Annons

Alliansen och MP överens – här är landstingsråden

SvD AVSLÖJAR | Alliansen och Miljöpartiet är överens om en fördelning av rådsposterna i en koalition i Stockholmslandstinget. Den grönblå majoriteten får då 8 landstingsråd medan oppositionen får fyra.

Dessutom pågår slutförhandlingar om en gemensam politisk plattform för den nya koalitionen.

Under strecket
Publicerad

Irene Svenonius (M).

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Irene Svenonius (M).

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Irene Svenonius (M).
Irene Svenonius (M). Foto: Tomas Oneborg

Antalet landstingsråd ska bantas från dagens 15 till tolv under de kommande fyra åren. Moderaterna får fyra landstingsråd medan L, C, KD och MP får var sitt. Oppositionen får dela på fyra.

Moderaternas nomineringskommitté vill att Irene Svenonius fortsätter som finanslandstingsråd och Kristoffer Tamsons som ansvarig för trafikområdet.

Efter fyra år som konsult återvänder Charlotte Broberg som landstingsråd för bland annat fastighetsfrågorna medan Tobias Nässén ska arbeta med sjukvården. Han är idag kommunalråd i Nacka.

För Moderaterna försvinner Peter Carpelan, Paul Lindquist och Marie Ljungberg Schött.

Inte oväntat föreslår Kristdemokraterna att Ella Bohlin fortsätter som landstingsråd medan Centern håller fast vid sin veteran Gustav Hemming. Han har varit med i hetluften sedan 2006 då Alliansen tog över i Stockholmslandstinget.

Annons
Annons

Liberalerna väntas nominera Anna Starbrink som fortsatt landstingsråd.

Miljöpartiet har ännu inte klarat ut vem som ska få posten som landstingsråd. Det står i första hand mellan Susanne Nordling som är oppositionslandstingsråd idag och gruppledaren Tomas Eriksson.

Enligt uppgift kan det också bli ett mer oväntat namn och på söndag ska MP:s partigrupp diskutera igenom vad man uppnått i förhandlingarna med Alliansen.

Varje partigrupp ska nu under den närmaste veckan ta ställning till de olika förslagen så att råden sedan kan väljas av landstingsfullmäktige den 23 oktober.

Att det blir en koalition mellan de fyra Allianspartierna och Miljöpartiet är inte klart förrän allting är färdigt. Men underskrifterna av de fem inblandade partierna är inte långt borta.

Hur rådsposterna ska fördelas är alltid en knäckfråga, men verkar nu har lösts. Tidigare har Moderaterna ensamt haft fler landstingsråd än de tre andra allianspartierna tillsammans.

Men efter Moderaternas stora tapp för andra valet i rad är den övervikten nu helt borta. I den föreslagna grönblå koalitionen får L, KD, C och MP tillsammans lika många landstingsråd som Moderaterna och det kan säkert spela roll framöver.

Bland annat har Liberalerna deklarerat att man vill ha en helt annan och starkare personalpolitik än den som har förts av Moderaterna de gångna fyra åren. Den har gett en svåra personalbrist inom Stockholmssjukvården vilket i sin tur leder till brist på vårdplatser och långa köer.

Sakpolitiskt är de fem koalitionspartierna nära en överenskommelse om en gemensam plattform. En eftergift till Miljöpartiet är en positiv skrivning om att släppa fram fler idéburna offentliga partnerskap som drivs utan vinstintressen.

– Man kan säga att vi är inne i slutfasen av förhandlingarna. Men innan något kan skrivas under måste förstås partigrupperna få säga sitt, säger en källa till SvD.

Vänsterpartiets gruppledare Gunilla Roxby Cromvall anser att det är ”tragiskt att Miljöpartiet hoppar av det rödgröna samarbetet”.

– Deras väljare måste känna sig lurade. Det luktar som de är mer intresserade av arvoden och titlar eftersom de inte lär få igenom någon miljöpolitik tillsammans med Alliansen, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons