Annons

SvD-historierna som engagerat mest under året

Debatten om samvetsfrihet för barnmorskor, värme och motstånd under terrordådet i Stockholm och en vit älg som blev en världsnyhet. Här är de 10 historier som engagerat er läsare mest på SvD:s Facebooksida under 2017.

Under strecket
Publicerad

Polisens insats vid terrorattentatet på Drottninggatan, aborttvisten med barnmorskan Ellinor Grimmark och minnet av Hans Rosling engagerade läsarna starkt under 2017.

Foto: Tomas Ondeborg och TT Bild 1 av 2
Foto: SvD:s Facebooksida. Bild 2 av 2

1 / 10

Polisens insats vid terrorattentatet på Drottninggatan, aborttvisten med barnmorskan Ellinor Grimmark och minnet av Hans Rosling engagerade läsarna starkt under 2017.
Polisens insats vid terrorattentatet på Drottninggatan, aborttvisten med barnmorskan Ellinor Grimmark och minnet av Hans Rosling engagerade läsarna starkt under 2017. Foto: Tomas Ondeborg och TT

10. ”Vem ska nu få mig att tro att världen är god?”

Foto: SvD:s Facebooksida.

Professor Hans Rosling, grundare av stiftelsen Gapminder och världskänd för att levandegöra statistik inom sociala, ekonomiska och miljörelaterade frågor, gick bort i februari efter en tids sjukdom.

Efter sig lämnade han, utöver sina närmaste, även en forskarvärld och en omgivning som skulle komma att sakna hans pedagogiska förklaringar och rättframma sätt.

SvD:s reporter Erica Treijs skrev en krönika efter hans bortgång som slog an hos många:

”Nu får andra ta över förklarandet där Hans Rosling slutade. Det finns fler bubblor att fylla och bitar att stapla. Men det blir svårare att tro att världen är god när Hans Rosling inte längre finns med oss”.

Vem ska nu få mig att tro att världen är god?svd.se
Annons
Annons
Foto: SvD:s Facebooksida. Bild 1 av 1

2 / 10

9. Årets majblomma är här – och den är prickig

Foto: SvD:s Facebooksida.

För första gången sedan starten 1907 var 2017 års majblomma prickig, med samma mönster som på en nyckelpiga. Eftersom Majblomman firade jubileum lät man majblomman få ett mönster, designad av 11-åriga Miranda från Luleå.

Kanske var det den unga designern som engagerade SvD:s följare lite extra på Facebook? Över 7 000 följare gav tummen upp.

Årets majblomma är här – och den är prickigsvd.se
Annons
Annons
Foto: SvD:s Facebooksida. Bild 1 av 1

3 / 10

8. Barnmorska i aborttvist förlorar i Arbetsdomstolen

Foto: SvD:s Facebooksida.

Under våren var debatten om samvetsfrihet för barnmorskor stor. SvD publicerade flertalet artiklar och debattartiklar i ämnet.

Barnmorskan Ellinor Grimmark, som nekades anställning då hon inte kunde arbeta med aborter på grund av sin kristna tro och övertygelse, blev inte diskriminerad. Det slog Arbetsdomstolen fast i april.

På SvD:s Facebooksida ansåg de flesta som kommenterade att AD gjort rätt. En användare skriver: ”Kan man inte utföra det jobb som man söker till kan man inte heller få det”.

Barnmorska i aborttvist inte diskriminerad: ”Besviken”svd.se
Annons
Annons
Foto: SvD:s Facebooksida. Bild 1 av 1

4 / 10

7. Tusentals krokade arm – tyst minut för terrordådets offer

Foto: SvD:s Facebooksida.

Den 7 april blev en sådan dag som alla stockholmare kommer att minnas vad de gjorde och vart de befann sig. Fem personer miste livet efter terrordådet på Drottninggatan.

Många ville visa sitt stöd för de drabbade och delade massor av artiklar och videos om händelsen. En av de mest engagerande inläggen på SvD:s Facebooksida, som fått flest att dela, gilla och kommentera, är från den tysta minuten från Sergels torg. En flock duvor lyfter och cirkulerar över den stora folkmassan, som TT:s fotograf Jessica Gow fångar på bild.

Två dygn efter attacken höll tusentals en tyst minutsvd.se
Annons
Annons
Foto: SvD:s Facebooksida. Bild 1 av 1

5 / 10

6. ”För offentligt anställda ska lag gå före religion”

Foto: SvD:s Facebooksida.

Lag ska gå före religion, ansåg debattören Staffan I. Lindberg, professor i statsvetenskap, på SvD Debatt i januari i år, med anledning av rättegången om barnmorskan Ellinor Grimmark.

”Det är ingen mänsklig rättighet att vara barnmorska, eller att jobba på en offentligt finansierad vårdinrättning i Sverige, precis lika lite som det är en rättighet att bli polis, lärare, eller skattehandläggare. Men när man är anställd i stat, kommun eller landsting/region har man att följa lagen och säkerställa att varje individ får sina rättigheter tillgodosedda, oavsett vad man personligen anser om dessa rättigheter” skriver Lindberg.

Debattartikeln fick 10 000 personer att reagera på Facebook och tusentals delade vidare artikeln.

”För offentligt anställda ska lag gå före religion” (SvD Premium)svd.se
Annons
Annons
Foto: SvD:s Facebooksida. Bild 1 av 1

6 / 10

5. Professor Hans Rosling är död

Foto: SvD:s Facebooksida.

”En förlust för Sverige! Vila i frid du fantastiska man och tack för allt du gjort!” skriver en följare på SvD:s Facebooksida.

”Världen behöver folk som Hans mer än någonsin just nu” skriver en annan.

Det är två exempel av nära 600 kommentarer på artikeln om Roslings bortgång i februari. Tiotusentals reagerade på Facebookinlägget med en gillatumme, hjärta eller gråtande emoji.

Annons
Annons

7 / 10

4. Vita älgen i Värmland – en världsnyhet

Det är något med ovanliga djur. Och det är något alldeles särskilt med ovanliga, vita djur. Det här mäktiga djuret, som vi kunde visa upp med video i mitten av augusti, fick 15 000 att trycka ”gilla” på vår Facebooksida. Nästan 800 kommenterade inlägget.

”Tänker på Jonas Gardell och vita älgens budskap i trilogin Torka aldrig tårar utan handskar” skriver en läsare.

Det stora engagemanget kallade vi på redaktionen ”vita älgen-effekten” eftersom våra delnings-, video- och trafiksiffror drogs upp så pass mycket av det här enskilda klippet.

Och hur gick det för älgen då? Senare under året kom beskedet att älgen skulle skjutas efter aggressivt beteende. 15 000 personer skrev under en namninsamling för att rädda den vita älgen. Den 14 november beslutade dock polisen att dra tillbaka beslutet om skyddsjakt.

Annons
Annons
Foto: SvD:s Facebooksida. Bild 1 av 1

8 / 10

3. Skolans uppmaning: ”Är hemma man lär sig säga tack”

Foto: SvD:s Facebooksida.

Den pensionerade läraren Paulo Gandra såg en affisch på en skola i Portugal i en väns Facebookflöde, och översatte uppmaningen till svenska.

“Det är också hemma man lär dem [barnen, reds. anm.] att vara hederliga, inte ljuga, att komma i tid, vara flitiga, vara solidariska och att respektera sina vänner, de som är äldre och alla lärare.”

Det blev starten på historien om inlägget om att föräldrar bör ta mer ansvar för sina barn. Efter mindre än ett dygn hade hans inlägg delats över 19 000 gånger. På SvD:s Facebooksida är inlägget det tredje mest engagerande under 2017 – med över 14 000 gillamarkeringar.

– Barnen berör många, och det här berör även oss som föräldrar. Det handlar om familj, kunskap och skola. Det är spännande ämnen, säger Paulo Gandra till SvD.

Skolan: ”Är hemma man lär sig säga ordet tack” (SvD Premium)svd.se
Annons
Annons
Foto: SvD:s Facebooksida. Bild 1 av 1

9 / 10

2. Förslaget: Raketer ska sluta säljas

Foto: SvD:s Facebooksida.

2017 började med en stor debatt på SvD och SvD:s Facebooksida om raketers vara eller inte vara.

Som i alla intensiva debatter fanns det två tydliga sidor, där en del ställde sig bakom förslaget för att bland annat minska andelen olyckor, medan andra ansåg att det var en kollektiv bestraffning för att en liten andel inte kan hantera fyrverkeripjäser.

Inlägget gav nära 800 kommentarer och över 17 000 reaktioner.

Förslag: Raketer ska sluta säljassvd.se
Annons
Annons
Foto: SvD:s Facebooksida. Bild 1 av 1

10 / 10

1. Polisen hyllas: ”Stolt och tacksam – fantastisk insats”

Foto: SvD:s Facebooksida.

Årets mest engagerande inlägg på SvD:s Facebooksida publicerades dagen efter terrordådet på Drottninggatan och handlade om polisens arbete under och efter dådet.

Som SvD kunde berätta i flertalet artiklar var det fler poliser i city med anledning av en vaktavlösning. Poliser tog sig på eget bevåg till sina hemmastationer och anmälde sig för tjänstgöring.

– Trots den dåliga stämningen inom polisen kring lön och omorganisation märktes det att folk älskar sitt jobb, sa en poliskälla till SvD.

SvD:s reporter Frida Sundkvists artikel med en bild där en polis hjälper en gammal dam över ett övergångsställe i city har i skrivande stund delats över 54 000 gånger.

Vilka blir de mest debatterade ämnena under 2018? Följ gärna vår Facebooksida för att hänga med i diskussionerna.

Annons
Annons
Annons
Annons