Annons

SvD/Sifo: Ingen Sabuni-effekt för L – nedåt för KD

Nyamko Sabuni och Liberalernas nygamla ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson.
Nyamko Sabuni och Liberalernas nygamla ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Två månader efter valet av ny partiledare ligger Liberalerna fortfarande under riksdagsspärren, visar SvD/Sifos augustimätning. Överlag har det rått stiltje på opinionshavet under sommaren.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

I praktiken har det inte skett några förändringar i partisympatier sedan i juni, då den senaste mätningen gjordes. Socialdemokraterna är största parti med 26,8 procent och Moderaterna näst störst med 19,1 procent i SvD/Sifos augustimätning.

Den 28 juni valdes Nyamko Sabuni till ny ledare för Liberalerna. Partiledarbytet har hittills inte haft någon effekt på väljarstödet. Precis som i början av sommaren ligger partiet strax under riksdagsspärren i undersökningen, på 3,8 procent. Det är sjunde mätningen i rad som partiet ligger under 4 procent.

– Vi har inte sett några förändringar med Sabuni än. Men det var samma sak med Ebba Busch Thor i KD. Förändringarna i opinionen kom inte omedelbart, utan först när det blev en ändring i politiken, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

Valet av Sabuni föranleddes av en öppen strid i partiet. De flesta toppnamnen ställde sig bakom Erik Ullenhag, medan de flesta förbund utanför Stockholm ville se Sabuni som ledare.

Li Bennich-Björkman, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, tror att Sabuni kan ha fått ägna mycket tid åt det interna arbetet. Hon tror även att de väljare som skulle kunna vinnas tillbaka eventuellt avvaktar tills partiet blir mer tydligt med vad det vill.

Annons
Annons

– Sabuni har inte gjort så mycket än, vilket kan vara medvetet. Kanske att hon har försökt ena partiet internt innan hon gör försök att vinna tillbaka tappade väljare, säger Li Bennich-Björkman.

Tidigare i veckan valdes Mats Persson till ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna. Han hoppade tidigare av den rollen i protest mot januariavtalet, och att han nu är tillbaka tolkar en del som att partiet positionerar sig till höger jämfört med tidigare.

– Jag tycker att det är lite förenklande att säga att Sabuni vill ta partiet i en högerriktning, men jag tror definitivt att hon kommer arbeta i den riktningen, säger Li Bennich-Björkman.

Fyrpartiuppgörelsen påverkade Liberalernas stöd negativt, enligt Toivo Sjörén. Han tror att partiet nu måste hitta vilka frågor de vill profilera sig i.

– Man måste vara tydlig och särskilja sig. Det behöver inte handla om många frågor. Som exempel profilerade sig Kristdemokraterna inom vård och äldreomsorg.

– Skolfrågorna har länge varit Liberalernas ämne, men den har blivit nästan neutral. Inget parti lyckas vinna den, säger han.

Kristdemokraterna har tappat väljare sedan i vår, från 12 procent i maj till 8,4 i augusti. Förändringen mellan juni och augusti är inte statistiskt signifikant, men trenden är fortsatt nedåtgående. Innan EU-valet i maj publicerade Dagens Nyheter en artikel om att partiets toppkandidat, Lars Adaktusson, röstat emot abort 22 gånger i Europaparlamentet – vilket kan ha fått effekt på väljarstödet.

Annons
Annons

– De började tappa redan i maj. Nedgången sedan dess beror dels på att de inte fick prata om de frågorna de ville, dels på att partiet förlorade en del kvinnliga väljare, säger Toivo Sjörén.

I september ska kommande års budget antas av riksdagen. Regeringspartierna S och MP kommer då att behöva stöd från L och C för att kunna få igenom sitt förslag. Det kan ge möjlighet för partierna att profilera sig, enligt Toivo Sjörén.

– Men om alla partier kommer överens blir det inte så tydligt vilka det är som ligger bakom ett visst förslag. Det kan nästan vara lättare om man tycker olika.

Moderaterna är i dag största parti bland yngre.

Under veckan har det varit skakigt på börsen, och oron för en ekonomiskt turbulent höst växer. Toivo Sjörén säger att partier med gott renommé inom ekonomifrågor brukar gagnas av att ekonomin går dåligt. Enligt honom brukar Moderaterna gå stärkta ur sådana perioder.

Partiet har gått upp med 3,2 procentenheter sedan i maj. Moderaterna är i dag största parti bland yngre: 28 procent av de tillfrågade i augustimätningen under 30 år skulle välja partiet om det var val i dag – men 17,8 procent av de som är över pensionsåldern.

– Det motsatta gäller för S. De får 14,4 procent av väljare under 30 år och 33,9 av de över 65 år, säger Toivo Sjörén.

Sverigedemokraternas får 18,2 procent och är Sveriges tredje största parti.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons