedan 1661.

Det kanske inte är svalkan som fått dem att gå dit från början, men möjligen den som får dem att återvända

Efter en sommar präglad av en stiltje i besökantalen har nu fler och fler börjat leta sig ner i arkivhålorna.

– Från och med denna veckan har strömningen av besökare ökat, säger bibliotekarien Svante Printz.

– Min kollega jobbar dock nere i arkiven, han får ofta höra kommentarer som ”åh, vad svalt och skönt det var här”, och ”ja, men hit kanske man ska gå oftare”. Det kanske inte är svalkan som fått dem att gå dit från början, men möjligen den som får dem att återvända, säger Printz.

Printz menar även att han ofta får mejl och samtal angående bibliotekets temperaturnivåer.

Annons
Annons
Foto: Simon PaulinBild 1 av 1

5 / 6

Livsmedelsaffärernas mejeriavdelningar

Foto: Simon Paulin

Livsmedelsaffärernas öppna kylrum med mejeriprodukter är en älskad svalk-klassiker, som dessutom är utrotningshotad. Allt fler affärer väljer att istället använda sig avstängda kylar.

Kylarna till trots, mejeriavdelningarna är i regel några grader svalare än i övriga affären, och det är inte ovanligt att se svenskar stryka sig kvar extra länge bland kefir och laktosfria mellanmjölkförpackningar under värmeböljor.

Joakim Haraldsson som arbetar på Ica Kvantum Liljeholmen har dock inte behövt jaga undan kunder som dragit benen efter sig runt kylarna.

– Haha, nej det har jag faktiskt inte märkt. Men det är klart att kunderna säger att det är svalt och skönt vid mejeriprodukterna

Får ni avundsjuka kommentarer från kollegorna då?

– Nej, inte det heller faktiskt. Vi har ju kylar vid charken och frukt och grönt också.

Men om mejeriavdelningens låga temperaturer lockar till fler köp är oklart.

– Det vet jag inte heller, men överlag har det varit en bättre sommar än vad vi räknat med. Folk verkar ha tröttnat på värmen, säger Joakim Haraldsson.

Annons
Annons
Foto: Ice bar, Wild Encounters 2016Bild 1 av 1

6 / 6

Iskalla inneserveringar

Foto: Ice bar, Wild Encounters 2016

Motsatsen till gassande uteserveringar är inte så dumma de heller – om du vill fly undan solen. Och ifall källarserveringar många meter under jord skrämmer dig för mycket kan du alltid vända dig till Ishotellet i Jukkasjärvis Isbar i Stockholm – själva antitesen till soldyrkande uteserveringar.

Enligt Isbarens manager Bhakti Aryal är stället perfekt för att fly undan solen.

– Man kommer inte hit för att uppleva vilken bar som helst.

För dryg 200 kronor kan du droppa in i baren, belägen i centrala Stockholm, för att släcka törsten med en drink i ett glas av is. Men hur länge du klarar av att stanna i en bar med konstant – 5 grader varierar.

– Det har varit en bra sommar med mycket folk, mycket turister och svenskar som kommer in och knäpper några instagram-bilder. Men de stannar inte så länge, kanske en halvtimme eller så, säger Bhakti Aryal.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons