Annons

Linda Pérez:Sväva ut i dina vinupplevelser

Illustrationsbild
Illustrationsbild Foto: Marcus Ericsson/TT

Det finns många sidor av en vinupplevelse och här har när – var – hur en stor betydelse. Låt oss väcka vinkänslorna!

Under strecket
Publicerad

Vi har flyttat. Så långt ut i naturen som är skäligt när majoriteten av familjen ändå måste ta sig in till stan var och varannan dag. Och ta inte illa upp nu stadsborna. Men vinet smakar bättre här.

Det måste vara något med luften. Jag upptäckte det förra helgen. Vi forslade bort flyttrester, ledde trädgården till vintervila, fejade löv från taket och planterade en gräddvit pion. När klockan slog fyra kom jag på att det stod en skvätt Maggiorina 2017 kvar i kylen. Så vi damp ner på verandan i dofterna av skog, färsk salvia, lavendel och gummistövlar. Småjordiga fingrar och falurödfärg på jackärmen. En bit hårdost och varsin sval skvätt vino rosso. Fågelkvitter och en slöjlik dimma som vilade över trädgården. Skira solstrålar som försiktigt smög bland virvlande knallgula löv. Och så vinets doft. Röda bär, salvia och en lätt ton av smörkola. Smaken ledde in i djupaste skogen, mörka bär, ceder och sötlakrits. Mjukt men friskt som en höstdag. Och försvinnande gott.

Vem vill gå miste om en vinupplevelse? Inte några av dina sinnen väl? Här har omgivningen mycket att säga till om. Dofterna och det visuella. Människorna och sysslorna. Ljudet! Jag har till exempel alltid dragits betydligt mer till kombinationen av musik och vin, än till mat och vin – att sippa på en djupt känslosam bourgogne med begynnande mognad tillsammans med Billie Holidays Strange Fruit. Eller en djärv amforalagrad italienare till Frank Zappas Peaches in Regalia. Herregud. Känslorna.

Annons
Annons

Vem vill gå miste om en vinupplevelse? Inte några av dina sinnen väl? Här har omgivningen mycket att säga till om. Dofterna och det visuella. Människorna och sysslorna. Ljudet!

Inom gastronomin har omgivningen nästan alltid haft en självklar plats. När vi beskriver mat tas maträtten sällan ur sitt sammanhang. Det som spisas blir ett med miljön och mötena däromkring. Här får såklart drycken också plats. En liten plats. Men när vi skriver om självaste drycken allena så faller omgivningen lätt bort. Det stannar vid en smakanalys och på sin höjd vad som passar till. I matväg då.

Maggiorina 2017 berörde även i början av oktober, nere i Systembolagets närmast självlysande provningslokal, som en del av oss kallar för bunkern. Så även när jag korkade upp den till middagen i ett kök fullt av flyttlådor. Men, aldrig i närheten var vinet lika yppigt som den där trädgårdslördagen. Läget har verkligen en omistlig inverkan på smaken.

Det är fint att se vinglaset som ett tillfälle att stanna till en stund. Ta tillvara på dofterna, ljuden och färgerna runtomkring, det växer så mycket smaker ur dem. Här kan vi inspirera varandra till nya vinupplevelser och inte minst; tipsa om nya vinkombinationer. Vad lyssnar du på till kvällens chianti? Eller vad ska vi dricka när den första frosten lagt sig över trädgården?

Smakar vinet bättre här? För mig är det så just nu. Luften, lugnet, färgerna och dofterna väcker de allra mysigaste av vinkänslor. Så pass att jag inte kunde låta bli att skriva om det. Kort och gott vill jag säga – sväva ut i dina vinupplevelser och ta tillfället i akt att känna in läget. Låt vinupplevelsen vara din och ta andras smakanalyser med en nypa salt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons