Annons

Svart, flykting och bär slöja: Trumps nya måltavla

Med sitt leende, sin hijab och piercing i näsan har kongressledamoten Ilhan Omar blivit ett ansikte för ett nytt, progressivt USA. Men hon har anklagats för antisemitism. För Trumpanhängare är den 36-åriga somalisk-amerikanskan fienden.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ilhan Omar valdes in till USA:s kongress i fjolårets mellanårsval.

Foto: Richard Tsong-Taatarii / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 2

Ilhan Omar är en röststark Trumpkritiker.

Foto: Richard Tsong-Taatarii / TT NYHETSBYRÅN Bild 2 av 2

Ilhan Omar valdes in till USA:s kongress i fjolårets mellanårsval.

Foto: Richard Tsong-Taatarii / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
Ilhan Omar valdes in till USA:s kongress i fjolårets mellanårsval.
Ilhan Omar valdes in till USA:s kongress i fjolårets mellanårsval. Foto: Richard Tsong-Taatarii / TT NYHETSBYRÅN

När Ilhan Omar besökte hemstaden Minneapolis i fredags möttes hon av ett hundratal supportrar som ropade ”välkommen hem”.

Tidigare samma vecka hade ett större antal Trumpanhängare stått och skrikit ”skicka tillbaka henne!” om Omar på ett valmöte i North Carolina. Men de syftade inte på Minnesota, utan ursprungslandet Somalia.

Ilhan Omar tillhör en ny generation vänsterprogressiva demokrater. Många av dem med minoritetsbakgrund. Hon ställer sig på tvären mot nästan allt som president Trump gör och har beskrivit sig själv som hans ”största mardröm”.

Hennes hjärtefrågor är bland annat avgiftsfria universitet, avskrivna studieskulder, allmän sjukförsäkring och strängare vapenlagar. Hon är även starkt emot behandlingen av migranter vid USA:s södra gräns och är öppen för att öka invandringen till landet.

Annons
Annons

Ilhan Omar är en röststark Trumpkritiker.

Foto: Richard Tsong-Taatarii / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1

36-åringen har också blivit en måltavla för den amerikanske presidenten. På möten och sociala medier har Trump attackerat henne och tre andra färgade, kvinnliga demokratiska kongressledamöter, som han menar borde åka hem till sina hemländer – trots att alla fyra är amerikanska medborgare och bara Omar är född i ett annat land.

Påhopp som experter menar är röstfiske i grumliga vatten. Senast på söndagen twittrade presidenten att kvinnorna ”inte är kapabla att älska vårt land”.

Ilhan Omar föddes i Mogadishu som yngst av sju barn. Föräldrarna arbetade med utbildning men mamman dog när Omar var två år. Familjen flydde från det somaliska inbördeskriget till Kenya på slutet av 1980-talet.

Hon kom till USA som tioåring 1992. Efter att ha bott i New York och Virginia bosatte sig familjen i Minneapolis i den amerikanska Mellanvästern där det finns en stor somalisk diaspora.

Ilhan Omar är en röststark Trumpkritiker.
Ilhan Omar är en röststark Trumpkritiker. Foto: Richard Tsong-Taatarii / TT NYHETSBYRÅN

För New York Times berättar Omar att hon blev mobbad i skolan i Virginia för hennes bakgrund och huvudduken, och att hennes pappa tröstade henne med att säga att mobbarna ”kände sig hotade av hennes existens”.

Omar började arbeta som partifunktionär för det lokala Minnesota Democratic-Farmer-Labor Party efter att ha tagit en kandidatexamen i statsvetenskap på University of North Dakota 2011.

Annons
Annons

Hennes karriär som förtroendevald är kort och har gått snabbt framåt. 2016 valdes Omar in i Minnesotas parlament för Democratic-Farmer-Labor Party efter att ha vunnit i ett liberalt distrikt i staden. Redan då blev hon rikskänd på grund av sin bakgrund.

Bara två år senare tog hon sig in i representanthuset i Washington för Minneapolis räkning. Omar är den första naturaliserade amerikanska medborgaren från Afrika, och den första som bär huvudduk i landets parlament. Omar blev amerikansk medborgare som 17-åring 2000.

Hon och demokratkollegan Rashida Tlaib valdes även in som de två första kvinnliga muslimerna i kongressen någonsin.

De två och ledamöterna Alexandria Ocasio-Cortez och Ayanna Pressley utgör ”The Squad”, en informell vänsterprogressiv gruppering i kongressen. Det är också de fyra som Trump har gett sig på.

Omar har dock själv fått kritik för främlingsfientliga tweets. Ilhan Omar är starkt emot Israels agerande gentemot Palestina och hon har anklagats för antisemitism. Angående Israelvänliga politiker har hon skrivit på sociala media-tjänsten att det handlar om ”the Benjamins, baby” – en referens till hundradollarsedlar.

För det och flera andra uttalanden har hon fått be om ursäkt efter att det egna partiet riktat kritik mot henne.

Men hon tar inte tillbaka uttalandet om att vara presidentens mardröm.

– Jag förkroppsligar hur USA:s hopp borde se ut. Och ni tittar på presidentens mardröm just nu. För hans mardröm är att se en somalisk flykting i kongressen, sade hon när hon mottogs i Minnesota förra fredagen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons