Annons

Burmas ledare svarade Palmes fond: Vill ha dialog

Burmas ledare Aung San Suu Kyi.
Burmas ledare Aung San Suu Kyi. Foto: Aung Shine Oo / TT / NTB Scanpix

”Vi fortsätter att jobba för en långsiktig lösning på konflikten”. Det skriver Aung San Suu Kyi i sitt svar till Olof Palmes minnesfond. Pierre Schori, ordförande för minnesfonden säger att det är positivt att Suu Kyi gav ett så snabbt svar till fonden.

Under strecket
Publicerad

Hundratusentals rohingyas har flytt våldet i delstaten Rakhine i Burma.

Foto: Dar Yasin / TT NYHETSBYRÅNBild 1 av 1

Olof Palmes minnesfond skickade ett brev till Suu Kyi i början av september. I brevet uppmanade minnesfonden att Suu Kyi ska göra sitt yttersta för att skydda de civila och hitta en fredlig politisk lösning i krisen.

I svaret som Aung San Suu Kyi har skickat åt minnesfonden meddelar hon att hon uppskattar och delar oron över det lidande som alla de drabbade i området har råkat ut för i samband med den upptrappade konflikten.

Styrelsens ordförande Pierre Schori tog också upp frågan kring det utsatta rohingyafolket med Suu Kyi då hon besökte Sverige i juni. Han anser att det är positivt att minnesfonden fick ett så snabbt svar av Suu Kyi.

– Det visar att hon vill upprätthålla en dialog, säger Schori.

Minnesfonden delade 2005 ut Palmepriset åt Suu Kyi för kampen för demokrati i Burma.

Suu Kyi skriver i brevet till minnesfonden att Burma jobbar för att uppfylla de rekommendationer som gavs av en utredningskommission, ledd av FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan. Kommissionen kom med flera rekommendationer för att lösa krisen i delstaten Rakhine.

Annons
Annons

Hundratusentals rohingyas har flytt våldet i delstaten Rakhine i Burma.

Foto: Dar Yasin / TT NYHETSBYRÅNBild 1 av 1

I brevet anser Suu Kyi vidare att konflikten eskalerade efter att rohingyarebeller attackerade polisposteringar den 25 augusti, en dag efter att Kofi Annan presenterade sin rapport. Enligt Suu Kyi var rebellernas attacker menade för att underminera fredsarbetet.

Hundratusentals rohingyas har flytt våldet i delstaten Rakhine i Burma.
Hundratusentals rohingyas har flytt våldet i delstaten Rakhine i Burma. Foto: Dar Yasin / TT NYHETSBYRÅN

Suu Kyi försäkrar också i brevet att Burma fortsätter att jobba för en långsiktig lösning och att militären och polisen har fått instruktioner om att följa uppförandekoden och skydda alla civila i samband med säkerhetsoperationer.

Hon meddelar också att Burma samarbetar med Röda Korset för att erbjuda humanitär hjälp för de som behöver det.

– Suu Kyi säger att hon vill uppnå en hållbar lösning. Jag tycker att det är bra att hon svarar på vår uppenbara oro. Det viktigaste är att hon har svarat och att hon vill föra en dialog, säger Pierre Schori, ordförande för minnesfonden.

Minnesfonden har skickat Suu Kyis brev till Utrikesdepartementet.

Demokratiikonen Suu Kyi har utsatts för hård internationell kritik. Hon höll länge tyst om konflikten, som har tvingat hundratusentals rohingyas på flykt sedan slutet av augusti och som av människorättsorganisationer beskrivs som etnisk rensning.

FN bedömer att närmare en halv miljoner människor har flytt Burma sedan 25 augusti. De som flytt Burma vittnar om våld och nedbrända byar.

Rohingyerna har inga medborgerliga rättigheter i Burma. Den muslimska minoriteten är enligt FN ett av världens mest förföljda folkgrupp.

Ta chansen och gå på SvD:s utrikeskväll: En orolig världaccent.svd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons