Annons

SvD avslöjar: Förbjudna sprängämnet säljs i Sverige

Ammoniumnitrat var innehållet i sprängladdningarna som självmordsbombaren utlöste i Stockholm 2010. SvD kan avslöja att privatpersoner fortfarande kan köpa rent ammoniumnitrat i Sverige, trots ett EU-förbud mot att det ska finnas i handeln. SvD kunde köpa flera kilo av bombkemikalien på nätet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Sprängämnesexperten Henric Östmark, FOI, säger att SvD:s fynd är allvarligt och att myndigheter bör få bort ämnet ur handeln.

Foto: Pi Frisk/SvDBild 1 av 2

FOI-forskaren Dennis Menning förbereder mätapparatur för att testa SvD:s sprängämnesfynd.

Foto: Pi Frisk / Svenska DagbladetBild 2 av 2
Efter reklamen visas:
Intervju med sprängexperten Henric Östmark.

FOI-forskaren Dennis Menning klipper försiktigt upp kylpåsen och tar ut ett kryddmått av de vita små kulor som finns i påsen. Han placerar några på laboratorieinstrumentet. Det tar någon minut innan kurvorna i datorskärmen stämmer in exakt.

– Det är precis vad en bombtillverkare vill ha, det här är rent ammoniumnitrat, säger Henric Östmark, forskningschef på FOI och en av Sveriges främsta sprängämnesexperter.

När Sveriges första självmordsbombare sprängde sig själv i julruschen i Stockholm 2010 var en av huvudingredienserna i bomberna ämnet ammoniumnitrat. Påsarna köpte han direkt över disk i en affärer. Sedan dess har myndigheter försökt att få bort produkten från marknaden. Trots det kan SvD berätta hur enkelt det är att beställa och hämta ut kylpåsar med ammoniumnitrat från svenska sajter.

Egentillverkade bomber är mycket vanliga i terrorattentat. Därför har beslutsfattare både i EU och Sverige försökt begränsa tillgängligheten av explosiva kemikalier och skärpta EU-krav har införts de senaste åren. Ammoniumnitrat är olagligt att sälja och ska därför inte finnas i handeln.

Annons
Annons

Men trots att ammoniumnitrat är en populär kemikalie bland terrorister har den hamnat mellan stolarna i EU:s byråkrati. Ammoniumnitrat ligger under den så kallade Reach-förordningen, och är därför inte olagligt att köpa. Hade ämnet istället legat under lagen om sprängämnesprekursorer så hade även inköpet varit olagligt. Detta är mycket olyckligt, anser svenska sprängämnesexperter på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut.

Trots alla ansträngningar finns fortfarande rent ammoniumnitrat i svensk handel, i en form som enligt sprängämnesexperter på FOI, är mycket effektivt som ingrediens i bomber. SvD har granskat olika produktmärken, så kallade kylpåsar, och fört produkterna direkt till FOI:s laboratorium utanför Stockholm för att testa innehållet.

Att det är rent ammoniumnitrat i påsarna, vilken skillnad gör det?

– Det är det absolut enklaste ämnet att tillverka bomber med, att använda rent ammoniumnitrat. Det är mycket effektivare än det Breivik gjorde sin bomb av.

Att vi kan hitta det här på nätet, köpa det och hämta ut det utan svårigheter, vad säger det dig?

– Att någon bör sätta stopp för det, jag tycker att det är allvarligt när det finns att köpa trots ett förbud mot att det ska finnas i handeln, säger Henric Östmark.

När FOI tidigare såg över EU-kraven, den så kallade Reach-förordningen, så kontaktades återförsäljare av kylpåsar, exempelvis sportbutiker. Resultatet blev att butiker plockade bort påsarna ur sina sortiment. Trots det var det alltså inga problem för SvD att komma över liknande typer av kylpåsar som självmordsbombaren Taimour Abdulwahab använde.

Annons
Annons

Sprängämnesexperten Henric Östmark, FOI, säger att SvD:s fynd är allvarligt och att myndigheter bör få bort ämnet ur handeln.

Foto: Pi Frisk/SvDBild 1 av 1
Sprängämnesexperten Henric Östmark, FOI, säger att SvD:s fynd är allvarligt och att myndigheter bör få bort ämnet ur handeln.
Sprängämnesexperten Henric Östmark, FOI, säger att SvD:s fynd är allvarligt och att myndigheter bör få bort ämnet ur handeln. Foto: Pi Frisk/SvD

Förra året gick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ut med ett informationsblad som riktar sig till butiker och återförsäljare. Där pekas kylpåsar ut som en produkt där det är särskilt viktigt att rapportera stölder för att undvika att produkten används i brottsliga syften.

SvD har även tidigare uppmärksammat att stora mängder konstgödsel med ammoniumnitrat stulits de senaste åren, där varken polisen eller Säpo vet var det tagit vägen.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) reagerar nu på uppgifterna om att ämnet finns att köpa i svensk handel.

Att SvD har kommit över rent ammoniumnitrat, och större mängder finns att köpa som privatperson, hur ser du på det?

– För det första så gör det mig upprörd, för så ska det inte kunna vara. Vi måste ha bättre koll på saker som det går att framställa sprängämnen av än så. Och för det andra så är det bra att vi blir uppmärksammade på att vi bör göra något åt det här.

Ygeman säger att det är ett mödosamt arbete att täppa till alla säkerhetsluckor.

– Det gör mig orolig, det kan jag säga. Och det gör mig också fundersam på hur regelverket ska se ut. Men det kommer vi inte åt om inte regelverket skärps i EU misstänker jag. Ju färre luckorna blir desto lättare blir de att också hålla bättre koll på, säger inrikesminister Anders Ygeman till SvD.

Annons
Annons

FOI-forskaren Dennis Menning förbereder mätapparatur för att testa SvD:s sprängämnesfynd.

Foto: Pi Frisk / Svenska DagbladetBild 1 av 1

FOI koordinerar idag det stora forskningsprojektet Expendia. Målet är att begränsa olika produkters användbarhet som explosivt ämne. I projektet har forskare försökt att hitta tillsatsämnen som kan göra det svårare att använda produkter i brottsliga syften.

Ammoniumnitrat är ett av ämnena som är i fokus i projektet som pågår i tre år.

– Ambitionen är att hitta bra och billiga ämnen som försvårar processen att skapa en bomb, samtidigt som produktens egentliga syfte inte påverkas, säger Henric Östmark, FOI.

Syftet är göra det svårare för terrorister att lyckas med tillverkningen och detoneringen av sina bomber och att ge polisen större möjligheter att upptäcka misstänkta bombfabriker i tid.

FOI-forskaren Dennis Menning förbereder mätapparatur för att testa SvD:s sprängämnesfynd.
FOI-forskaren Dennis Menning förbereder mätapparatur för att testa SvD:s sprängämnesfynd. Foto: Pi Frisk / Svenska Dagbladet
Sprängfarligt gödsel försvunnet | SvDsvd.seMinistern: Kontroll av konstgödsel kan skärpas | SvDsvd.seTerrorexpert: ”Stöld av mineralgödsel oroande” | SvDsvd.seSex utmaningar när terrorn byter ansikte | SvDsvd.seSamarbete ska skydda Stockholm i krislägen | SvDsvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons