Annons

Torbjörn Isacson:Svår resa börjar nu – fler bör syna sig själva

Swedbank styrelseordförande Göran Persson och vd Jens Henriksson.
Swedbank styrelseordförande Göran Persson och vd Jens Henriksson. Foto: Pontus Lundahl/TT

Nerverna kommer lätt i dallring i en bransch som lider av så lågt förtroende som svenska storbanker i förhållande till penningtvätt. Men inte bara bankchefer utan också ägare och myndigheter borde syna sig själva noga.

Under strecket
Publicerad

Swedbank fick ännu en smäll på börsen efter nya avslöjanden från SVT om penningtvätt. Aktien var ned drygt tre procent efter en timmes handel.

Tre procent ska inte förringas men det ska mycket till för att skapa de riktigt dramatiska kursreaktionerna nu.

SEB, som väntas bli Uppdrag gransknings nästa fokus, kommer från en högre nivå förtroendemässigt. Men en hel del togs där häromdagen.

Nu avslöjas att Swedbank kan ha möjliggjort brott mot amerikanska sanktioner genom att ha medverkat i transaktioner som kopplas ihop med den ryska vapentillverkaren Kalashnikov. Avslöjandet kommer ovanpå en rad andra runt Swedbank och penningtvätt som drog igång redan i våras, bland annat om oligarker och penningöverföringar till skatteparadis.

Men även om nerverna är på helspänn så ska det en hel del till för att få till den riktiga chockeffekten i en aktie som tappat 40 procent i värde sedan i våras. Mycket elände är intecknat, och nu vill aktiemarknaden börja se framåt.

Bankens färske vd Jens Henriksson talar om att Swedbank ska genomdriva ett program i tre delar. För det första ska banken präglas av en helt annan öppenhet och transparens än tidigare.

Annons
Annons

Med tanke på utgångsläget är det närmast omöjligt att misslyckas med den uppgiften. Även om Jens Henriksson lider av sitt bagage i form av representant för storägaren Folksam, som borde ha agerat betydligt mer kraftfullt tidigare, så har han redan lyckats börja ändra den tidigare helmörka bilden kring bankens öppenhet.

Del två i åtgärdsprogrammet är de förändringar under hela 132 punkter som Swedbank talat om under hösten. Det är onekligen ett omfattande program i både stort och smått, som det kommer att ta lång tid att genomföra fullt ut. Säkerligen lär förutsättningarna också komma att förändras under den resans gång. Men det är nödvändigt att presentera något som tyder på att banken verkligen vill förändra sitt beteende i grunden.

Det mest utmanande är steg tre i den åtgärdsraket som Jens Henriksson vill genomdriva. Swedbank ska bli ”industriledande” på att hantera den här typen av frågor. Från att komma från en bottenplats kräver det en del förbättringar.

Å andra sidan är konkurrensen inte direkt mördande. Nordea har, liksom Danske Bank, länge plågats av problem på det här området. Och att förtroendet ligger på väldigt låga nivåer visades tydligt när SEB tappade 25 miljarder kronor i börsvärde bara på informationen att Uppdrag Granskning ställt frågor inför ett kommande program. Å andra sidan är fallhöjden större i SEB, som så här anses ha en starkare position.

Inte bara bankerna har ett jobb att göra. Den svenska ägarstyrningen har fått sig en törn liksom förtroendet för svenska myndigheters förmåga till kontroll. Där riktar Finansinspektionen till och med själv kritik mot sitt sätt att hantera penningtvättsfrågor.

Det är flera av aktörerna på svensk kapitalmarknad som bör ta fram omfattande åtgärdsprogram i stil med det som Swedbank nu gör för att kunna lämna sina i dagsläget ganska dåliga placeringar på en förtroendeskala.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons