Annons

The politicianSvårt att älska tv-kungens Netflixserie

Ben Platt som unge Payton med siktet inställt på Vita huset.
Ben Platt som unge Payton med siktet inställt på Vita huset. Foto: Adam Rose/Netflix

På papperet är ”The politician” rena drömmen. Ryan Murphys luxuösa produktion påminner om såväl ”Election” som ”Heathers”. Men serien brister i både dramatiken och satiren.

Under strecket
Publicerad

The politician

Regi
Ryan Murphy, Helen Hunt, Janet Mock
Genre
Komedi
Manus
Ian Brennan, Brad Falchuk, Ryan Murphy
Medverkande
Ben Platt, Lucy Boynton, Bob Balaban, Rahne Jones, Zoey Deutch

Säsong 1 (åtta avsnitt), Netflix. Recensionen bygger på de fyra första avsnitten.

Betyg: 3 av 6

Gwyneth Paltrow som fladdrig lyxfilantrop, Jessica Lange som kajalsmetig ragata, Martina Navratilova som dressyrtränare och så January Jones i en uppdaterad fylletolkning av sin gamla paradroll som Betty Draper. 

Jepp, på papperet är Netflixproduktionen ”The politician” rena drömmen. Tv-kungen Ryan Murphy (”Pose”, ”Feud”, ”Glee”, ”American horror story” med flera) har fått 300 miljoner dollar av Netflix för sina tjänster, och prislappen syns. Inte bara i castingen utan även i den luxuösa produktionen, ett glättigt gränssnitt för det välbärgade samhällssegment den skildrar.

Spelplatsen för Murphys, Ian Brennans och Brad Falchuks ordentligt förhandshajpade serie är en exklusiv privatskola i Santa Barbara och huvudperson den unge Payton (Platt), adopterad son till en stenrik boksamlare (Balaban) och hans troféfru (Paltrow). Payton jobbar ambitiöst mot det mål han haft sedan barndomen, nämligen att komma in på Harvard och därefter bli USA:s president. Serien tar avstamp i hans blodiga kamp för att bli skolans elevrådsordförande, ett slags genrep för det som komma skall.

Annons
Annons

Payton har plöjt varenda presidentbiografi under solen och satt ihop ett team med pr-strateger och en omsorgsfullt utvald flickvän, men ordförandeposten visar sig vara mer gäckande än han trott när han får konkurrens av River, en kille som förutom att han ser ut som John Kennedy Jr har varit smart nog att välja den svarta, icke-binära Skye (Jones) som sin parhäst. Hur i all världen ska Payton kunna toppa det?

Första säsongen av ”The politician” är nu ingen regelrätt allegori över samtidens identitetspolitiska spel och koder, även om man fått med en gliring till den pågående amerikanska collegeskandalen där rika föräldrar mutat in sina barn på prestigeuniversitet. Snarare rättar den in sig i ett långt led av stiliserade tonårskomedier: under de första avsnitten ekar det av Reese Witherspoon-klassikern ”Election” såväl som ”Heathers”,  Münchhausen by proxy-dramat ”The act” och förstås ”Glee”, och inte bara för att huvudpersonerna då och då brister ut i sång. Men, och det är två stora men: ”The politician” är ofokuserad, och den brister i både dramatiken och satiren.

Serien har fått en del gnäll för att huvudpersonen är en rik vit kille, men medan jag för min del tror att det är en central poäng så gör man å andra sidan inget annat av premissen än att frossa i guldklockor och marmorgolv: satiren över de rika och privilegierade kommer inte längre än konstaterandet att det är äckligt med rika och privilegierade. Man använder också tonåringar som narrativ resurs utan att helt förstå sig på dem, där de välbeställda kidsen genomgående framställs som ett gäng postpubertala Francis Underwoods.

Annons
Annons

Kanske försöker man säga något smart om en generation ungdomar plågad av prestationshets och framtidsleda, men det är oavsett undertexter svårt att älska en tv-serie där exakt alla är kalkylerande fullblodssociopater, där varje enskild intrigskruv känns som ett ironiskt flin snarare än en vilja att faktiskt berätta något.

”Jag ska göra mitt bästa för att verka vara mer äkta i fortsättningen”, säger en rollfigur i startavsnittet, en respons på att hennes pojkvän tycker att hon verkar fejka när de har sex. När han invänder att han inte vill att hon ska verka vara mer äkta utan faktiskt vara äkta svarar hon ”Jag fattar inte – vad är skillnaden?”. Det är en rolig dialog, men den talar besvärande högt även om serien som helhet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons