Annons

Detta händer efter EU-valet

Det preliminära valresultatet och mandatfördelningen väntas vara klart vid kl 23.00 på söndagen.
Det preliminära valresultatet och mandatfördelningen väntas vara klart vid kl 23.00 på söndagen. Foto: Patrick Pleul/AP

Efter valet ska regeringschefer, partigrupper och enskilda ledamöter fördela makten i EU. Varje utnämning är del av ett större pussel där ideologiska och nationella intressen står emot varandra.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

1 / 10

Preliminärt valresultat

Rösträkningen i Sverige påbörjas direkt när vallokalerna stänger kl 21.00 den 26 maj. Det preliminära valresultatet och mandatfördelningen väntas vara klart runt kl 23.00 på kvällen. Ett preliminärt resultat för hela EU väntas efter midnatt.

Annons
Annons

Slutgiltigt valresultat sammanställs på måndagen.

Foto: Henrik Isaksson/TT

2 / 10

Slutgiltigt valresultat sammanställs på måndagen.
Slutgiltigt valresultat sammanställs på måndagen. Foto: Henrik Isaksson/TT

Slutligt valresultat

Den 27 maj påbörjar Länsstyrelsen den slutgiltiga rösträkningen. Cirka en vecka senare fastställer Valmyndigheten valresultatet och utser Sveriges nya ledamöter och ersättare till Europaparlamentet.

Annons
Annons

Sara Skyttedal (KD) Alice Bah Kuhnke (MP) Tomas Tobé (M) Helene Fritzon (S) och Malin Björk (V) i EU-valdebatt.

Foto: Stefan Jerrevång/Aftonbladet/TT

3 / 10

Sara Skyttedal (KD) Alice Bah Kuhnke (MP) Tomas Tobé (M) Helene Fritzon (S) och Malin Björk (V) i EU-valdebatt.
Sara Skyttedal (KD) Alice Bah Kuhnke (MP) Tomas Tobé (M) Helene Fritzon (S) och Malin Björk (V) i EU-valdebatt. Foto: Stefan Jerrevång/Aftonbladet/TT

Vilka ledamöter skickar Sverige?

Först när personrösterna har räknats klart, cirka en vecka efter valet, vet vi vilka 20 svenskar som tar plats i parlamentet. En kandidat behöver få minst fem procent av sitt partis röster för att kunna kryssa sig förbi partikamrater på valsedeln.

Annons
Annons

Plenum i EU-parlamentet i Strasbourg.

Foto: Henrik Montgomery/TT

4 / 10

Plenum i EU-parlamentet i Strasbourg.
Plenum i EU-parlamentet i Strasbourg. Foto: Henrik Montgomery/TT

Spelet i parlamentet börjar

Den 2 juli börjar det nya parlamentet sin mandatperiod med ett sammanträde i Strasbourg. Men redan dagen efter valet inleds arbetet med att bilda partigrupper i parlamentet – därefter väntar förhandlingar om vilka utskott som ledamöterna ska sitta i och hur förtroendeuppdragen i parlamentet ska fördelas. För att bilda en partigrupp krävs minst 25 ledamöter från sju länder.

Annons
Annons
Foto: Alessandra Tarantino/AP

5 / 10

Foto: Alessandra Tarantino/AP

Kohandel om olika tunga poster

I juni avgörs spelet om de tyngsta topposterna i EU. Valet av EU-kommissionens ordförande, Europeiska rådets ordförande, EU-parlamentets talman, EU:s utrikesrepresentant och Europeiska centralbankens ordförande är alla bitar i ett större pussel som handlar om att få till rätt geografisk och ideologisk balans mellan maktinstitutionerna i EU. Mest att säga till om har EU-ländernas regeringar, men även parlamentet spelar en roll när toppositionerna ska tillsättas.

Annons
Annons

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk med Frankrikes president Emmanuel Macron.

Foto: Xinhua/Sipa

6 / 10

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk med Frankrikes president Emmanuel Macron.
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk med Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: Xinhua/Sipa

Rådet behöver få ny ordförande

Mandatet för Europeiska rådets ordförande Donald Tusk går ut i november. Det betyder att EU-ländernas stats- och regeringschefer behöver välja en ny person som ska leda rådets arbete med att fastställa EU:s övergripande politiska inriktning och prioriteringar. Bland förhandsfavoriterna finns Nederländernas liberala premiärminister Mark Rutte och Litauens president Dalia Grybauskaitė, som tidigare varit EU-kommissionär.

Annons
Annons

Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, till höger.

Foto: Virginia Mayo/AP

7 / 10

Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, till höger.
Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, till höger. Foto: Virginia Mayo/AP

Kamp om kommissionsordförandestolen

De europeiska partifamiljerna har utsett sina egna toppkandidater till posten som EU-kommissionens ordförande, så kallade spitzenkandiater, som före valet har presenterat politiska program och mött varandra i tv-sända debatter. Tanken är kandidaten från den största partigruppen efter valet ska bli kommissionsordförande. Men det är formellt EU-ländernas stats- och regeringschefer som föreslår ett namn och parlamentarikerna som godkänner det, vilket gör att både Europeiska rådet och EU-parlamentet i praktiken måste vara överens. Nästa kommissionsordförande tar över efter Jean-Claude Juncker i november.

Annons
Annons

Federica Mogherini.

Foto: Francisco Seco/AP

8 / 10

Federica Mogherini.
Federica Mogherini. Foto: Francisco Seco/AP

Högern tar grepp om “utrikesministerposten”

Den näst tyngsta rollen i kommissionen är EU:s utrikesrepresentant, som är vice ordförande i EU-kommissionen och ansvarig för utrikesfrågor och säkerhetspolitik. Det är Europeiska rådet som utser men personen måste även godkännas av EU-kommissionens ordförande samt Europaparlamentet – som håller utfrågning av alla föreslagna kommissionärer. Sedan rollen som “EU:s utrikesminister” inrättades för nästan två decennier sedan har enbart socialdemokrater haft posten, vilket talar för att det blir en högerkandidat som efterträder italienskan Federica Mogherini.

Annons
Annons

Mario Draghi, ECB-chef.

Foto: Xinhua/Sipa

9 / 10

Mario Draghi, ECB-chef.
Mario Draghi, ECB-chef. Foto: Xinhua/Sipa

Nationell kraftmätning för att utse ECB-chef

Kampen om att efterträda italienaren Mario Draghi som ny chef Europeiska centralbanken står mellan en handfull personer. Bland favoriterna finns två fransmän: landets centralbankschef Francois Villeroy och Benoit Coeure, som redan sitter i ECB:s direktion. Två finländare: den tidigare EU-kommissionären Olli Rehn, som i dag är finsk riksbankschef, och hans föregångare Erkki Liikanen. Samt den tyska riksbankschefen Jens Weidmann. Den nya chefen för ECB utses av EU-ländernas stats- och regeringschefer i samråd med Europaparlamentet och tillträder den 1 september. Mandatet är på åtta år och kan inte förlängas.

Annons
Annons

Theresa May meddelade att hon avgår som partiledare för Tories efter brexitkaoset, den 7 juni.

Foto: Alastair Grant/AP

10 / 10

Theresa May meddelade att hon avgår som partiledare för Tories efter brexitkaoset, den 7 juni.
Theresa May meddelade att hon avgår som partiledare för Tories efter brexitkaoset, den 7 juni. Foto: Alastair Grant/AP

Brexit ger Sverige ett extra mandat

Svårigheterna för Storbritannien och EU att enas om villkoren och tidpunkten för ett brittiskt utträde påverkar antalet svenska mandat i Europaparlamentet. Sverige har i dagsläget 20 Europaparlamentariker men får en extra ledamot i samma stund som Storbritannien lämnar. Det mandatet fördelas efter samma principer som övriga mandat, och går alltså till ett parti som klarat fyraprocentsspärren.

Efter reklamen visas:
Så påverkar EU din vardag
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons