Annons

SvD Ledare: Den svenska demokratin står stark

Poliser från hela landet försvarade med framgång demokratin i lördags.
Poliser från hela landet försvarade med framgång demokratin i lördags. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Under strecket
Publicerad

Den senaste tiden har vi sett hur rättsstaten utmanas på en rad fronter. Polisen är underdimensionerad och lyckas därför inte hålla ordning enligt den standard som medborgarna förväntar sig. Men insatsen mot nazistdemonstrationen i Göteborg visar att svensk polis är kompetent.

Rasist. Det är ett tillmäle som missbrukats så flitigt under de senaste åren att det har förlorat en del av sin kraft. Det används ofta om personer som man tror sig ana är rasister, men som döljer det på olika sätt, eller när man av politiska skäl vill undergräva någons trovärdighet.

Läser man däremot vad Nordiska Motståndsrörelsen skriver om sig själva, är ordet rasist en adekvat benämning. NMR är öppna rasister. De vänder sig dock mot att bli kallade nazister, utan föredrar i stället termen nationalsocialister. Det är svårt att få helt klart för sig om de förnekar att Förintelsen ägt rum och/eller om de vill göra om den. Deras hat och vilka de riktar det mot behöver man emellertid inte tvivla på. Rasismen och antisemitismen är kärnan i deras ideologi.

Annons
Annons

Redan från början bröt de mot polisens förhållningsorder. De marscherade från Mölndal i stället för från en bit från bokmässan. Efter att de hade försökt avvika från den anvisade vägen, blev de stoppade av polisen. Flera greps, däribland ledaren Simon Lindberg.

Det som skulle bli en mäktig marsch som skulle injaga fruktan, blev en trist promenad mellan Ica Maxi på Grafiska vägen och Ica Focus på Örgrytevägen. Efter att de hade gjort utbrytningsförsöket, tillät polisen dem inte att genomföra sin demonstration. Det är bra. Våld mot ordningsmakten ska få direkta konsekvenser. Inte heller verkar polisen på något sätt ha använt övervåld.

För varje nazist i marschen gick det tjugo motdemonstranter.

Samtidigt som nazisterna slokade utanför Ica, samlades många tusen motdemonstranter, främst på Heden i centrala Göteborg. Färre nazister hade dykt upp än vad NMR i förväg hade aviserat. De påstod att 1 000 skulle komma, på sin höjd var det 500. På Heden spelades musik, människor dansade och skanderade. För varje nazist i marschen gick det tjugo motdemonstranter.

Som vanligt fanns det som alltid ett svart block av militanta vänsterextremister. Extremerna drar sig till varandra, göder varandra och behöver varandra. De förenas av sitt hat mot den liberala demokratin. Men att döma av filmerna från plats tog vänsterextremisterna främst till våld mot andra motdemonstranter, i brist på nazister. Orsaken var att några ur den förkrossande majoriteten av fredliga motdemonstranter, protesterade mot att de maskerade extremisterna kastade sten. Ett civilkurage att högakta.

Annons
Annons

Det går inte att överdriva hur viktig polisen var i lördags. Poliser från hela landet åkte till Göteborg för att försvara demokratin. Den i omfång största insatsen som svensk polis har gjort sedan göteborgskravallerna 2001. Då urartade situationen. Den här gången visade polisen att vår demokrati klarar av att låta nazister demonstrera, utan att tappa kontrollen. Det var en styrkedemonstration också för att så många av dem som bröt mot lagen, kunde gripas direkt på plats. Det går endast när poliserna får tillräckligt med resurser. Att poliserna hade utrustats med kroppskameror gör också att fler gripanden blir möjliga i efterhand.

Svensk demokrati tål mer än vad somliga tror.

Polisen visade också att de är förmögna att hantera våldsamma situationer utan att tappa huvudet. I en filmsekvens gick en kortväxt nazist fram och skrek “Malexander!” rakt i ansiktet på en kvinnlig polis. Det kan tolkas både som ett hot och en grov förolämpning. Polisen motade resolut bort nazisten. När några vänsterextremister utanför Liseberg kastade sten på polisen, svarade de inte heller med våld. Det var först när vänsterextremisterna attackerade andra motdemonstranter som polisen avancerade.

Både polis och medborgare kan känna stolthet. Svensk demokrati tål mer än vad somliga tror. Några få nazister och andra extremister ändrar inte på detta faktum.

SvD 2/10–2017

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons