Annons

Svärsonen trumfkortet – här är Donald Trumps familj

Hans livshistoria innehåller händelser som hämtade ur tv-serien Sopranos. Snart kan han få en nyckelroll i Donald Trumps styre. Jared Kushner är svärsonen som blev en av Trumps närmaste anförvanter.

Under strecket
TT
Publicerad

USA:s blivande president Donald Trump med sin hustru Melania (till höger) och dotter Ivanka och svärson Jared Kushner (till vänster).

Foto: Mary Altaffer/TTBild 1 av 8

Donald Trumps svärson Jared Kushner.

Foto: Carolyn Kaster/APBild 2 av 8
Foto: Evan Vucci/APBild 3 av 8
Foto: Carolyn Kaster/APBild 4 av 8
Foto: Evan Vucci/APBild 5 av 8
Foto: Carolyn Kaster/APBild 6 av 8
Foto: Allison Farrand/APBild 7 av 8
Foto: Evan Vucci/APBild 8 av 8

USA:s blivande president Donald Trump med sin hustru Melania (till höger) och dotter Ivanka och svärson Jared Kushner (till vänster).

Foto: Mary Altaffer/TTBild 1 av 2

Donald Trumps svärson Jared Kushner.

Foto: Carolyn Kaster/APBild 2 av 2
USA:s blivande president Donald Trump med sin hustru Melania (till höger) och dotter Ivanka och svärson Jared Kushner (till vänster).
USA:s blivande president Donald Trump med sin hustru Melania (till höger) och dotter Ivanka och svärson Jared Kushner (till vänster). Foto: Mary Altaffer/TT

På bilder och i nyhetssändningar syns Kushner ofta i bakgrunden av Trump, inte sällan tillsammans med hustrun, Donald Trumps dotter Ivanka. Hans betydelse för Trump är också stor, menar förre utrikesministern Henry Kissinger i en intervju med Forbes.

– Varje president jag känt har haft en eller två personer som han intuitivt och strukturellt har förtroende för. Jag tror Jared är den personen (hos Trump), säger Kissinger.

Donald Trumps svärson Jared Kushner.
Donald Trumps svärson Jared Kushner. Foto: Carolyn Kaster/AP
Annons
Annons

Han har ett Twitterkonto med noll publiceringar.

Välartad, välklädd och välartikulerad är Jared Kushner i övrigt sinnebilden av överklassen i New York, vilket också är precis vad han föddes in i. Precis som svärfar är hans pappa, Charles Kushner, en fastighetsmogul som byggt upp en förmögenhet.

Jared Kushner fick gå i de bästa skolorna och när betygen inte räckte till för att komma in på Harvard ska ett bidrag från pappa på 2,5 miljoner dollar hjälpt till, enligt kritikerna – något som Kushnerfamiljen dementerat.

Som 23-åring fick han ta över pappans affärer när den senare dömdes till två års fängelse för bland annat olagliga donationer och skatteflykt i mars 2005. Historien tog dock inte slut där: Pappans egen syster deltog i polisutredningen och bidrog till att han kunde fällas. Som hämnd lejde Charles Kushner en prostituerad för att förföra sin svåger, vilket filmades på ett motellrum. Filmen skickade Charles sedan till sin syster.

Åklagaren i fallet var Chris Christie, numera New Jersey-guvernör som nyligen fick lämna ordförandeposten i Trumps övergångsgrupp. I samband med detta pekades Kushner ut som den som tvingat bort Christie i en personlig vendetta.

Jared och Ivanka som träffades 2007 och gifte sig två år senare har båda haft framgångsrika affärskarriärer, något de troligtvis fortsatt med om det inte var för Donald Trumps plötsliga beslut att ge sig i en politisk karriär där de på olika sätt fick ytterst viktiga roller.

I tidningar och sociala medier är Jared Kushner osynlig – han har ett Twitterkonto med noll publiceringar. Det står i skarp kontrast till den sociala medier-strategi som bidrog till Trumps framgång.

Annons
Annons
Foto: Evan Vucci/APBild 1 av 1

En lag stiftad 1967 mot nepotism hindrar Trump som president från att låta familjemedlemmar bli ministrar även om det uppgetts att de båda eventuellt skulle kunna försöka kringgå lagen.

Trumps budskap spreds framför allt via Twitter och Facebook, i stället för på det traditionella sättet genom dyr tv-reklam. I stället skickades varje dag 100 000 riktade meddelanden ut till potentiella väljare och inom loppet av fyra månader hade 250 miljoner dollar donerats till Trumps kampanj.

– Jared förstod världen online på ett sätt som traditionella mediemänniskor inte gjort, säger Eric Schmidt, tidigare vd för Google i Forbes artikel.

Knappt en månad efter valsegern har de flesta tunga ministerposter nu fyllts och frågan är vilken roll som väntar Kushner. En lag stiftad 1967 mot nepotism hindrar Trump som president från att låta familjemedlemmar bli ministrar även om det uppgetts att de båda eventuellt skulle kunna försöka kringgå lagen.

Kushner själv har varit förtegen om sin framtid. Mediemogulen Rupert Murdoch, en god vän till honom, är dock mera säker:

– Jag antar att han kommer att finnas i Vita huset genom presidentskapet, säger han till Forbes. De närmaste fyra, eller åtta åren, kommer han vara en stark röst, kanske den starkaste efter vicepresidenten.

Scrolla ner för att se vem som är vem i Donald Trumps familj:

Foto: Evan Vucci/AP
Annons
Annons
Foto: Carolyn Kaster/APBild 1 av 2
Foto: Evan Vucci/APBild 2 av 2

Melania Trump

Född 1970 (46 år).

Ursprungligen född i dåvarande Jugoslavien arbetade hon som fotomodell under många år i Milano och New York. Träffade Donald Trump under modeveckan i New York 1988 och de båda gifte sig 2005. Har tillsammans sonen Barron Trump.

Talar fyra språk flytande. Bland kontroverser märks hennes tal under Republikanernas konvent, ett plagiat av ett tidigare tal av Michelle Obama samt att hon i början av karriären ska ha jobbat i USA utan visum.

Foto: Carolyn Kaster/AP

Ivanka Trump

Född 1981 (35 år) och även hon fotomodell.

Har gjort en väldigt framgångsrik karriär som designer och affärskvinna inom bland annat Trumps företag.

Haft en framträdande roll under Donald Trumps kampanj, framför allt gällande kvinnofrågor. Stått upp för sin far mot hans kritiker. Väninna till Chelsea Clinton och stödde Hillary Clintons kandidatur 2007.

Foto: Evan Vucci/AP

Eric Trump

Född 1984 (32 år), affärsman och filantrop.

Hans stiftelse, Eric Trump Foundation, har ifrågasatts och granskats av bland annat Washington Post.

Annons
Annons
Foto: Carolyn Kaster/APBild 1 av 3
Foto: Allison Farrand/APBild 2 av 3
Foto: Evan Vucci/APBild 3 av 3

Även kritiserad för sina jaktresor tillsammans med Donald Trump Jr och hamnade i blåsväder när han twittrade bild på sig själv röstande på Donald Trump – något som är olagligt enligt delstaten New Yorks lagar.

Foto: Carolyn Kaster/AP

Donald Trump Jr

Född 1977 (38 år) och går under smeknamnet "Don".

Involverad i familjeföretaget liksom i högsta grad i pappas politiska karriär. Deltog även i tv-såpan "The Apprentice".

Ifrågasattes kraftigt när han jämförde syriska flyktingar med godiset Skittles: "Om du hade en skål med Skittles och jag sa att tre skulle kunna döda dig, skulle du ta en näve?"

Foto: Allison Farrand/AP

Tiffany Trump

Född 1993 (23 år).

Var visserligen en av talarna under Republikanernas konvent men i övrigt hållit en låg profil. Som 17-åring släppte en hon poplåt, "Like A Bird", som dock knappast dominerade hitlistorna. Har större framgång på Instagram med närmare 500 000 följare.

Umgås med en grupp extremt rika ungdomar i New York som fått smeknamnet/öknamnet "Snap Pack" i New York Times. Bland dessa märks Kyra Kennedy, dotter till Robert F Kennedy Jr.

Foto: Evan Vucci/AP

Barron Trump

Född 2006 (10 år).

Melania och Donalds enda gemensamma barn. Föräldrarna uppges kalla honom "little Donald" och pappa och han gillar att spela golf tillsammans.

Hamnade i rampljuset nyligen när komikern och Trumps nemesis Rosie O’Donnell twittrat om ett videoinslag på nätet där det uppges att Barron var autistisk. Rosie O’Donnell själv menade att det inte var av illvilja utan för att uppmärksamma autism då hennes egen dotter är autistisk.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons