Annons

Janerik Larsson:Svåra frågor till Joe Biden

Joe Biden
Joe Biden Foto: Marcio Jose Sanchez

I natt svensk tid är det dags för ännu en i raden av debatter mellan det demokratiska partiets presidentkandidatpretendenter. Det är ännu ett bra tag innan det första primärvalsarrangemanget äger rum (Iowa Democratic Caucuses måndagen den 3 februari).

Under strecket
Publicerad

Marc A. Thiessen, som bl a var George W Bushs talskrivare, ställer i Washington Post åtta frågor till Joe Biden som enligt min mening illustrerar hur besvärligt läget är för Biden.

Thiessens åtta frågor till Joe Biden:

1. Bidens son Hunter gick in i styrelsen för naturgasföretaget Burisma i Ukraina strax före vice presidentens besök i Ukraina då denne uppmanade landet att öka sin naturgasproduktion. Hunters styrelsearvode var 50 000 USD i månaden. Hunter hade ingen kunskap vare sig om Ukraina eller om naturgas. Varför tror du Hunter fick den styrelseposten?

2 .Varför framförde du som vicepresident synpunkten till den ukrainska regeringen att landets chefsåklagare skulle avskedas när detta stred mot jävsreglerna i Code of Federal Regulations?

3. Utrikesminister John Kerrys styvson Chris Heinz var din sons affärspartner och han varnade din son för att engagera sig i Burisma. Varför var det du och inte utrikesministern som agerade mot Ukraina i frågan om chefsåklagaren?

4. Du har sagt att du och Hunter aldrig talat med varandra om hans internationella affärer. Men i New Yorker har Hunter sagt att ni gjort det. Varför skulle du sagt att du hoppas att han vet vad han gör om han inte gjort något fel?

Annons
Annons

5. I samma New Yorker-artikel framgår det att Obama-administrationens särskilde delegat för energipolitik tog upp frågan om Hunter och Burisma med dig. Vad sa han till dig?

6. I december 2013 flög din son med dig på Air Force Two till Beijing. Mindre än två veckor senare fick hans företag - Rosemont Seneca Partners - tillstånd att öppna en fond vars största aktieägare var Bank of China. Skulle det vara ett problem om Donald Trump Jr flög med sin far till Beijing och därefter slöt ett stort affärsavtal? Om så - varför var det inte ett problem för dig och din son?

7. Din son har meddelat att om du väljs till president så kommer han inte att arbeta för något utlandsägt företag. Varför var det inte ett problem när du var vicepresident?

8. Många amerikaner är djupt bekymrade över Trumps attacker mot medierna. Din kampanj har den senaste tiden skrivit till de stora TV-bolagen och krävt att de inte ska inbjuda presidentens personlige advokat Rudy Giuliani till sina program och även anklagat New York Times för att delta i en nedsvärtningskampanj riktad mot dig när de publicerat en artikel som kritiserar dig. Är det lämpligt? Skulle du som president använda din makt för att söka tvinga nyhetsmedier att tysta dem som kritiserar din administration?

Nattens debatt leds av CNN:s Anderson Cooper och Erin Burnett samt New York Times nationella redaktör Marc Lacey.

Kommer de att ställa sådana frågor till Biden? 

USA-kännaren Jakob Stenberg, som driver podden Kongressen, skriver på fPlus om varför Biden inte blir president.

Vilken demokrat som kan slå Donald Trump är en svårare fråga att besvara - möjligen kommer Trumps självmål att avgöra saken men det är ingalunda säkert.

Jag har tidigare skrivit om denna fråga här och här.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons