Annons

Svalt intresse för fond för terroroffer

Flera anhöriga till dem som mördades i terrorattacken i Stockholm har efterlyst en särskild fond för ersättning till offer för terrorism. Men partierna är överlag avvaktande. Arkivbild.
Flera anhöriga till dem som mördades i terrorattacken i Stockholm har efterlyst en särskild fond för ersättning till offer för terrorism. Men partierna är överlag avvaktande. Arkivbild. Foto: Noella Johansson / TT

Flera anhöriga till dem som mördades i terrorattacken i Stockholm har efterlyst en särskild fond för ersättning till offer för terrorism – något som finns i flera europeiska länder.

Men hos de flesta svenska riksdagspartier är intresset svalt, visar TT:s enkät.

Under strecket
TT
Publicerad

Terrorismfonder finns i flera andra europeiska länder. Advokat Jessica Sandberg, som företräder flera anhöriga till efterlevande, anser att Sverige också borde överväga saken. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg / TTBild 1 av 1

Terrorismfonder finns i flera andra europeiska länder. Advokat Jessica Sandberg, som företräder flera anhöriga till efterlevande, anser att Sverige också borde överväga saken. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg / TTBild 1 av 1
Terrorismfonder finns i flera andra europeiska länder. Advokat Jessica Sandberg, som företräder flera anhöriga till efterlevande, anser att Sverige också borde överväga saken. Arkivbild.
Terrorismfonder finns i flera andra europeiska länder. Advokat Jessica Sandberg, som företräder flera anhöriga till efterlevande, anser att Sverige också borde överväga saken. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Fem personer dödades i lastbilsdådet på Drottninggatan den 7 april i fjol. Flera av de efterlevande anser att det stöd som Sverige ger skadade och efterlevande efter terrordåd är alldeles för litet. Ett förslag är att Sverige instiftar en särskild fond för ersättning till offer för terrorism.

– Ni bör ha en terrorismfond här i Sverige. Terrorism är ett globalt fenomen och det kommer att hända igen, har John Bevington, pappa till den 41-årige brittiske man som dödades i dådet, nyligen sagt till medier i samband med den pågående rättegången mot terroråtalade Rakhmat Akilov.

Även pappan till den elvaåriga flicka som föll offer på Drottninggatan har riktat kritik mot hur staten behandlar de efterlevande, och har jämfört med hur en svensk familj som förlorade sin dotter i terrordådet i Paris 2015 behandlats av franska staten.

Annons
Annons

– Den familjen ingår i den franska terrorfonden, där man betalar ut upp till fem miljoner kronor till de anhöriga, har pappan tidigare sagt till TT.

Men när TT ställer frågan till riksdagspartierna om det bör inrättas en terrorismfond är svaren överlag avvaktande. Inget parti har något förslag om saken. Sverigedemokraterna är tydligast med att man inte har något emot en fond. Ytterligare tre partier – Moderaterna, Liberalerna och Miljöpartiet – säger sig vara beredda att se över dagens system, medan övriga antingen avvisar förslaget eller uppger att man inte tagit ställning.

Advokat Jessica Sandberg, som företräder flera anhöriga till efterlevande, är kritisk.

– Terrorbrottets konstruktion och terroristens avsikt är att påverka den svenska regeringen. Brottsoffren är oskyldiga måltavlor i terroristens väg. Därigenom menar jag att staten har ett ansvar. Dessutom har staten också ett ansvar för att samhället är så säkert och tryggt som möjligt för befolkningen. Jag tycker därför att det vore rimligt att Sverige överväger att införa en terrorfond, säger hon.

Liknande fonder finns i flera europeiska länder, däribland Belgien, Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

– Vi kan inte utesluta att vi blir drabbade igen och då måste vi ha ett system för brottsoffer där de får ett ordentligt stöd och ekonomisk hjälp. Det räcker inte med den lilla hjälp, med de skadestånd som utgår i dag, för de är tämligen blygsamma i sammanhanget, säger Jessica Sandberg.

Även Sven-Erik Alhem, rättsexpert och förbundsordförande i Brottsofferjouren, tycker att staten borde ta ett större ansvar för skadestånd till terrordrabbade.

Annons
Annons

– Terroristbrott är ett av de allra grövsta brott som finns, det drabbar fullständigt oskyldiga människor som av en slump råkar befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt. Då är det extra viktigt att man har en hygglig behandling i ekonomiskt hänseende till offren – även om inget skadestånd i världen någonsin kan ersätta förlusten av människoliv, säger han.

Att drabbas av ett terrordåd slår mot offren och efterlevande på ett annat sätt, framhåller Jessica Sandberg.

– Att leva med att anhöriga bragts om livet på detta grymma och kallblodiga sätt, är särskilt försvårande för mina klienter. Det är något som påverkar dem på ett fruktansvärt sätt under lång tid framöver, säger hon.

För att få ut vad man anser vara en rimlig ersättning för attentatet på Drottninggatan överväger flera målsägandebiträden i stället att stämma staten.

– Det är frågor som jag och mina klienter kommer att titta på när vi fått domen. Men det är en mycket mer smärtsam väg att gå, eftersom det blir en extra påfrestning för mina klienter som redan genomgår en svår och betungande rättsprocess, säger Jessica Sandberg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons