Annons

Göran Eriksson:Kan Löfven rymma från ”gyllene buren”?

Frågan många ställer är hur länge Stefan Löfven ska vara kvar som partiledare och statsminister.
Frågan många ställer är hur länge Stefan Löfven ska vara kvar som partiledare och statsminister. Foto: Claudio Bresciani/TT

Maktens salonger kan bli ett fängelse. Januariavtalet firar ett år med partiledardebatt i riksdagen och 2020-talets stora fråga är om uppgörelsen kan överleva – utan värme och utan Stefan Löfven?

Under strecket
Publicerad

2020-talets första partiledardebatt kommer att präglas av att samarbetande partier egentligen inte tycker om varandra. Men ännu sämre om någon eller några på den andra sidan.

Det nya normala i svensk politik är ju dessa tills nyligen nästan otänkbara samarbetsmönster.

Centerpartiet och Liberalerna samarbetar med Socialdemokraterna, vars statsminister Stefan Löfven de gick till val på att avsätta. På andra sidan har Kristdemokraterna och Moderaterna inlett samtal och öppnat för samarbete med Sverigedemokraterna, vilket de i flera olika tonarter uteslöt före valet.

På tisdagen såg också ”det vänsterkonservativa blocket” ut att tillfälligt återuppstå. Det är samma riksdagsmajoritet – Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet – som upplevde en triumf före jul genom att pressa regeringen till reträtt i reformeringen av Arbetsförmedlingen.

Nu kallade först Moderaternas Ulf Kristersson och sedan Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt till pressträff, och hotade att låta riksdagen runda regeringen genom att anslå mer pengar till kommuner och landsting – alltså till det som politiker brukar kalla välfärden.

Annons
Annons

Men det finns egentligen ingen ideologisk konflikt med januaripartierna här − Centern har sagt att man vill anslå mer pengar till välfärden i vår, Liberalerna har öppnat för det och det skulle inte strida mot Socialdemokraternas politik.

En avgörande fråga för 2020-talet är vad som händer med samarbetet kring januariavtalet.

Det finns ingen lätt väg tillbaka till det som var.

Kommer dagens resonemangsäktenskap att bestå, eller måste det utvecklas en varmare ideologisk gemenskap? Allt kan förstås rasa samman, men utifrån ser det ut som om samarbetsstrukturen också börjar få karaktär av fängelse, en gyllene bur kanske.

Liberalerna och Centerpartiet lämnade ju en allians av partier som inte samtalade med Sverigedemokraterna – men några sådana partier finns inte kvar. Det finns alltså ingen lätt väg tillbaka till det som var.

Men också Stefan Löfven ser nog en neddragen gallergrind. Om han som många har trott skulle vilja avrunda karriären, så borde det ske på S-kongressen våren 2021 och därmed kanske aviseras redan i år. Men i samma ögonblick som Stefan Löfven slutar som statsminister öppnas regeringsfrågan igen.

Och kan Socialdemokraterna verkligen vara säkra på att Jonas Sjöstedt skulle orka släppa fram en ny S-ledd regering? Eller att L-ledaren Nyamko Sabuni, som personligen är skeptisk till samarbetet, skulle göra det?

Ur partiledardebatten går det kanske att utläsa något om relationerna mellan partierna, både utanför och innanför det ett år gamla januariavtalet.

Den överenskommelsen visar ju att Stefan Löfven var beredd att betala ett mycket högt pris för regeringsmakten. Och han kan inte lämna, utan att Socialdemokraterna skulle riskera att förlora den.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons