Annons

Paulina Neuding:Svara, Mogert, annars är du feg!

Vem talar du om, Roger Mogert, när du beskyller konservativa debattörer som vill ha tysta bibliotek för ”främlingsfientlighet”?

Under strecket
Publicerad

Roger Mogert, kultur- och stadsbyggnadsborgarråd (S) i Stockholm, skrev i en debattartikel i SvD att krav på tysta bibliotek ofta är främlingsfientliga.

Foto: Daniella Backlund, Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

Roger Mogert, kultur- och stadsbyggnadsborgarråd (S) i Stockholm, skrev i en debattartikel i SvD att krav på tysta bibliotek ofta är främlingsfientliga.

Foto: Daniella Backlund, Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1
Roger Mogert, kultur- och stadsbyggnadsborgarråd (S) i Stockholm, skrev i en debattartikel i SvD att krav på tysta bibliotek ofta är främlingsfientliga.
Roger Mogert, kultur- och stadsbyggnadsborgarråd (S) i Stockholm, skrev i en debattartikel i SvD att krav på tysta bibliotek ofta är främlingsfientliga. Foto: Daniella Backlund, Henrik Montgomery/TT

”Ofta är kraven på det tysta biblioteket kryddade med en god portion främlingsfientlighet eller en väl tilltagen dos klassförakt. Stöket på biblioteket blir på så vis mest ett slagträ mot Den Andre.”

Det skriver Roger Mogert i en artikel i SvD Kultur på tal om debatten om hot och stök på svenska bibliotek. 

I Mogerts värld är rapporteringen och diskussionen om problemen på biblioteken alltså ett utslag av fientlighet – riktad mot ”unga killar, sådana som jag en gång var, som kommer från hem där man inte läser, men som i biblioteket kan finna en biljett ut i världen”.

Jag har sett en desperat kvinnlig bibliotekarie tvingas kalla på vakt för att hon inte kunnat få ordning på det gäng som återkommer på eftermiddagarna.

Allt detta hade varit lätt att vifta bort om det hade varit någon annan som skrivit det. Men Mogert är kulturborgarråd (S) i Stockholm och ansvarig för just biblioteken – inklusive ett antal filialer med stora problem särskilt med hotfulla ungdomar. Biblioteken i Bredäng, Årsta och Hässelby Villastad har alla fått stänga tillfälligt efter att ha trakasserats av unga män och killar som använder biblioteket som ungdomsgård. 

Annons
Annons

Inte undra på att kulturborgarrådet vill byta samtalsämne.

Men det handlar alltså inte, som Mogert försöker göra gällande, om en förnäm medelklass som inte tål att dela lokal med arbetarkillar utan läsvana. Det handlar om bibliotek i områden präglade av svåra sociala problem och kriminalitet, som missbrukas som tillhåll av människor som inte är där för böckerna – utan för att biblioteket ligger centralt, har soffor att hänga i och besökare och personal som kan domineras och kuvas.

Jag har i SvD skrivit om över 500 incidentrapporter mellan åren 2013 och 2015, som ger en detaljerad bild av hur hoten och våldet mot bibliotekarier och besökare ser ut i Stockholms stad. Dessa rapporter från bibliotekarierna själva berör inte Roger Mogert med ett ord. I stället påstår han: ”Många av dem som skriver om behovet av att tysta biblioteksbesökare har inget intresse av sakfrågan. De besöker tämligen sällan bibliotek i Bredäng, Hässelby eller Högdalen. Deras agenda är en annan.”

Jag kan inte svara för någon annan, men jag började granska problemen på biblioteken efter att mitt eget lokala bibliotek fått stänga efter trakasserier.

Jag har sett en desperat kvinnlig bibliotekarie tvingas kalla på vakt för att hon inte kunnat få ordning på det gäng som återkommer på eftermiddagarna, och fått konstatera att mitt bibliotek inte går att vara på när gängen är där.

Mogerts ointresse för sakfrågan bekräftar den vidare identitetskris vänstern i Sverige befinner sig i.

Många stockholmare har upplevt samma konkreta förlust: en förlust som Mogert som kulturborgarråd är ansvarig för. Det är ett ansvar som Mogert inte kan undkomma med anklagelser om främlingsfientlighet eller klassförakt. 

Annons
Annons

Mogerts ointresse för sakfrågan bekräftar den vidare identitetskris vänstern i Sverige befinner sig i. Det är inte huvudsakligen kvinnliga bibliotekarier som stadens styrande feminister ömmar för. Det är inte de duktiga invandrarflickorna, vars läxläsning störs av gäng. I stället spinner man fantasier om killarna och männen i dessa gäng som något slags offer för fördomar om Den Andre – för att människor inte accepterar att trakasseras.

Slutligen: I sina försök till smutskastning skriver Mogert om biblioteksdebatten: ”En debatt som bedrivs av konservativa debattörer – en del av dem bristfälligt maskerade som liberaler – i syfte att omvandla biblioteket till ett mausoleum över boken och därmed samtidigt driva ut sådana som jag från templet. Vi som är ovärdiga, som inte har läsandet med oss hemifrån, ska inte göra oss besvär.” 

Och han beskyller alltså dessa konservativa debattörer för ”främlingsfientlighet”.

Vem talar du om, Roger Mogert? Är man så stor i orden, och kommer med så allvarliga anklagelser, ska man väl också vara stor nog att berätta vem det är man riktar sina anklagelser mot? Annars är man feg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons