Annons

Svart hål i filmen om Stone Roses

Efter 15 år av tystnad återförenades kultbandet The Stone Roses. Regissören Shane Meadows dokumenterade händelsen. För den som älskar bandet har hans film allt, utom svar på de svåraste frågorna.

Under strecket
Publicerad

Inga intervjuer. Det var villkoret när regissören Shane Meadows blev tillfrågad om att dokumentera det rockbandet The Stone Roses återföring för två år sedan. Ganska många filmare hade ryggat inför liknande förutsättningar. Shane Meadows svar?

– Yeah! Man kan alltid säga nej, men när allt kommer omkring så gjorde de dokumentären ”Senna” utan en enda intervju. Vill man ha den sortens information kan man hitta den på annat håll, men inte i den här filmen, säger han när TT når honom på telefon från Storbritannien inför filmens svenska biopremiär på fredag.

– Jag ville göra en film som handlar lika mycket om hur det är att verkligen älska ett band som om själva bandet.

Få musiker har omgetts av samma hajp som Ian Brown, Mani, Reni och John Squire. The Stone Roses självbetitlade debutalbum kom 1989 och blev inofficiellt soundtrack till den generation som med Beppehattar på sina rusiga huvuden fyllde klubbarna under en era då gränsen mellan rock och dansmusik löstes upp i en banbrytande mix med ecstacy som aktiv substans.

Annons
Annons

Men festen blev kortvarig. När uppföljaren ”Second coming” kom 1994 var bandet redan passé och två år senare splittrades det.

Shane Meadows är bäst känd för den hyllade filmen ”This is England” och dess efterföljande tv-serier. ”The Stone Roses: Made of stone” är hans första dokumentär och för den som inte kan sin rockhistoria är den ett utmärkt läromedel. Bråket med skivbolaget, rättsprocessen kring kontraktet, den andra skivan som kom alldeles för sent och bandets stilbildande kollaps. Allt avhandlas med hjälp av ett imponerande arkivmaterial.

– Mycket av det är foton som vi fick av bandmedlemmarna själva när vi hade kommit en bit in i processen, säger Shane Meadows.

Shane Meadows fokus är musiken och det är julafton för den som älskar gruppen. Men avsaknaden av intervjuer gör att de frågor som bandets fans har burit på sedan 1990-talet förblir obesvarade. Varför splittrades gruppen? Varför har Ian Brown och John Squire haft så svårt att komma överens? Vad fick dem att ändra sig nu?

Riktigt problematiskt blir det när Shane Meadows hamnar mitt i det bråk som uppstod efter en konsert i Amsterdam förra året. Inför en buande publik använder Ian Brown könsord för att beskriva trummisen Reni som vägrat att framföra ett extranummer och i stället smitit från arenan.

Incidenten var på väg att splittra bandet innan de stora konserter i Manchester som skulle kröna återföreningen. Men bråket, och musikernas försoning några dagar senare, förblir svart hål i Shane Meadows film.

– Ja, så är det, men vi beslutade oss tidigt för att inte göra en dokumentär där folk berättar vad som händer. Inga ”talking heads”. Antingen skulle vi använda arkivmaterial eller så skulle du se det hända framför kameran.

Stockholm TT Spektra

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons