Annons

”Trump i chock” – här är nya bokens känsligaste delar

Ett kaosartat Vita huset där ”eld och ilska” regerar – det är bilden som ges i nya skandalboken ”Fire and Fury” om Donald Trumps nio första månader vid makten. SvD har läst boken som hamnade på bestseller-listan redan innan den kommit ut.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den skandalomsusade boken säljs i bokhandeln Barnes & Noble i Philadelphia.

Foto: Matt Rourke/APBild 1 av 1

1 / 7

Den skandalomsusade boken säljs i bokhandeln Barnes & Noble i Philadelphia.
Den skandalomsusade boken säljs i bokhandeln Barnes & Noble i Philadelphia. Foto: Matt Rourke/AP

2018 hann inte bli många dygn gammalt innan ännu en skräll briserade runt Donald Trumps administration – den här gången i form av en bok, ”Fire and Fury: Inside the Trump White House”, skriven av journalisten och författaren Michael Wolff. Han har tidigare skrivit om bland andra mediemogulen och Trumps vän Rupert Murdoch (se fakta).

I boken framställs presidenten i mindre smickrande ordalag. Hans Vita huset beskrivs som försjunket i kaos under stora delar av Trumps första år vid makten. Och före presidentvalet i november 2016 var det, enligt Wolff, få i valkampanjen inklusive Donald Trump själv som trodde – eller ville – att han skulle vinna valet.

Presidenten avfärdar innehållet i boken som påhitt, förtal och lögner:

SvD har inhämtat ett exemplar av ”Fire and Fury” vars lansering Trumps advokater försökte stoppa tidigare i veckan. Det verkar ha fått som enda effekt att boken släpptes på fredagen istället för 9 januari som det var tänkt. Här är några av de mest intressanta delarna i boken.

Annons
Annons
Foto: Evan Vucci/APBild 1 av 1

2 / 7

New York, valnatten 8 november 2016

Foto: Evan Vucci/AP

Donald Trump höll sin nedtonade valvaka på ett hotell mitt på Manhattan, med Hillary Clintons storslagna valvaka bara ett par kilometer västerut i gigantiska kongresscentret Javits Center. Strax efter klockan 20 på kvällen var så pass många röster räknade att Trumps seger såg ut att vara inom räckhåll.

Enligt boken var Trump själv i vad som bäst troligen kan kallas chock. En av Trumps söner, Donald Trump Junior, beskriver sin far i boken ”som att han sett ett spöke”. Trumps fru Melania, skriver Wolff, ”var i tårar – och det var inte av glädje”.

Steve Bannon, kampanjchefen som senare skulle bli Trumps chefsstrateg under första halvåret i Vita huset, observerade under en dryg timme Trump genomgå flera stadier – från ”omtöcknad” till ”tvivlande” och därifrån till ”skräckslagen”.

Men därefter, skriver författaren, kom det sista stadiet där Trump ”blev mannen han förtjänade att bli, och var helt kapabel att vara, president för Amerikas förenta stater”.

Annons
Annons
Foto: Mary Altaffer/APBild 1 av 1

3 / 7

Trump Tower – direkt efter valet

Foto: Mary Altaffer/AP

I USA finns en lagstadgad process som styr hur presidentkandidater ska förbereda sig för att ta över makten, för den händelse att de vinner valet. Processen kallas ”transition”.

Men före valet hade Trump visat minimalt med intresse för processen, skriver Michael Wolff. En av Trumps närmaste supportrar, New Jerseys guvernör Chris Christie — som ledde ”transition”-teamet — försökte förklara för Republikanernas kandidat att lagen krävde att han förberedde sig för presidentjobbet, vare sig han vann eller inte.

Trump, skriver Michael Wolff, ”ville inte höra talas om saken”.

När Donald Trump stod som segrare den 9 november blev det bråttom med att försöka få ihop en regering. Den lilla grupp medarbetare som hade jobbat med att preparera för en valseger ingen trott på flyttade i all hast från Washington till Trumps bostad och kontor, Trump Tower längs 5th Avenue i New York.

En av de viktigaste posterna för en president är hans stabschef, ”chief of staff”. Fox News chef Roger Ailes, en gammal vän till Trump, föreslog Republikanernas tidigare talman, John Boehner, för jobbet. Boehner är en rutinerad politiker som kan Washington utan och innan.

Men den blivande presidenten var inte imponerad, skriver författaren:

— Vem är det? frågade Trump.

Annons
Annons

Ivanka Trump, mitten, och Jared Kushner, till höger.

Foto: Alex Brandon/APBild 1 av 1

4 / 7

”Dum som en tegelsten”

Ivanka Trump, mitten, och Jared Kushner, till höger.
Ivanka Trump, mitten, och Jared Kushner, till höger. Foto: Alex Brandon/AP

Donald Trumps första månader i Vita huset präglades av bråk och chefer som byttes ut i snabb takt. Minst två fraktioner uppstod, skriver Michael Wolff i ”Fire and Fury”: Steve Bannon mot familjen.

Bannon är en politisk aktivist och framgångsrik provokatör långt ut till höger, som Trump gett jobbet som chefsstrateg sedan han lett valkampanjen i dess slutskede. Bannon ville ofta gå betydligt hårdare fram än särskilt Trumps dotter Ivanka och hennes man, presidentens svärson och nära rådgivare Jared Kushner. Paret kallas ”Jarvanka”.

Hon fick ett stabsjobb i Vita huset och det var då folk upptäckte att hon är dum som en tegelsten.

En oskriven regel i Trumps Vita huset var dock: familjen vinner alltid. Men allteftersom månaderna gick, skriver Wolff, ”blev folket på Jarvanka-sidan alltmer oroliga vad som skulle hända om de gick emot Bannon. För de var verkligen rädda för att ’Bannoniterna’ var lönnmördare.”

På sitt håll blev Steve Bannon alltmer irriterad. Han kände att ”Jarvanka”-folket var på väg att förstöra presidentens gärning med råd som mest skulle gynna dem själva. Särskilt irriterad blev chefsstrategen på Ivanka Trump.

Till Michael Wolff säger Bannon:

— Hon var en ickefråga under kampanjen. Hon fick ett stabsjobb i Vita huset och det var då folk upptäckte att hon är dum som en tegelsten.

Annons
Annons

James Comey.

Foto: Alex Brandon/APBild 1 av 1

5 / 7

Trump avråds från att sparka FBI-chefen...

James Comey.
James Comey. Foto: Alex Brandon/AP

Mycket av president Trumps första år konsumerades av de olika utredningarna om hans kampanjs eventuella hjälp av Ryssland för att vinna valet. En alltmer irriterad Trump återkom om och om igen till att han ville stoppa utredningarna och övervägde att sparka FBI-chefen James Comey, som chefade över den giftigaste av dem.

Den här rysshistorien är tredje klassens nyhet.

Trumps vän Roger Ailes, Fox News-chefen, försökte förgäves förklara att en president inte kan göra vad som helst.

– Det är omöjligt att få honom att förstå att du inte kan stoppa sådana här utredningar. Säger du ”lägg ner det” så är det du själv som blir utredd. Han kan inte få det här in i huvudet, säger Ailes i boken. (Roger Ailes avled i fjol.)

Även Bannon avrådde Trump.

– Den här rysshistorien är tredje klassens nyhet. Men sparkar du Comey blir det världens största story, varnade Bannon vid ett möte i maj med honom, presidenten och hans stabschef Reince Priebus, Jared Kushner och Ivanka Trump.

Annons
Annons

Donald Trump skakar hand med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov strax efter att Trump sparkat sin FBI-chef.

Foto: IBLBild 1 av 1

6 / 7

...men gör det ändå — på egen hand

Donald Trump skakar hand med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov strax efter att Trump sparkat sin FBI-chef.
Donald Trump skakar hand med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov strax efter att Trump sparkat sin FBI-chef. Foto: IBL

Men Trump var ilsken på sin justitieminister Jeff Sessions och hans andreman Rod Rosenstein för att de inte redan funnit en anledning att sparka FBI-chefen. Och den 8 maj hade Trump bestämt sig. ”Jag ska sparka Comey”, deklarerade han till Priebus och Bannon.

Båda försökte få honom att avstå. Men Kushner och Ivanka Trump backade upp honom, rädda som de var för att FBI till slut skulle börja granska deras privata affärer, skriver Wolff.

Dagen efter, tisdagen den 9 maj, visste ingen säkert vad som var på väg att ske, skriver Wolff. Strax före klockan 17 den dagen levererade Trumps egen personliga vakt, Keith Schiller, ett brev till FBI:s högkvarter några kvarter från Vita huset, adresserat till Comey. Brevets andra mening löd: ”Du är härmed uppsagd och fråntas dina befogenheter, med omedelbar verkan”.

Strax innan hade Rosenstein skrivit ett papper som innehöll en officiell förklaring till varför justitiedepartementet rekommenderade presidenten att sparka chefen för FBI. Det var en förklaring som Trump själv snart övergav.

Varken Trumps stabschef eller presschef, Sean Spicer – och än mindre Comey själv – fick någon förvarning. 

Tolv dagar senare utsåg justitiedepartementet en särskild åklagare, Robert Mueller, för att driva ryssutredningen vidare.

Annons
Annons

Reince Priebus.

Foto: Carolyn Kaster/APBild 1 av 2

”Fire and Fury: Inside the Trump White House” av Michael Wolff, skapar nya kontrovers runt Vita huset.

Bild 2 av 2

7 / 7

En stabschef ut – en general in

Reince Priebus.
Reince Priebus. Foto: Carolyn Kaster/AP

Under sommaren stod det klart att Reince Priebus, republikanska partiets tidigare ordförande som tagits in av Trump som Vita husets stabschef, inte fick jobbet gjort. Han kunde inte kontrollera presidenten och bragte ingen ordning i konflikten mellan Bannon-sidan och Trumps familj och andra rådgivare.

En högaktad pensionerad general, John Kelly, blev lösningen. Bytet var till stor del arrangerat av Bannon, skriver författaren Michael Wolff. Men presidenten själv var ointresserad av att få en överrock som styrde vad han sa, vilka han träffade och vad han gjorde. Han tyckte i stort sett att Vita huset fungerade som det borde.

I början av augusti var Trump med sitt entourage på en jobbresa till Trumps egen golfanläggning i Bedminster, New Jersey. Bannon var inte medbjuden utan satt kvar i ett Vita huset där presidentens privata bostadsutrymme höll på att renoveras. 

Om du kan få den här idioten vald två gånger så blir du odödlig inom politiken.

Trump var irriterad över en nyutkommen bok, ”The Devil’s Bargain” av författaren Joshua Green, som beskrev valsegern som ett verk främst av Bannon, inte av Trump själv. 

Bannon för sin del, skriver Michael Wolff i ”Fire and Fury”, var alltmer övertygad om att Trumps dotter och hennes man, ”the kids” som båda hade stor påverkan på och inflytande över presidenten, riskerade hela hans presidentskap. De hade ju exempelvis argumenterat hårt för sparkandet av Comey, FBI-chefen, som få tyckte var en bra idé efter att det väl skett i maj.

Steve Bannon visste det inte då, i början av augusti, men inom en månad skulle han finna sig själv sparkad från jobbet som Trumps chefsstrateg. Nu, däremot, tyckte en av hans nära allierade, den republikanska politiska analytikern Sam Nunberg som tidigare även backat upp Trump, att Bannons framtid i själva verket verkade ljus. Som Nunberg såg det, skriver Wolff, skulle Bannon jobba i Vita huset i två år och därefter leda Trumps återvalskampanj inför 2020.

– Om du kan få den här idioten vald två gånger så blir du odödlig inom politiken, bedyrade Nunberg.

”Fire and Fury: Inside the Trump White House” av Michael Wolff, skapar nya kontrovers runt Vita huset.
”Fire and Fury: Inside the Trump White House” av Michael Wolff, skapar nya kontrovers runt Vita huset.
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons