Annons

SvD/Sifo: Bara tiondelar skiljer mellan S och SD

Jimmie Åkesson (SD) och Stefan Löfven (S) under en partiledardebatt 2018.
Jimmie Åkesson (SD) och Stefan Löfven (S) under en partiledardebatt 2018. Foto: Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet/TT

SD:s uppgång under hösten är ”remarkabel”, enligt Sifos opinionschef Toivo Sjörén. På fyra månader har partiet lockat runt 400 000 nya väljare. Debatten kring M:s möte med SD verkar däremot inte ha påverkat opinionen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

I SvD/Sifos augustimätning fick Sverigedemokraterna 18,2 procent, och var tredje största parti efter Socialdemokraterna och Moderaterna. Fyra månader senare når SD nu 24,4 procent i årets sista väljarbarometer från SvD/Sifo.

Sedan i oktober har skillnaden mellan S och SD legat inom den statistiska felmarginalen. Den här månaden hamnar S-stödet på 24,6 procent.

– Det här bekräftar att S och SD ligger på samma nivå i opinionen, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

Uppgången sedan i augusti motsvarar runt 400 000 väljare – en ”remarkabel” uppgång på kort tid, enligt Toivo Sjörén. Sedan i september har SD dessutom legat tydligt över Moderaterna. Sjörén talar om “ett stort skifte i det svenska politiska landskapet”.

– Det intressanta är att nu har Moderaterna parkerat som tredje största parti, säger Marja Lemne, lektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

Moderaterna får 17,2 procent, samma nivå som förra månaden. Marja Lemne pekar på att misstroendehotet från V med stöd av M, KD och SD mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark inte tycks ha påverkat opinionen.

Annons
Annons

– Man hade kunnat tänka sig att de partier som agerade och ifrågasatte reformen hade lyft, men det har de inte gjort, säger Marja Lemne.

I stället har KD backat från 7,9 till 6,0 procent, vilket är den enda signifikanta förändringen i decembermätningen jämfört med november.

Inte heller tycks moderatledaren Ulf Kristerssons möte med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson ha påverkat opinionen. Eller den debatt som följde om att Kristersson svek sitt löfte till förintelseöverlevaren Hedi Fried om att aldrig prata med SD.

– Väljarna är ganska okänsliga för den aktuella politiska debatten. Jag är förvånad, med tanke på det tonläge som varit, inte minst när man hotat med misstroendevapnet. Det är förvånande att väljarna påverkas så lite av en så intensiv debatt i både riksdagen och medier, säger Marja Lemne.

Toivo Sjörén är inne på samma linje:

– Det verkar vara sakpolitiska frågor, eller att man är missnöjd med olika saker, som driver väljarna snarare än hur olika partier ställer sig till ett misstroende.

Både han och Marja Lemne tror att det framför allt är frågor om lag, ordning och kriminalitet som lett till det stadigt ökande stödet för SD, som de menar är det parti som uppfattas som tydligast i de frågorna.

– Moderaterna har fram till nu varit relativt osynliga, säger Marja Lemne.

Annons
Annons

De senaste veckorna har partiet dock varit mer synliga i debatten, men enligt Marja Lemne är det oklart om det kommer att förändra något.

– Det kan bli så att folk inte vill rösta på ”kopian”, som i det här fallet M uppfattas som, om de kan rösta på originalet. Och ändå är lag och ordning klassiska moderata frågor. Men kanske lever efterdyningarna av den svängning åt vänster som skedde under Reinfeldt fortfarande kvar, säger Marja Lemne.

Rörligheten i väljarkåren är stor: 25 procent av alla väljare har bytt parti sedan valet, enligt Sifo. Att SD på så kort tid lockat många nya väljare kan också innebära att de väljarna är mer lättrörliga och därmed att de snabbt kan försvinna från SD igen, enligt Toivo Sjörén.

– Undersökningar visar att acceptansen för ett samarbete med SD blivit större. Då kanske steget för väljare att gå till SD har blivit mindre. Och då kan steget att lämna SD igen också uppfattas som mindre, säger Toivo Sjörén.

Opinionsmätningarna har spretat rejält de senaste veckorna, och frågan om S eller SD är Sveriges största parti har fått helt olika svar.

I SCB:s stora väljarbarometer som publicerades för två veckor sedan var Socialdemokraternas övertag på Sverigedemokraterna betryggande: 26,3 procent för S mot 22,6 för SD. Å andra sidan har SCB en längre mätperiod, vilket innebär att de inte snappar upp snabbare svängningar i opinionen.

I Aftonbladet/Demoskops två senaste undersökningar har SD tvärtom varit större än S. Dock använder Demoskop en annan metod, där urvalet inte är helt slumpmässigt.

Och i SvD/Sifo, liksom hos DN/Ipsos, är SD och S alltså jämnstora.

– Det man kan ta fasta på är att alla de här mätningarna ändå visar samma trend, med ett växande SD som får ett allt tydligare försprång från M, säger Toivo Sjörén.

 

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons