Annons

Döden fortsätter trots nytt flyktingavtal

SvD PÅ PLATS. Ännu en båtkatastrof på Egeiska havet – trots EU-avtalet och ett stormigt hav. På lördagen drunknade minst fem flyktingar när deras båt sjönk utanför Samos. Ett massivt pådrag sökte fyra saknade.

– Det är vansinnigt att människor fortfarande flyr, även i full storm, säger Dimitris Ellinas som ser liksäckarna bäras iland vid hamnen.

Under strecket
Publicerad

Grekiska kustbevakningen lämnar av minst fyra liksäckar på kajen efter nattens patrullering.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 2

En överlevande går på egna ben från båten.

Foto: Lars PehrsonBild 2 av 2

Grekiska kustbevakningen lämnar av minst fyra liksäckar på kajen efter nattens patrullering.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1
Grekiska kustbevakningen lämnar av minst fyra liksäckar på kajen efter nattens patrullering.
Grekiska kustbevakningen lämnar av minst fyra liksäckar på kajen efter nattens patrullering. Foto: Lars Pehrson

**SAMOS **Strax efter åtta på lördagsmorgonen lägger grekiska kustbevakningens betonggrå båt till vid kajen i Samos med tragisk last. Med nedböjda huvuden lyfter kustbevakare av fyra svarta liksäckar. De lägger försiktigt säckarna på marken, och en rödklädd läkare med vita plasthandskar böjer sig över de döda. En ambulans kör sakta fram.

– Ännu en gång. Vi trodde att det var slut, att det inte skulle komma fler. Det är helt otroligt att de ger sig ut på havet som det stormat hela natten, säger Dimitris Ellinas som dricker morgonkaffe vid strandpromenaden medan joggare passerar i det milda solljuset.

En man i rödaktig tröja tas av båten, får en filt över axlarna och leds bort av två poliser – mot kustpolisens kontor där ingen vill prata med några journalister. Det är den gripne turkiske smugglaren, får vi dock veta senare. Det är han som lurat ut flyktingarna på havet, där deras pyttelilla plastbåt sjönk vid tretiden natten till lördagen. Flyktingarna kom från Afghanistan och Irak, och minst fyra kvinnor samt ett barn drunknade. Fem överlevde men var svårt nedkylda och togs till sjukhuset i Samos varpå de ska föras till det låsta flyktinglägret. Fyra saknades fortfarande på lördagen.

Annons
Annons

En överlevande går på egna ben från båten.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Ett massivt pådrag med tre helikoptrar och elva räddningsbåtar från bland annat Frontex samt den svenska räddningsinsatsen Gula Båtarna letade i timmar på lördagen efter saknade. Men allteftersom dagen gick minskade chanserna. Det är svårt att tänka sig hur någon som ramlar i detta upproriska hav med begränsande simkunskaper och smugglarnas gräsfyllda flytvästar, kan klara sig.

– Vi räddade tre personer och fick ta upp två döda. En gravid kvinna och ett sjuårigt barn fördes direkt i land. Tyvärr har vi inte hittat de saknade. Det var en gripande räddning, men det känns bra att vi kunde hjälpa till med det som är vårt uppdrag, säger Jonas Malmryd vid svenska Sjöräddningssällskapet.

En överlevande går på egna ben från båten.
En överlevande går på egna ben från båten. Foto: Lars Pehrson

Det är också förfärligt att föreställa sig hur flyktingarna nyss gav sig ut i vågorna fyllda av förväntningar - men mötte döden i ett nattsvart hav bara någon kilometer från kusten. Istället för att kliva i land på stranden i Samos slutade resan i liksäckar på kajen.

Det ger en antydan om desperationen som driver människor på flykt över havet och hänsynslösheten bland de grymma smugglarna. Alla stoppas inte av uselt väder och vetskapen att flyktingfängelse och trolig deportering tillbaka till Turkiet väntar iland på de grekiska öarna. Fast flyktingströmmen över Egeiska havet har trots allt sinat dramatiskt sedan EU-avtalet med Turkiet började gälla den 20 mars.

Annons
Annons

– Detta var en ovanlig flyktbåt som kom från oväntat håll söder om Kusadasi på den turkiska sidan. Båten var bara fyra-fem meter och inte ett 20-tal meter som flertalet smugglare använder. Med omkring 15 personer i en sådan liten båt går det väldigt lätt snett. Det räcker med att två personer ställer sig upp och grips av panik, dessa människor vet ingenting om havet, säger Michael Svarnias som är lokalreporter på Samos Times och radiostationen ”Samos FM”.

Han har rapporterat om många tragiska båthaverier kring denna vackra grekiska ö under det senaste året. Liksom många andra trodde han att flyktingströmmen var nästan slut efter EU-avtalet. Den senaste veckan har få flyktingar kommit till Samos trots ett spegelblankt hav och snabbt stigande vårvärme. I tisdags simmade en flykting hela vägen över från Turkiet med flytväst, och plockades utmattad och nedkyld upp på en klippa, enligt läkaren Manos Logothesis.

De hundratals flyktingar och migranter som finns i öns låsta läger har också via mobiler varnat och avrått andra från att göra resan över havet. Ryktet om att EU-avtalet gjort havsresorna i stort sett lönlösa har spridits med blixtens hastighet i detta hörn av världen.

– Men vi måste ändå vänta oss att enstaka båtar kommer ett tag till. Smugglarna är skoningslösa och kommer att fortsätta att försöka lura människor, och kanske flytta längre ner längs turkiska kusten. Men Turkiet bär också ett stort ansvar. Det är kriminellt att de inte lyckades stoppa en sådan här katastrofal båtresa, säger Michael Svarnias.

Dimitris Ellinas släcker sin sista cigarett vid strandpromenden efter att ambulansen har åkt från kajen och smugglaren är bortförd. Han tror att detta blir en av de sista båtkatastroferna på Samos. Sommarsäsongen närmar sig med stormsteg och hela ön sjuder av nervositet att turisterna sviker efter vinterns dramatiska flyktingskris. Turismen har redan störtdykt med runt 60 procent för hotell och restauranger, vilket är enormt på en ö som till 80 procent lever av turism. Dimitris Ellinas är vd för den stora resebyrån Samos Holidays och politiskt aktiv, och håller nu tummarna för att turisterna återkommer.

– Detta flyktingelände måste få ett slut. Kanske fortsätter det ett par veckor till, sedan kommer nog inga fler båtar från Turkiet. Skriverna kring flyktingkrisen tar död på turismen här, säger han.

Han menar att attityderna gentemot flyktingarna på Samos också ändrats under året. När det var som värst ville alla hjälpa de flyende.

– Jag plockade själv fram allt jag hade i huset för att ge dem. Men sedan såg vi hur illa denna kris var för oss, och hur vissa flyktingar började ställa till problem och stjäla och skrämma invånarna. Det var även en chock för människor i småbyarna att plötsligt se svarta män och kvinnor i burka. Nu är alla flyktingar inlåsta i lägret på berget och stör oss inte mer. Det är bra. Nu måste vi bara få stopp på båtarna också, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons