Annons

Göran Eriksson:Svaret kan provocera nationalisterna i EU

Ylva Johansson. Arkivbild.
Ylva Johansson. Arkivbild. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Hon har suttit i riksdagen för Vänsterpartiet kommunisterna, och som S-minister var hon ansvarig för den svenska migrationspolitiken. Ylva Johansson mörkar inte sin historia inför tisdagens förhör i EU-parlamentet.

Under strecket
Publicerad

”Tidigt i min politiska karriär, när Sverige planerade att söka medlemskap i EU, bytte jag politiskt parti” skriver Ylva Johansson i ett svar till EU-parlamentet.

”Team Ylva Johansson” – hon själv och två medarbetare – har ägnat några veckor åt att hårdplugga fakta inför dagens hearing, i samarbete med det som ska bli hennes generaldirektorat, motsvarande ett svenskt departement.

I förhöret sitter Johansson ensam, utan assistenter, och fällorna är många. Det är lätt att snubbla på detaljer i de tunga områden som hennes portfölj omfattar, bland annat migration, brottsbekämpning och åtgärder mot terrorism.

Men Johansson har också besvarat skriftliga frågor inför förhöret, och där har hon förstås haft möjlighet att väga orden på guldvåg. Och hon inleder sitt första svar med att berätta om partibytet. Hon nämner visserligen inte VPK, som strök ”kommunisterna” ur namnet 1990 medan Ylva Johansson var riksdagsledamot för partiet, men det är ju inte svårt att ta reda på.

Efter reklamen visas:
"Parlamentarikerna brukar ta en skalp på varje sida"

Poängen som Johansson vill göra är den här: det var hennes starka övertygelse om att ”Europa var rätt val och destination för mitt land” som fick henne att byta parti. Och sedan kampanja för ett svenskt ja till EU i folkomröstningen 1994.

Annons
Annons

Men Johanssons gamla partibyte är nog inte det mest kontroversiella med hennes kandidatur. Det som får parlamentets nationalister och populister att se en stekt sparv komma flygande är Ylva Johanssons bakgrund i den svenska regeringen.

Sverige hör ju till de EU-länder som har tagit emot allra flest asylsökanden per capita, och Ylva Johansson lyfter särskilt fram den svenska insatsen.

”Jag är stolt över att ha varit del av att skapa Sveriges jobb-, integrations- och migrationspolitik” skriver Ylva Johansson i sitt svar till parlamentet, och tillägger att hon hade ett särskilt samordningsansvar i regeringen under flyktingkrisen 2015.

Men det är ju precis den politiken som provocerar högernationalister, inte bara i EU utan globalt. Sverige har blivit en negativ symbol för migrationsmotståndare i olika varianter, från Donald Trump till den ungerska regeringen och till ryska troll – för att nämna några.

Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Charlie Weimers kommenterar Ylva Johanssons skriftliga svar så här: ”Johansson och de som delar hennes rosiga socialdemokratiska världsbild” vägrar att erkänna ”att svensk migrationspolitik haft negativa konsekvenser.”

Weimers beskriver själv segregation, radikalisering och skräckslagna bostadsområden där skjutningar och avrättningar blivit vardag.

Det är en mörk bild som han delar med EU:s högernationalister, som gjorde ett rekordstarkt EU-val i våras. Därför blir det intressant att se hur viktig Sverigebilden blir i förhöret med Ylva Johansson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons