Steven Anderson har gjort sig känd för att predika en extremt fundamentalistisk tolkning av bibeln.
Steven Anderson har gjort sig känd för att predika en extremt fundamentalistisk tolkning av bibeln. Foto: Pontus Höök

SvD möter hatpastorn: ”Homosexuella är rovdjur”

Hatpastorn Steven Anderson har gjort sig känd för sina extrema åsikter om homosexuella, judar, muslimer och feminism.

Han leder en av USA:s mest radikala kristna kyrkor och har tusentals följare på nätet – men planerna på att besöka Sverige har just stoppats.

SvD besökte kyrkan i Arizona för att ta reda på vad som lockar med predikningarna och hur Youtube blev hans främsta verktyg.

Uppdaterad
Publicerad

 

ARIZONA Församlingen, som gjort sig känd världen över för sina hatiska budskap, har sina lokaler mitt i en företagspark i Tempe, Arizona. Endast skylten ”Faithful Word Baptist Church” avslöjar att det finns en församlingslokal där inne, mittemellan en kiropraktor och en försäkringsfirma.

– Hyggelig å møte deg, säger Steven Anderson när han tar emot oss i entrén, eftersom han lärt sig norska på grund av sitt intresse för Skandinavien.

Anderson visar runt i lokalen, där långa rader av stolar står vända mot talarstolen. Några timmar senare håller han en predikan inför 250 personer i lokalerna – med flera tusen som följer honom via nätet.

Steven Anderson stannar vid en tavla och pekar. Där hänger inramade brev, som intygar att han portats från länder på grund av hans extrema åsikter. Han är stolt över inreseförbuden.

– Jag försöker samla allihop, för jag vet att jag gör det rätta. Varför ska jag skämmas för att jag predikar om bibeln? Att länderna har portat mig är en hedersutmärkelse. Vi borde glädjas när vi blir attackerade, säger Steven Anderson, som just fått ett till brev till samlingen.

Anderson har portats från Storbritannien, Botswana, Sydafrika, Kanada och Jamaica för sina uttalanden.
Anderson har portats från Storbritannien, Botswana, Sydafrika, Kanada och Jamaica för sina uttalanden. Foto: Pontus Höök

Han har gjort sig känd för att predika en extremt fundamentalistisk tolkning av bibeln, han sprider islamofobi, avskyr feminism, hatar judar och skapade rubriker när han bad för att Obama skulle dö. Han är särskilt hatisk i sina uttalanden mot homosexuella, som han anser bör få dödsstraff – och efter masskjutningen på gayklubben i Orlando i juni 2016, där 49 människor dog, sa han bland annat att offren förtjänade att skjutas ihjäl.

Annons

De senaste 28 dagarna har kanalen 13 600 visningar från Sverige.

Anderson har portats från flertalet länder på grund av dessa uttalanden: Storbritannien, Botswana, Sydafrika, Kanada och Jamaica. Första maj fick Anderson ännu ett brev, där det står att han förbjuds från att resa in i Nederländerna – och att de anmält honom i Schengens informationssystem SIS, vilket stoppar honom från inresa i 26 europeiska länder under två år. Sverige inräknat.

– Det överraskar mig inte, men jag har aldrig tidigare blivit portad från ett icke-engelskspråkigt land. Gemensamt för alla inreseförbud hittills har varit att länderna är en del av det brittiska samväldet. På Irland, som inte ingår i Schengen, försöker många också att stoppa min inresa, där finns namninsamlingar, protester och flera medier som uppmärksammar mig, säger Steven Anderson.

Under sitt besök i Stockholm 29 maj planerade han att sprida sitt fundamentalistiska budskap genom att knacka dörr, predika, och träffa några av sina följare på några av stans centrala restauranger.

Annons

Även i Sverige har 17 200 underskrifter nyligen lämnats över till regeringen för att försöka hindra Andersons besök. Men enligt justitiedepartementet får regeringen inte lägga sig i ett sådant beslut – avvisningar av personer bedöms enbart av Polismyndigheten och Migrationsverket.

Anders Ygeman, Sveriges energi- och digitaliseringsminister, twittrade i mars att Anderson borde hindras från inresa i Schengen. Men Nederländerna hann före med ett sådant inreseförbud.

– Sak samma. Det är ni som är dömda. Jag kommer att ordna reservpredikanter, så det blir ett evenemang utan mig. Detta är ett tecken i tiden på hur gudalöst Europa har blivit, säger Steven Anderson.

”I ateistiska länder har jag flest följare”

Steven Anderson säger att hans församling ofta får besök av svenskar som flyger till USA enbart för att besöka deras kyrka.
Steven Anderson säger att hans församling ofta får besök av svenskar som flyger till USA enbart för att besöka deras kyrka. Foto: Pontus Höök

Pastorn sätter sig framför datorn på sitt kontor. Det är där han spelar in många av sina videor.

Annons

– Youtube är plattformen där flest tittar på mina predikningar. Vi brukar försöka ladda upp 100 videor i veckan. Vi når inte alltid ända dit, men många blir det, ofta tio per dag i alla fall, säger han.

Sverige hade valts som ett stopp på resan eftersom att han säger att många kan engelska, och för att han har många trogna följare i landet.

– Många av dem är dedikerade och lyssnar på varenda klipp. Det beror på att det inte finns något liknande i Sverige. Vi får ofta besök från svenskar som flyger hit enbart för att besöka vår kyrka, säger han.

– De länder som är mest liberala och ateistiska, det är där jag har flest lyssnare. Mina predikningar talar till dem. Många är trötta på vänsterskräpet, och de har tagit det så långt i Sverige att folk vill springa åt andra hållet. När folk hör mig är det som en nypa frisk luft, säger Steven Anderson.

Han klickar sig fram på Youtubekanalen för att visa statistiken.

– Titta här, Sverige är på nionde plats gällande antal tittare. Samtidigt är det ett sådant litet land – och inte ens engelskspråkigt! De senaste 28 dagarna har kanalen 13 600 visningar från Sverige, säger Steven och pekar på listan.

Annons

Under samma period har människor totalt tittat på hans kanal under elva miljoner minuter.

– Om jag pratar med folk och försöker sprida mitt budskap i åtta timmar per dag, alla dagar i veckan i 64 år – det är vad min Youtubekanal gör på en månad. Är inte det häpnadsväckande?, säger han.

Steven Anderson startade kyrkan för 13 år sedan.
Steven Anderson startade kyrkan för 13 år sedan. Foto: Pontus Höök

De svenska nätverk som följer Anderson kallar sig bland annat för ”The Swedish IFB Soulwinners” och ”The New IFB” och publicerar egna videoklipp på Youtube, där de uppmanar folk att gå ut och evangelisera tillsammans.

Enligt svenska Levi Modin, som följt Steven Anderson i flera år och är en del av högerpopulistiska partiet Alternativ för Sverige, är det ett nätverk av 30-50 personer i Sverige som har organiserat Andersons resa i Sverige, personer som kommer från bland annat Göteborg, Helsingborg, Uppsala och Stockholm.

Annons

– Det finns en besvikelse på svensk kristendom, att den är så ensidig. Många säger sig vara bibeltrogna, samtidigt som de undviker flera passager. Man har anpassat kristendomen efter sekulära människor. Men om man ser till kristendomen i resten av världen är Andersons åsikter inte uppseendeväckande, säger Modin.

Han tror bland annat att attackerna den 11 september 2001 var iscensatt av amerikanska staten.

Steven Anderson startade kyrkan för 13 år sedan i sitt vardagsrum. Först gick det rätt trögt; i snitt växte församlingen med tio personer per år, och då såg han aldrig internet som ett viktig hörnsten i hans predikningar. Men han startade sin Youtubekanal 2007 och snart började folk från hela världen att kontakta honom.

– Jag var helt tagen av att folk faktiskt laddade ner mina predikningar. Då insåg jag potentialen. När jag varit pastor i två år laddade 20 000 personer ner filerna direkt från hemsidan. Sedan började jag lägga upp grejer på Youtube och mjölka för allt det var värt, men jag kunde aldrig förutse genomslagskraften.

Annons

Däremot säger han att han inte predikar enbart för att bli viral genom att vara radikal.

– Jag vet hur Youtube fungerar. Om jag bara ville bygga min kanal vet jag exakt hur jag skulle göra: Det är bara att se vad som trendar på nyheterna och prata om det. Det finns alltid den stora, heta grejen för stunden – som Trump eller branden i Notre Dame. Men jag predikar bara om det jag vill predika om.

Steven Anderson bor nära kyrkan med sin fru och 10 barn.
Steven Anderson bor nära kyrkan med sin fru och 10 barn. Foto: Pontus Höök

Längst bak i lokalerna visar Steven Anderson bokhyllor som är fyllda av dvd:er; filmer som han gjort i samarbete med konspirationsteoretikern Paul Wittenberger, som handlar om hur sluttiden närmar sig på jorden och hur satan försöker inrätta en världsregering. Filmer som har flera miljoner visningar på Youtube.

Steven Anderson tror på flera konspirationsteorier och pratar ofta om dem i sina predikningar. Han tror bland annat att attackerna den 11 september 2001 var iscensatt av amerikanska staten, han är förintelseförnekare och är emot vaccin. Han är inte ensam – undersökningar visar att drygt hälften av alla amerikaner tror på minst en konspirationsteori.

Annons

Konspirationsteoretiker har förekommit i många år på både höger- och vänsterpolitikens ytterkanter. Men de senaste åren har den rasistiska konspirationshögern i USA fått allt större utrymme, genom exempelvis högerextrema sajter som Alex Jones InfoWars och Breitbart News, som tidigare drevs av Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon.

– Konspirationsteorier har alltid funnits i amerikansk politisk kultur. De får helt enkelt mer uppmärksamhet nu på grund av en president som driver på, och för att uppkomsten av decentraliserade medier gör att de kan spridas och synas, säger Eric Oliver, statsvetare University of Chicago som specialiserat sig på konspirationsteorier.

”Det har alltid sagts i familjen att vi är svenskar”, säger Steven Anderson.
”Det har alltid sagts i familjen att vi är svenskar”, säger Steven Anderson. Foto: Pontus Höök

President Trump har själv spritt flera av dessa konspirationsteorier de senaste åren: som att Barack Obama inte är amerikansk medborgare, att klimatförändringar är en bluff, att miljoner röster under presidentvalet var illegala och att Ted Cruz pappa ska ha varit inblandad i Kennedymordet.

Annons

Min oro är dock att någon tar hans budskap på allvar och agerar på det.

I motsats till vad många tror är konspirationsteorier inte en produkt av auktoritärt styre, okunnighet eller politisk konservatism. Däremot är religiös fundamentalism en stark indikator för huruvida någon tror på konspirationsteorier, menar Eric Oliver.

Extremister tenderar att använda sig av en svart-vit-världsåskådning, där vissa människor är onda och andra är goda. Joseph Uscinski, statsvetare University of Miami, expert på konspirationsteorier, säger att konspirationer passar in i det narrativet.

– Många sådana fundamentalistiska kristna grupper är sammanflätade med fantasier om tidens slut, en kamp mellan ont och gott. De ser andra grupper som motståndare och att det är deras moraliska plikt att motarbeta dem, säger Joseph Uscinski.

Han menar att sådana grupper väljer ut fiender, exempelvis homosexuella eller andra grupper, som de ser är emot deras världssyn. Dessa teorier med stark biblisk koppling existerar i ytterkanterna av den religiösa extremhögern, även om vänstern har sina extremiteter också.

Annons
Steven Anderson bor nära kyrkan med sin fru och 10 barn. De flesta av dagarna går han fram och tillbaka till jobbet.
Steven Anderson bor nära kyrkan med sin fru och 10 barn. De flesta av dagarna går han fram och tillbaka till jobbet. Foto: Pontus Höök

Steven Anderson berättar att han varit intervjuad flertalet gånger i konspirationsteoretikern Alex Jones show och kyrkan sålde flera filmer via hans hemsida. Men i dag vill de inte ha med varandra att göra: Infowars tycker att Anderson är för extrem – Anderson, som inte längre bryr sig om politik, tycker att Infowars är för pro-Trump.

Joseph Uscinski säger att Trump-eran inte har ökat antalet personer som tror på konspirationsteorier – däremot tvingas vi ge teorierna mer uppmärksamhet.

– Trump använder det för att motivera sina supportrar, därför tvingas media uppmärksamma konspirationsteorier, och fokus på ämnet ökar.

Men han är inte säker på att Anderson verkligen övertygar folk med sitt budskap.

– Det är en rätt liten grupp vi talar om. De når mest ut till likasinnade, det är styrkan med internet – att de hittar varandra. Min oro är dock att någon tar hans budskap på allvar och agerar på det.

Annons

”Jag tycker homosexuella är äckliga”

Steven Anderson samtalar med sin fru Zsuzsanna Anderson, 40.
Steven Anderson samtalar med sin fru Zsuzsanna Anderson, 40. Foto: Pontus Höök

Steven Anderson visar upp ytterligare en plakett: På den står det att de blivit utmärkta till en hatgrupp av organisationen Southern Poverty Law Center.

– Jag är glad över jag är en av de starkaste rösterna emot HBTQ-personer. Jag skäms inte. Att utses till hatgrupp är som vatten på en gås, det rör mig inte. Det är ett skämt.

Varför hatar du homosexuella så mycket?

– Jag tycker de är äckliga, de är rovdjur och pedofiler. De borde ta livet av sig för det finns inget hopp för dem. Det står så i bibeln. De bär på sjukdomar, det är fakta.

Det finns många kristna som absolut inte håller med dig?

– De har inte läst bibeln från pärm till pärm. Mina åsikter kan ändras om någon kan visa vart i bibeln det står att jag har fel. Inget utanför bibeln kan ändra mig, särskilt inte gällande HBTQ-personer. Chansen att jag ändrar mig är noll. Jag har hört alla argument från bibeln emot vad jag predikar – jag köper det inte.

Annons

Anderson anser att den konstanta konflikten och kampen mot andra grupper i samhället är det som gör deras kyrka så medryckande och kittlande.

– Det finns alltid något spännande som händer här, någon som attackerar oss eller en predikan som lyser upp internet. Det håller folk engagerade.

1/3

Brice Rood, 18 och Daelyn Rood, 18 nygifta med bebis på väg.

Foto: Pontus Höök
2/3

Brice bror är homosexuell och på grund av det har han sagt upp bekantskapen med honom.

Foto: Pontus Höök
3/3

Under en gudstjänst i Faithful Word Baptist.

Foto: Pontus Höök

På kvällen strömmar människor av alla åldrar in i kyrkan och fyller stolsraderna. Steven Anderson står längst fram och predikar energiskt, med humor så att församlingen skrattar högt. I taket hänger kamerorna som livesänder allt på nätet.

Efteråt träffar vi flera medlemmar som nyligen flyttat till Tempe – enbart för att kunna vara en del församlingen. Korbyn Brock, 24, som hittade Anderson genom konspirationsteoretikern Alex Jones videor, är en av de som hyllar pastorn:

– Han predikar om bibeln utan rädsla och många är rädda för att säga sanningen. Det finns definitivt en global agenda för att normalisera homosexualitet. Vissa saker i bibeln är stötande, vi kommer ändå fortsätta leva efter den.

Längre bort står Brice Rood, 18, med en bibel under armen, och han hittade också Anderson via en intervju med Alex Jones. Brice berättar att hans bror är homosexuell – därför har de ingen kontakt längre. I tre år har Brice följt Pastor Anderson via livesändningar på webben, men för fem dagar sedan flyttade han hit från Michigan – tvärs över landet – för att vara en del av församlingen på riktigt.

– Det är en dröm att äntligen vara här, säger han.

Anderson har portats från Storbritannien, Botswana, Sydafrika, Kanada och Jamaica för sina uttalanden.

Foto: Pontus Höök

Steven Anderson säger att hans församling ofta får besök av svenskar som flyger till USA enbart för att besöka deras kyrka.

Foto: Pontus Höök

Steven Anderson startade kyrkan för 13 år sedan.

Foto: Pontus Höök

Steven Anderson bor nära kyrkan med sin fru och 10 barn.

Foto: Pontus Höök

”Det har alltid sagts i familjen att vi är svenskar”, säger Steven Anderson.

Foto: Pontus Höök

Steven Anderson bor nära kyrkan med sin fru och 10 barn. De flesta av dagarna går han fram och tillbaka till jobbet.

Foto: Pontus Höök

Steven Anderson samtalar med sin fru Zsuzsanna Anderson, 40.

Foto: Pontus Höök

Brice Rood, 18 och Daelyn Rood, 18 nygifta med bebis på väg.

Foto: Pontus Höök

Brice bror är homosexuell och på grund av det har han sagt upp bekantskapen med honom.

Foto: Pontus Höök

Under en gudstjänst i Faithful Word Baptist.

Foto: Pontus Höök