Annons

SvD/Sifo: Kristersson tar tillbaka väljare – KD backar

Ulf Kristersson har all anledning att vara glad. Moderaterna får 18,4 procents stöd i SvD/Sifos mätning. Ebba Busch Thors Kristdemokrater tappar dock mycket i undersökningen.
Ulf Kristersson har all anledning att vara glad. Moderaterna får 18,4 procents stöd i SvD/Sifos mätning. Ebba Busch Thors Kristdemokrater tappar dock mycket i undersökningen. Foto: TT

Moderaterna är för första gången sedan riksdagsvalet 2018 näst största parti, enligt SvD/Sifos junimätning. Ebba Busch Thors kristdemokrater har däremot förlorat motsvarande 150 000 väljare.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas ledare Ulf Kristersson har varit klämd mellan Ebba Busch Thor, vars framgång tagit mycket syre, och Jimmie Åkesson, som parkerat sitt parti på andraplatsen.

Men nu kommer goda nyheter för Ulf Kristersson. Moderaterna ökar från 15,9 procent i majmätningen till 18,4 procent, en statistiskt säkerställd förändring. Det innebär att partiet är nominellt större än Sverigedemokraterna i SvD/Sifo för första gången sedan valet till riksdagen 2018.

Väljarna tar Moderaterna från Kristdemokraterna, som man tidigare förlorat många väljare till. Ebba Busch Thors kristdemokrater backar exakt lika mycket som M ökar – från 12,0 till 9,5 procent, också det en statistiskt signifikant förändring. Det är fortfarande en hög siffra för partiet, men den första betydande nedgången sedan KD började röra sig uppåt i opinionen förra sommaren.

– Kristdemokraterna har vuxit ganska mycket under våren på Moderaternas bekostnad. Det vi ser nu är en slags normalisering av opinionen, säger Tommy Möller, som är professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Annons
Annons

Han menar att det är två faktorer som kan förklara Kristdemokraternas tillbakagång – uppmärksamheten kring abortfrågan och diskussionen om anhöriginvandring.

– De här två frågorna har varit mycket uppmärksammade i debatten den senaste tiden, och det har inte varit gynnsamt för KD, säger Möller.

Främst beror nedgången på att kvinnor lämnat Kristdemokraterna, främst kvinnor över 65 år. Det är nu en signifikant skillnad i stöd för partiet mellan könen. Partiet förlorar främst till Moderaterna, men även en del till Sverigedemokraterna.

– Den väljargrupp som har varit på väg från M till SD men upplevde KD som ett mer rumsrent alternativ blir naturligtvis påverkade av att KD har en annan uppfattning om anhöriginvandring, som är en principiell fråga som skiljer partierna åt, säger Möller.

Samtidigt som KD går ner i SvD/Sifos väljarbarometer för juni bör man notera att partiet fortfarande har historiskt starkt stöd i den svenska väljarkåren, påpekar Sifos analyschef Toivo Sjörén.

– För ett år sedan låg Kristdemokraterna på 2,4 procent. Så trots en tillbakagång är siffrorna höga, säger han.

I övrigt står det relativt still i den svenska väljaropinionen. Socialdemokraterna står och stampar på en låg nivå, runt 27 procent. Det andra regeringspartiet, Miljöpartiet, har parkerat på en aning högre nivå de senaste månaderna och når i juni 4,9 procent.

Annons
Annons

Regeringens samarbetspartier har olika utveckling. Det ledarlösa Liberalerna fortsätter att ligga under riksdagsspärren, vilket man gjort ända sedan årsskiftet. Nu på 3,7 procent. Centerpartiet har dock efter en dipp återhämtat sig och når med 8,8 procent, den högsta noteringen i år, vilket gör att partiet återigen är i princip jämnstort med KD. Starkast är C bland yngre kvinnor.

Sverigedemokraterna får 18,1 procent och är nu tredje största parti. Det är en statistiskt säkerställd nedgång sedan i januari. Partiet har fortfarande svårt att nå kvinnor, men har ett dubbelt så stort stöd bland äldre kvinnor som hos yngre.

Tre veckor har gått sedan EU-valet och man kan konstatera att väljarna tänkt annorlunda där jämfört med i val till riksdagen. Totalt är det över tre miljoner väljare som inte röstade i EU-valet, vilket gör skillnad i sig. Vissa partier, som Miljöpartiet, underpresterar rejält nu i riksdagsopinionen jämfört med resultatet i EU-valet.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna går bättre i riksdagsopinionen än vad man gjorde i EU-valet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons