Annons

M-toppar överger Kinberg Batra: ”Har havererat”

SvD AVSLÖJAR | Läget blir allt mer akut för moderatledaren Anna Kinberg Batra, som nu döms ut av tunga kommunalråd och kritiska riksdagsledamöter.

– Händer det inget drastiskt nu kan hon tvingas avgå inom en vecka, säger en M-källa till SvD.

På onsdagskvällen kom även det första, öppna avgångskravet.

Under strecket

Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Foto: Maja Suslin/TTBild 1 av 3

Anna Kinberg Batras framträdande i partiledardebaten i Agenda beskrivs som ”ett haveri”.

Foto: Maja Suslin/TTBild 2 av 3

Lars-Ingvar Ljungman försvarar sin partiledare.

Foto: Bertil Ericson/TTBild 3 av 3

Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Foto: Maja Suslin/TTBild 1 av 1
Moderatledaren Anna Kinberg Batra.
Moderatledaren Anna Kinberg Batra. Foto: Maja Suslin/TT

Den interna kritiken mot moderatledaren Kinberg Batra är nu så utbredd att hon sitter löst. Enligt källor till SvD kan hon tvingas bort inom kort.

Det var på tisdagen som Dagens Industri publicerade uppgifter om att företrädare i partiet arbetade för att få bort Kinberg Batra. Samma dag skrev Expressen att det riktades hård kritik mot partiledningen på gruppmötet i riksdagen – där analyschefen Per Nilsson ska ha presenterat nya katastrofsiffror för partiet.

När SvD ringer runt till centrala personer i partiet riktas hård kritik mot Kinberg Batra från flera olika håll.

Händer det inget drastiskt nu kan hon tvingas avgå inom en vecka.

– Läget är väldigt allvarligt. Styret av partiet fungerar inte och Anna Kinberg Batra fungerar inte som kommunikatör, säger en inflytelserik M-topp, och fortsätter:

Annons
Annons

Anna Kinberg Batras framträdande i partiledardebaten i Agenda beskrivs som ”ett haveri”.

Foto: Maja Suslin/TTBild 1 av 1

– Jag tror att det bästa vore om det skedde ett skifte av partiledare. Då sker det automatiskt förändringar i ledningen runtomkring. Min bedömning är att det borde ske mycket snabbt. Så att man kan ordna med en nomineringskommitté snart så att vi kan få en ny ledare på stämman i oktober.

En annan tung M-person säger:

– Händer det inget drastiskt nu kan hon tvingas avgå inom en vecka. Hon måste åstadkomma en rejäl förändring för att få lugn på väljarna, partiet och medierna. Annars är det kört för henne.

Kritiken hörs både från dem som stödjer partiets omtalade kursomläggning gentemot Sverigedemokraterna och dem som är kritiska till den. Många tycker att det har blivit för mycket fokus på spelteori och vilka partier som M ska samarbeta med och inte, i stället för vad partiet vill åstadkomma.

Flera personer som SvD talat med beskriver Anna Kinberg Batras prestation i den senaste partiledardebatten i SVT som ”ett fullständigt haveri”.

– Partiet har inte havererat, det är ledningen som har havererat. Både kommunikativt och reformmässigt, säger en namnkunnig moderat.

Anna Kinberg Batras framträdande i partiledardebaten i Agenda beskrivs som ”ett haveri”.
Anna Kinberg Batras framträdande i partiledardebaten i Agenda beskrivs som ”ett haveri”. Foto: Maja Suslin/TT

Kritikerna anser att Kinberg Batras stab är alldeles för junior och oerfaren, och därmed oförmögen att hantera krisen och de dåliga opinionssiffrorna.

Hon har aldrig upplevt en så här stor kris, då kan man inte hålla på och lalla runt i San Francisco.

Annons
Annons

Lars-Ingvar Ljungman försvarar sin partiledare.

Foto: Bertil Ericson/TTBild 1 av 1

Enligt SvD:s källor ska motståndet mot M-ledaren vara som hårdast bland kommunalråd i Stockholmsområdet, men även utbrett inom riksdagsgruppen, där personer anser att M-ledningen inte lyssnar på dem och nu är oroliga för att förlora sina mandat efter valet.

Anna Kinberg Batra befann sig under onsdagen i USA för att hålla föredrag, vilket ytterligare rör upp känslorna i partiet.

– Det allvarligaste just nu är att hon inte sätter sig på första bästa flyg tillbaka till Stockholm. Hon har aldrig upplevt en så här stor kris, då kan man inte hålla på och lalla runt i San Francisco. Det är ett ledarskap som är käpprätt åt helvete, säger ett tungt namn i partiet.

Lars-Ingvar Ljungman försvarar sin partiledare.
Lars-Ingvar Ljungman försvarar sin partiledare. Foto: Bertil Ericson/TT

Männen går till SD och fruarna till C.

Stormen mot Kinberg Batra kan komma att tillta under torsdagen när SCB publicerar sin stora partisympatimätning, som av allt att döma kommer att vara en dyster läsning för M.

En intern opinionsmätning som Dagens Industri har kommit över visar att partiet är nere på katastrofala 14 procent i Stockholms stad, vilket gör dem till endast fjärde största parti, även om underlaget i mätningen är litet. Också i det viktiga Stockholms län ska Moderaterna ha mer än halverat sitt väljarstöd sedan 2006 – till 19 procent.

Enligt DI har krisen fått Moderaterna lokalt att tillsätta fokusgrupper under våren där väljare som lämnat partiet angett brist på förtroende för partiledaren som främsta orsak till sitt byte.

En källa inom Stockholmsmoderaterna säger till SvD att partiet befinner sig i en allvarlig situation som man nu måste hantera. Problemet är att M läcker åt två håll samtidigt.

– Männen går till SD och fruarna till C, säger personen.

– Låga opinionssiffror gör väldigt många inom partiet stressade just nu, säger en annan Stockholmsmoderat.

På onsdagskvällen kom även det första öppna avgångskravet. Christian Gustavsson, partistyrelseledamot och ordförande för M i Östergötland, säger till Corren att det är uppenbart att det inte längre fungerar med Anna Kinberg Batra.

– Man kan vara en fantastisk bra människa och en skicklig politiker, men man kan ändå vara på fel plats. Just nu är Anna på fel plats, säger han till tidningen.

Samtidigt är det väldigt få partiaktiva som tagit henne i försvar, med Skånemoderaten Lars-Ingvar Ljungman som främsta undantag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons