Annons

Svanberg: Uppdelning av Volvo aktuell först om flera år

En uppdelning av Volvo kan bli aktuell först när bolagets två största områden, lastbilar och anläggningsmaskiner, nått sin fulla potential. Det säger Volvos styrelseordförande Carl-Henric Svanberg till Dagens Industris nätupplaga.

Under strecket
Direkt
Publicerad

Carl-Henric Svanberg, ordförande för AB Volvo.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Carl-Henric Svanberg, ordförande för AB Volvo.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Carl-Henric Svanberg, ordförande för AB Volvo.
Carl-Henric Svanberg, ordförande för AB Volvo. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sedan Svanberg blev ordförande i Volvo 2011 har koncernen gått igenom prövningar, men också fått ett erkännande på börsen genom uppvärderingen av aktien. Själv lyfter han fram decentralisering som en nyckel till Volvos framtid, och vikten av att det är nuvarande vd Martin Lundstedt som sitter vid rodret.

– När man delar ut ansvaret för resultaträkningarna skapas en energi som inte går att kvantifiera, säger Carl-Henric Svanberg, som säger att han räknar med att världens BNP de närmaste 30–40 åren trefaldigas och transportbehovet fördubblas – men tillväxten kommer främst i ekonomier i Asien och Latinamerika.

Frågan om Volvo ska sälja eller knoppa av anläggningsmaskinerna, VCE, vill Carl-Henric Svanberg ge ytterligare några år.

– Vi ser stor potential att driva VCE mer effektivt inom Volvokoncernen, resultatet för första kvartalet visade en del av potentialen. Vi vill under de nästa två, tre fyra åren göra absolut allt vi kan för att det här ska bli så bra som möjligt, säger han och understryker att den kommitté för VCE som tillsatts inte ska "flåsa Martin Lundstedt i nacken", utan säkra att VCE ägnas tillräckligt mycket tid.

– Vi har inte tagit ställning till om VCE långsiktigt hör hemma i Volvo. Det gör vi när VCE levererar ännu bättre, säger Carl-Henric Svanberg till tidningen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons