Annons
Kommentar

Mikael Törnwall:Svårt att inte tänka på när Microsoft nästan knäcktes

Spotify hoppas att EU ska ta i med hårdhandskarna mot Apple och den amerikanska mobiltillverkarens påstådda försök att stoppa konkurrenter.

Det kan mycket väl fungera. När Netscape en gång tog upp kampen med Microsoft höll det på att knäcka mjukvarujätten.

Publicerad
Spotifys medgrundare Daniel Ek.
Spotifys medgrundare Daniel Ek. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det är hårda ord som Spotify riktar mot Apple. Spotifys vd och grundare Daniel Ek hävdar att Apple utnyttjar Appstore, som alla Iphone-ägare använder för att ladda ner appar, för att gynna sin egen musiktjänst Apple Music, på bekostnad av bland andra Spotify.

”De fortsätter att ge sig själva fördelar vid varje tillfälle”, skriver Daniel Ek i ett blogginlägg.

Konkret handlar Spotifys anklagelser om två saker. Dels tar Apple ut en avgift, enligt Spotify ”en skatt”, när kunderna betalar för ett premiumabonnemang över Appstore. Dels ska Apple ha försvårat för Spotify att använda appen för att kommunicera med sina kunder och till exempel berätta om andra sätt att betala för abonnemangen.

Annons

Spotify lyfter fram att andra företag, som exempelvis taxi-tjänsten Uber, inte behöver betala en avgift till Apple varje gång ett köps görs genom appen.

Spotify hoppas nu att EU ska inleda en granskning av hur Apple använder sin Appstore. Spotify vill att EU ställer tre tydliga krav på Apple. Att de öppnar sin plattform för rättvis konkurrens, att de gör det möjligt för andra företag att fritt få välja betalmetoder (så att de slipper betala den 30-procentiga avgiften) och att Apple upphör med restriktioner av hur app-ägare kommunicerar med sina kunder.

Efter reklamen visas:
Så stora är USA:s hetaste techbolag

Apple har ännu inte kommenterat Spotifys anmälan, men om beskrivningen stämmer kan Apple få problem.

Vi vet att myndigheterna i både USA och inom EU ogillar när företag växer sig för för starka och utnyttjar sin ställning för att mota bort konkurrenter.

Det är svårt att inte dra paralleller till när internetpionjären Netscape i början av 2 000-talet drog Microsoft inför rätta i USA och i Europa efter att Microsoft förinstallerat sin egen webbläsare Internet Explorer i sitt operativsystem Windows.

I och med att Explorer därmed fanns installerat på alla nya datorer slog det undan benen för Netscapes webbläsare Navigator.

Den processen höll på att sluta illa för Microsoft. En amerikansk domstol beslutade 2001 att Microsoft skulle splittras i två bolag, ett för operativsystem och ett för annan mjukvara, ett beslut som dock överklagades och ändrades efter en uppgörelse.

I Europa tvingades Microsoft betala miljardböter och även gå med på att öppna upp sin plattform för andra företag.

Vi vet från tidigare processer att EU inte drar sig för att döma ut mycket höga böter mot företag som anses bryta mot konkurrensreglerna. Förra året dömdes Google till motsvarande 45 miljarder kronor i böter i ett konkurrensärende.

En annan fråga är hur länge processen drar ut på tiden. För Netscape, som var anledningen till båda processerna mot Microsoft, kom domarna för sent. Netscape förlorade kriget om webbläsarna och Navigator lades ner 2006.

Annons
Annons

Spotifys medgrundare Daniel Ek.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons