Annons

Bris: Så svarar du på barnens frågor om dådet

Elever lämnar skolan Kronan Trollhättan efter attacken.
Elever lämnar skolan Kronan Trollhättan efter attacken. Foto: Bjorn Larsson Rosvall/TT

Barn måste få ställa frågor, få svar på sina funderingar och känna trygghet i samband med traumatiska händelser. Det säger Sofia Grönkvist, sakkunnig på Bris, med anledning av skolattacken i Trollhättan.

Under strecket
Publicerad

Nyheten om knivattacken på en skola i Trollhättan når inte bara vuxna, utan också barn. Sofia Grönkvist, sakkunnig på Bris, menar att det är viktigt att vuxna tar sig tid och pratar med barnen om händelsen.

– Man kan ställa konkreta frågor som ”vad har du hört?” och ”vad funderar du på?”. Var nyfiken och utgå från att barnet vet om händelsen. Men det är också viktigt att informera, information överhuvudtaget är jätteviktigt, säger hon.

Samtidigt ska man inte ge barnet mer information än vad det klarar av att ta emot. Men att berätta om hur polisen hanterar situationen och vad man gör på skolan för att ta hand om det som hänt är viktigt, menar Sofia Grönkvist.

– Men man ska också prata om att det är jätteovanligt att något sådant här händer. Det kan ju naturligtvis sätta igång tankar hos barnet: ”Vågar jag gå till skolan?” och då ska man säga att ”Ja det gör du, det här är ovanligt.” Men är ett barn oroligt för att gå till skolan kan man kanske följa barnet dit. Och det är också viktigt för skolorna att fundera på hur de ska prata med sina elever för att trygga dem om att skolan är en säker plats.

Barn som har varit med om en traumatisk händelse behöver trygghet, känna kontroll och bli bekräftad. Enligt Sofia Grönkvist är det a och o. Och barnet måste få möjlighet att själv ställa frågor om det inträffade, och då måste det finnas någon vuxen som kan ta emot och besvara dem.

Alla reaktioner som en sådan här händelse kan väcka är normala och det måste barnet få veta.

– Alla reaktioner som en sådan här händelse kan väcka är normala och det måste barnet få veta. Barnet kan bli rädd för sin egen reaktion och även vuxna kan bli oroliga för barnets reaktion, om det blir jätteledset eller inte visar någon reaktion alls, men både stora och mindre reaktioner är normalt, säger Sofia Grönkvist.

Att älta en traumatisk händelse är ofta inte bra, menar Sofia Grönkvist. I stället är det bättre att fokusera på känslorna här och nu. Principer för tidigt krisstöd handlar om att främja lugn och trygghet samt ett socialt stöd.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons