Annons

Göran Eriksson:Svårt att veta varför Åkesson citerade Trump

Ebba Busch (KD) och Jimmie Åkesson (SD) kritiserade statministern Stefan Löfven hårt.
Ebba Busch (KD) och Jimmie Åkesson (SD) kritiserade statministern Stefan Löfven hårt. Foto: TT

Jimmie Åkesson citerar Donald Trump och Ebba Busch anklagar regeringen för att med ”berått mod” ha låtit människor dö. Svensk politik har förändrats under virusvåren – och i SVT-debatten var konfliktnivån ibland högre än någonsin.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Partiledarna har väl aldrig träffat varandra så ofta som under den här våren – även om partiledaröverläggningarna varje vecka ibland hållits på videolänk.

Det har varit ett uttryck för den nationella samling som de svenska medborgarna nog förväntar sig i ett svårt krisläge. Vilket i sin tur är förklaringen till att uppslutningen bakom regeringens coronalinje har varit i det närmaste total – fram till nu.

Men SVT:s partiledardebatt på söndagskvällen markerar slutet på denna politiska vapenvila. Både Ebba Busch och Jimmie Åkesson hade dumpat tanken på nationell samling och KD-ledaren Ebba Busch sa att de höga dödstalen i Sverige är ett resultat av att ”Sveriges regering med berått mod” tillät en stor smittspridning i Sverige. Löfven invände att ”ingen visste från början hur smittan skulle utveckla sig”.

Jimmie Åkesson hade redan före debatten skruvat upp konfliktnivån, genom att i en debattartikel i DN kräva statsepidemiolog Anders Tegnells avgång. I samma artikel kritiserade han regeringen för att ha ha visat ”svagt politiskt ledarskap” genom att gömma sig bakom Folkhälsomyndigheten.

Annons
Annons

I sitt inledningsanförande i SVT-debatten framställde sig nu Åkesson som pojken i sagan om Kejsarens nya kläder – ”någon måste våga säga att kejsaren är naken”.

Mer överraskande var att Åkesson talade om att ”den osynliga fienden” har skördat många offer. ”The invisible enemy” är ju en benämning på viruset som ofta har använts av USA:s president Donald Trump – som knappast kan sägas ha haft en rak linje när det handlar om hur viruset ska bekämpas.

Det finns inget enkelt svar på varför Jimmie Åkesson nu har bestämt sig för att citera Donald Trump. SD-ledaren har ju förut ofta velat distansera sig från USA:s president, trots att Trump är den mest framgångsrike ledaren i den internationella ”politiska familj” som Sverigedemokraterna kan sägas tillhöra.

Familjen kallas ibland högerpopulister och en del av dess ledare – Trump är en – har haft svårt att välja mellan en auktoritär och restriktiv linje som en del av deras väljare efterfrågar, och en mer frihetlig näringslivsvänlig linje.

På en punkt har Trump dock – med något undantag – hållit en rak kurs: Den svenska coronastrategin har inte varit lyckad. Och där är ju Trump och Åkesson överens.

Det är värt att notera att varken Kristdemokraterna eller Sverigedemokraterna under våren har krävt någon radikalt annorlunda linje än den som regeringen har drivit. Med undantaget att SD-ledaren tidigt krävde att svenska skolor skulle stängas. Men beslutet att hålla skolorna öppna var mer ifrågasatt när beslutet fattades än det är i dag, och Åkesson kritiserade det inte i SVT-debatten.

Annons
Annons

Sannolikt har både KD och SD tittat på opinionen när övervägt hur man ska förhålla sig till regeringens coronalinje. Under krisens inledning förväntade sig väljarna en nationell samling. Både regeringens och Folkhälsomyndighetens förtroendesiffror steg.

I takt med att den svenska linjen har framstått som alltmer problematisk – framför allt de höga dödstalen – har förtroendet för regeringen och myndigheterna vänt nedåt. Utrymmet för konflikt ökat och den konflikten levererade Busch och Åkesson i SVT-debatten.

Det är värt att notera att den tredje partiledaren i oppositionen till höger om regeringsunderlaget, Moderaternas Ulf Kristersson, också kritiserade regeringen men med i ett betydlig försiktigare tonläge. Kristersson utmanar ju om statsministerposten och vill gärna vara ”den vuxne i rummet”.

Det hör också till egenheterna den här kvällen att Kristersson nya besked i Expressen häromdagen – att han som statsminister skulle vara bereda att budgetförhandla med Sverigedemokraterna – inte kom att dominera debatten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons