Annons

Therese Larsson Hultin:Svårt att stoppa Johnsons brexit

Boris Johnson utanför 10 Downing Street under sitt första tal som premiärminister.
Boris Johnson utanför 10 Downing Street under sitt första tal som premiärminister. Foto: Frank Augstein/AP

Lämnar britterna EU den 31 oktober? Om inget drastiskt händer är svaret ja – även om alla alternativ fortfarande är på bordet. Det gör att hösten i Storbritannien lär bli dramatisk. Och att det mesta kommer att kretsa kring Boris Johnson.

Under strecket
Publicerad

Labourledaren Jeremy Corbyn har länge varit EU-kritiker men piskas av partiet till en mjukare inställning.

Foto: Frank Augstein/APBild 1 av 2

Johnsons rådgivare Dominic Cummings dominerar just nu de brittiska tidningarna med sina ständiga utspel

Foto: Alastair Grant /APBild 2 av 2

Läser man texterna är det hela solklart. Om inget görs upphör Storbritannien att vara medlem i EU den sista oktober i år. Och det oavsett om Bryssel och London har kommit överens om villkoren innan dess eller inte – avtal eller inget avtal.

Samtidigt så pågår det febril aktivitet på andra sidan engelska kanalen för att stoppa en avtalslös hård brexit. Innan parlamentarikerna i underhuset gick på sommarsemester skapades ett stort antal sms-grupper och de brittiska medierna har den senaste tiden varit fulla av rapporter om mer EU-vänligt inställda politiker som smider ränker inför hösten, från hängmattor och solstolar.

Målet är givetvis att stoppa den hårda brexit som premiärminister Boris Johnson sagt ska ske, om inte EU ”tar sitt förnuft till fånga” och ger britterna ett betydligt bättre avtal än det som företrädaren Theresa May förhandlade fram.

Så vad kan hända?

Lämna den 31 oktober – med avtal

Enligt Boris Johnson är det ovanstående det mest troliga alternativet. Enligt premiärministern kommer en hård brexit att drabba resten av EU så hårt att de övriga 27 länderna bara väntat på ett ledarbyte i London, för att sedan rulla över på rygg och be Johnson börja klia dem på magen.

Annons
Annons

Labourledaren Jeremy Corbyn har länge varit EU-kritiker men piskas av partiet till en mjukare inställning.

Foto: Frank Augstein/APBild 1 av 1

Det. Kommer. Inte. Att. Ske. Att parterna skulle komma överens om en ny uppgörelse och sedan hinna ratificera en sådan innan 31 oktober är helt uteslutet. Om ett nytt avtal sluts, vilket Bryssel sagt inte är aktuellt, så behöver utträdesdatumet skjutas fram.

Ny folkomröstning

Kommer inte att ske så länge Boris Johnson är vid rodret. Dessutom går tiden och då är det snarare sannolikt att ett eventuellt nyval ses som en omröstning om relationen till EU.

Labourledaren Jeremy Corbyn har länge varit EU-kritiker men piskas av partiet till en mjukare inställning.
Labourledaren Jeremy Corbyn har länge varit EU-kritiker men piskas av partiet till en mjukare inställning. Foto: Frank Augstein/AP

Så kan ett nyval stoppa brexit?

Det är den stora frågan just nu. Labourledaren Jeremy Corbyn har förbjudit sina parlamentariker att ta ledigt i början av september och förväntningarna är att han försöker få till ett misstroendevotum mot Johnsons konservativa regering efter sommaruppehållet.

Johnson har bara ett enda mandats majoritet i underhuset, och flera tory-politiker har redan förklarat sig redo att fälla den egna regeringen för att stoppa en avtalslös brexit.

Men då väntar nästa stora aber: kommer Boris Johnson kasta in handduken om han blir fälld av parlamentet?

Enligt den ”Fixed-term Parliaments Act” som David Cameron förhandlade fram när han satt i koalition med partiet Lib-Dem (för att förhindra att de båda partierna stack varandra i ryggen och utlöste nyval) så ska en ny premiärminister och regering röstas fram i parlamentet inom två veckor om den sittande blir fälld. Går inte det blir det extraval.

Annons
Annons

Johnsons rådgivare Dominic Cummings dominerar just nu de brittiska tidningarna med sina ständiga utspel

Foto: Alastair Grant /APBild 1 av 1

Men Johnsons rådgivare Dominic Cummings (som var valgeneral på brexit-sidan och som spelas av Benedict Cumberbatch i filmen om brexit som kom i vintras) har redan sagt att ”BoJo” inte kommer flytta ut från 10 Downing Street även om han röstas ned. Och att han kommer att se till att ett eventuellt extraval inte sker förrän i november – då brexit redan är ett faktum.

Johnsons rådgivare Dominic Cummings dominerar just nu de brittiska tidningarna med sina ständiga utspel
Johnsons rådgivare Dominic Cummings dominerar just nu de brittiska tidningarna med sina ständiga utspel Foto: Alastair Grant /AP

Är inte ett sådant agerande olagligt?

Nej. Storbritannien har till stor del ingen skriven konstitution och mycket sker enligt devisen ”så har vi alltid gjort”. Men i det här fallet finns inget prejudikat och ”Fixed-term Parliaments Act” hölls medvetet luddig när Tories och LibDems gjorde upp om lagen som (ironiskt nog) skulle garantera parlamentarisk stabilitet i Storbritannien.

Ett annat alternativ skulle kunna vara att få till en majoritet i parlamentet för att stoppa brexit, men den vägen är svår. I det här sena skedet kan regeringen till stor del strunta i vad parlamentarikerna tycker, det är inga stora lagförändringar som ska till som underhuset skulle kunna stoppa de närmaste två månaderna.

Det kommer inte att få motståndarna att ge sig. Räkna därför med en stökig brittisk höst, där högsta prioritet för de som vill hålla sig på god fot med EU blir att göra sig av med Boris Johnson.

Jag gissar på att det trots allt blir en hård brexit till Halloween. Men satsa några pengar på det, skulle jag inte våga.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons