Annons

Överklagade insidermål når framgång i Norge

I de få – två stycken – överklagade norska insidermål som sedan 2013 har överklagats av Økokrim och hunnit avgöras i norska hovrätten har den norska ekobrottsmyndigheten nått framgång.

Under strecket
Direkt
Publicerad

Hexagons vd Ola Rollén.

Foto: Tomas Oneborg

Hexagons vd Ola Rollén.

Foto: Tomas Oneborg
Hexagons vd Ola Rollén.
Hexagons vd Ola Rollén. Foto: Tomas Oneborg

Det visar en genomgång av de 32 ekobrottsmål som Økokrim har överklagat sedan 2013, enligt vad dess presstalesperson Mads Kleppe uppger till Nyhetsbyrån Direkt.

Av de 32 målen rör enbart fem insidermål (varav ett är tingsrättens frikännande av Hexagons vd Ola Rollén i januari), och två av dem har hunnit avgöras - till Økokrims favör:

• "Jan Vestrum-saken ", där Økokrim överklagade en av åtta åtalspunkter i en dom där den åtalade fälldes för sju övriga åtalspunkter. Lagmannsretten (Norges hovrätt) dömde den åtalade även på denna punkt och skärpte tingsrättens straff.

• "Nera-saken ". De tre åtalade frikändes i tingsrätten men dömdes i lagmannsretten.

Båda domarna har vunnit laga kraft.

Ola Rolléns insiderrättegång är ännu inte utsatt till förhandling i lagmannsretten. De övriga två som ännu inte är avgjorda ska upp till förhandling nästa vecka respektive nästa år.

Marianne Bender, åklagare, säger till Nyhetsbyrån Direkt att det är tillåtet för henne att ta upp nya bevis och argument i nästa runda men vill inte kommentera huruvida hon avser att göra det eller berätta om någon utredning för att ta fram sådant material pågår.

Christian B Hjort, Ola Rolléns advokat, är segerviss och säger att han aldrig tidigare har sett en så tydlig tingsrättsdom i liknande mål som den som frikände Hexagon-vd:n.

Han förklarar också att det prövningstillstånd som har medgetts inte är överraskande, eftersom statistik visar att lagmannsretten tar upp alla överklaganden från Økokrim, och det kan vara utmanande att ta ställning till omfattande saker utan en full rättegång.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons