Annons

Göran Eriksson:Svallvågen från Trump kan nå Europa nästa år

Många svenska och europeiska politiker stirrar misstroget och skräckslaget på Donald Trump. För om högerpopulismen kan erövra USA, så kan den kanske också vinna i Europa.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: APBild 1 av 1
Foto: APBild 1 av 1
Foto: AP

”Mer än någonsin behöver världen hopp om en framtid med fred, jämställdhet och hållbar utveckling”.

Så twittrade Sveriges annars – i alla fall i bland – frispråkiga utrikesminister Margot Wallström, men först flera timmar efter att Donald Trump hade hållit sitt segertal.

Utrikesministerns tweet låter som nästan som en bön.

Statsminister Stefan Löfven lovade pliktskyldigt att ”ta kontakt med den tillträdande amerikanska administrationen för att värna svenska och europeiska intressen.

Han är förstås besviken. Den goda relationen mellan Sverige och Obamas USA – den bästa någonsin enligt Löfven – spolas nu bort.

Centerledaren Annie Lööf sitter i opposition och behöver inte dölja sina känslor. Lööf beskriver Trump som sexist, rasist och en farlig populist.

Annons
Annons

Europas etablerade politiker stirrar misstroget och skräckslaget på Donald Trump. Tillbaka på dem stirrar deras egna, europeiska, högerpopulister – med triumferande leenden.

En är den nederländske politikern Geert Wilders. När Wilders på morgonen ser att Donald Trump är på väg att vinna i Florida och Utah, skriver han den här tweeten: ”Folket tar tillbaka sitt land. Det ska vi också göra”.

Marine Le Pen, ledare för högerextrema franska Front National, twittrar så här: ”Grattis till USA:s nya president Donald Trump och till det amerikanska – fria – folket”.

Från tyska högerkanten skickar Frauke Petry, ledare för invandringskritiska Alternativ für Deutschland (AfD) ”hjärtliga lyckönskningar”.

Och sist men absolut inte minst kopplar Nigel Farage från brittiska UKIP – i helgen dinerade han med Jimmie Åkesson på Grand Hotel i Stockholm – ihop Trumps seger med Brexit.

– Vi har nu sett det här, och bli inte förvånad över att få se den här politiska revolutionen på andra ställen – kanske i Europa nästa år, säger Farage till nyhetssajten Politico.

Det som Farage uttrycker är förstås det som allra mest skrämmer politiker från de traditionella politiska partierna i Europa.

Det finns naturligtvis inget kausalt samband mellan segern för Trump, och kommande framgångar för hans europeiska supportrar och motsvarigheter.

Men det ser ut att svepa en högerpopulistisk våg, präglad av nationalism och främlingsrädsla, över världen. Vågen lyfte Storbritannien ur EU, och den gjorde Donald Trump till president.

Men vad kan den göra i ”Europa nästa år”? Svaret är att 2017 kan bli ett ödesår.

Annons
Annons

Journalisten Anne Applebaum skrev i mars i Washington Post, att vi befinner oss två eller tre ”dåliga val” ifrån ”the end of the West as we know it”.

Slutet skulle enligt Applebaum infinna sig om britterna röstade för Brexit, om amerikanerna valde Donald Trump – och om Frankrike skulle välja Marine Le Pen till president.

Två av de tre valen är nu avklarade – och har enligt Applebaums definition alltså fört oss närmare ”slutet för västvärlden som vi känner den”.

Det tredje valet avgörs alltså när Frankrike ska välja president i vår - och Marine Le Pen seglar nu fram med höga opinionssiffror.

Samma sak gäller Geert Wilders frihetsparti – siffrorna är höga och parlamentsvalet hålls i vår. I Tyskland är det val till förbundsdagen nästa höst.

Förbundskansler Angela Merkel brukar kallas för Europas mäktigaste, men hon har lidit svåra förluster till Alternativ für Deutschland i flera delstatsval.

I Sverige är det förstås Sverigedemokraterna som närmast står för något som liknar den strömning som har fört Donald Trump till Vita huset.

Men det är intressant att SD-ledningen – till skillnad från liknande europeiska partier – knappt alls har försökt surfa på Trumpvågen.

SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson håller i ett Facebookinlägg ”Trumps ganska oreserverade beundran för Putin” emot honom. Kanske är den ryska faktorn förklaringen till att ett svenskt nationalistiskt parti måste hålla en viss distans till Trump.

Jimmie Åkesson säger till SvD att han ”aldrig varit jätteförtjust i Trump” men också att han ”förstår hur väljarna tänker. Det är samma typ av väljare som röstar på oss”.

De svenska väljarna möter Åkesson först om knappt två år, alltså efter högerpopulismens europeiska ödesår 2017.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons