Annons

Svanberg slår tillbaka: Lämnade Ericsson i topp

Han pekas ofta ut som den som har en stor del av ansvaret för den djupa kris som Ericsson har hamnat i. Men nu slår den tidigare vd:n Carl-Henric Svanberg tillbaka mot anklagelserna.

– När jag lämnade var Ericsson världsledande, säger han i en intervju med SvD.

Under strecket
Publicerad

Carl-Henric Svanberg.

Foto: Pelle T Nilsson

Carl-Henric Svanberg.

Foto: Pelle T Nilsson
Carl-Henric Svanberg.
Carl-Henric Svanberg. Foto: Pelle T Nilsson

Ericsson chockade marknaden i januari i år genom att skriva ner värdet på tillgångar med 14 miljarder kronor. I telekomjättens pressmeddelande framgick att ”majoriteten av goodwill härrör sig från investeringar gjorda för tio år sedan eller mer”.

Återigen hamnade den tidigare vd:n Carl-Henric Svanberg i skottgluggen och pekades ut som en av de ansvariga för bolagets djupa kris.

I en intervju med SvD menar nu Carl-Henric Svanberg att det är en felaktig bild att han skulle ha orsakat Ericssons problem.

– Det är att dra för enkla slutsatser. När jag började var vi och konkurrenter som Nokia, Lucent, Motorola, Alcatel och Nortel ganska jämnstora. När jag lämnade Ericsson flera år senare var Ericsson klart världsledande. Nokia och Lucent var de enda andra av de traditionella konkurrenterna som överlevt, säger Carl-Henric Svanberg, och fortsätter:

Annons
Annons

– De hade gått samman med Siemens respektive Alcatel men var trots detta mindre än Ericsson. Samtidigt växte sig kineserna allt starkare och jag tyckte vi var inne i en stark period.

Kritiken mot Carl-Henric Svanberg gäller framförallt de många och stora företagsköp som han genomförde under sin tid som vd, 2003–2009, och som senare har dömts ut som misslyckade.

Sammanlagt spenderade Carl-Henric Svanberg över 45 miljarder kronor för att vässa Ericsson. Affärerna fick redan då kritik för att ha varit misslyckade. Och det har inte blivit bättre.

Förvärvet av amerikanska Redback, som tillverkar internetroutrar och som Ericsson köpte för 13 miljarder 2007, har tidigare beskrivits i SvD som ”miserabelt” av analytiker.

– Våra förvärv på 40 miljarder under sju år ska ställas i relation till 200 miljarder i forskning och utveckling under samma tidsperiod. Det går inte att utveckla allt själv. Några förvärv var utomordentligt lyckade, till exempel kanadensiska Nortel, kanske det bästa förvärv som Ericsson gjort, säger Carl-Henric Svanberg, och fortsätter:

Ericssons stora utmaning är att man måste vara oerhört fokuserad och välja och göra rätt oftare än konkurrenterna.

– De amerikanska förvärven bidrog också till att vi blev huvudleverantör till Verizon och AT&T och ökade marknadsandelen från under 10 procent till över 50 procent. Men visst, alla blev säkert inte lika bra även om det är svårt för mig att efter tio år bedöma hur allt utvecklats.

Skiljer sig utmaningarna för Ericsson jämfört med bolag i mer traditionella branscher?

Annons
Annons

– Ericsson verkar i en oerhört utmanande bransch där förutsättningarna förändras betydligt snabbare än i andra branscher. Nya oväntade utmaningar är ständiga inslag och på bara två till tre år kan förutsättningarna se ordentligt annorlunda ut för Ericsson.

Det som bland annat påverkade utvecklingen oväntat och negativt, enligt Carl Henric Svanberg, var den snabba konsolideringen bland Ericssons kunder, alltså operatörerna. Operatörerna blev färre och med större köpkraft.

Samtidigt pressades operatörernas lönsamhet när intäkter från mobilanvändare strömmade till applikationsbolag som Google, Apple och Facebook med flera.

Kinas stora satsning på egen teknikutveckling skapade också nya starka konkurrenter.

Ericsson har varit i många kriser historiskt men en av bolagets styrkor är att överleva.

Hur kändes det när bolaget hamnade i den här krisen?

– Ericsson är ett otroligt viktigt bolag för Sverige och för svensk industri och även ur andra aspekter. Ericssons stora utmaning är att man måste vara oerhört fokuserad och välja och göra rätt oftare än konkurrenterna. Det är svårt för mig att bedöma efter nästan tio år utanför bolaget vad som egentligen har skett men det känns som att det finns gott hopp nu, säger Carl Henric Svanberg.

Hur tror du det går för Ericsson nu?

– Ericsson har varit i många kriser historiskt men en av bolagets styrkor är att överleva. Det finns en stor inneboende kraft och förmåga att göra rätt när det gäller. Jag upplever att vd Börje Ekholm och bolaget börjar få armarna runt de problemställningar som finns och att man kommer lösa dem.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons