Annons

Tuffare utmaningar framöver – arbetsrätten på bordet

Vårbudgeten var ett första test för det nya blocköverskridande budgetsamarbetet men klart svårare frågor återstår. Tuffa slutförhandlingar pågår kring direktiven för en förändrad arbetsrätt – och en mer dyster ekonomi sätter press på parterna.

Under strecket
Publicerad

Magdalena Andersson (S) och Emil Källström (C).

Foto: Lars Pehrson och Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1

Magdalena Andersson (S) och Emil Källström (C).

Foto: Lars Pehrson och Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Så påverkar vårbudgeten din ekonomi

Det var inte den svåraste budgetförhandlingen den politiska veteranen Jan Björklund varit med om, säger han till SvD efter att Liberalerna lyft fram sina framgångar i vårändringsbudgeten.

Satsningar på LSS, lärarassistenter och mot hedersvåld fick L igenom. Samarbetet har fungerat bra, menar Björklund.

– Januariavtalet i sig var tuffast. Nu har det inte varit jättekomplicerat.

Det första testet för den nya konstellationen är avklarat, men mycket återstår. I höst ska den första riktiga egna budgetpropositionen läggas som inte måste anpassas efter den rådande M-KD-budgeten.

”Med januariavtalet som grund bygger vi nu förändring som är hållbar över tid”, skrev Magdalena Andersson (S) i utskicket kring budgeten. Men bland framtida svåra knutar finns en friare hyressättning – och en förändrad arbetsrätt.

Enligt uppgift pågår en slutförhandling om direktiven till utredningen som ska utreda arbetsrätten och där lär varje ord vägas på guldvåg i den känsliga frågan.

Magdalena Andersson (S) och Emil Källström (C).
Magdalena Andersson (S) och Emil Källström (C). Foto: Lars Pehrson och Claudio Bresciani/TT
Annons
Annons

Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström menar att januariavtalet är tydligt.

– Vi vill ha en arbetsrätt och en arbetsmarknad som släpper in fler människor än i dag och vi ska sänka trösklarna till arbete. Det innebär en något större flexibilitet och att vi moderniserar arbetsrätten och där är vi helt överens. Det ska genomföras. Den processen är igång, utredningar och direktiv är i pipen och håller på att slutförhandlas och här är det viktigt att vi håller uppe reformtempot, säger han.

Hur har förhandlingarna fungerat hittills?

– Det har fungerat som det brukar göra, man samlas i ett rum runt ett bord och så kommer alla med sina ingångsvärden, sedan bryter man lite arm, tar en paus, och så återkommer man och i slutändan har man ett resultat. I det här fallet blev det ur vårt perspektiv förmånligt med mycket klok centerpartistisk politik, säger Emil Källström.

Vad bröt ni mest arm om då?

– Ja du, hur mycket ska man berätta nu och hur mycket ska man behålla till memoarerna? Men det är klart att vi har olika ingångar i rätt många frågor.

En annan utmaning för S, MP, C, L-samarbetet är att regeringens prognoser pekar på att ekonomin bromsas in, vilket leder till mindre pengapåsar att fördela mellan de fyra partierna.

Vilket sätter större press och kan leda till tuffa prioriteringar framöver.

– Ja, allt måste ju avpassas hela tiden, man måste rätta mun efter matsäcken, men de skattesänkningar som genomförs är ju till för att öka dynamiken i ekonomin och driva fram ytterligare ekonomisk tillväxt, säger Jan Björklund.

Annons
Annons

Centerpartiets Emil Källström håller med:

– Vi ska genomföra ett januariavtal som i vissa fall kommer att innebära tuffa prioriteringar. Det gäller att hålla blicken på det ekonomiska läget och se hur reformutrymmet ser ut framöver. Just nu ser det förhållandevis bra ut men, vis av erfarenhet, det kan svänga snabbt.

Det blir en tuff utmaning för Socialdemokraterna att kunna visa på tydligare vinster framöver med de svåra frågorna om hyressättning, arbetsrätt och sänkt skatt för rika på bordet.

– Det är förvånansvärt att Socialdemokraterna inte har drivit igenom en enda hjärtefråga. Det är ju knappast någon hallelujastämning från början inom Socialdemokraterna så det hade varit behövligt med någon riktig politisk vinst i den här budgeten, men så blev det inte, säger statsvetaren Marja Lemne till TT.

Artikeln är rättad: I en tidigare version av artikeln hänvisades det helt felaktigt till ett citat av Magdalena Andersson (S) om andra partiers syn på arbetsrätten som inte var från i år utan i själva verket från 2018. SvD ber om ursäkt för den olyckliga sammanblandningen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons