X
Annons
X

SvD/Sifo: L-väljarna sågar Björklunds linje – ”tunn is”

Trots Björklunds nej – hälften av L-väljarna vill att partiet hjälper Ulf Kristersson till makten nästa vecka. Bland C:s väljare är motståndet betydligt starkare mot M-ledaren inför den kommande statsministeromröstningen. Det visar en ny undersökning från SvD/Sifo.

Läs mer om Kampen om regeringsmakten
Enligt en ny Sifoundersökning vill en stor andel av L:s väljare att partiet hjälper Ulf Kristersson att bli statsminister nästa vecka.
Enligt en ny Sifoundersökning vill en stor andel av L:s väljare att partiet hjälper Ulf Kristersson att bli statsminister nästa vecka. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nästa vecka ska riksdagen ta ställning till om Ulf Kristersson (M) ska bli Sveriges nya statsminister. Strålkastarljuset har därför riktats mot de borgerliga kollegorna Centerpartiet och Liberalerna, som har ett avgörande inflytande över blockens försök att bilda regering.

SvD har beställt en undersökning från Sifo om väljarnas inställning i frågan. Resultatet visar att både C och L står inför svåra val.

Mest uppseendeväckande är att en övervägande majoritet av de L-väljare som har en åsikt i frågan anser att partiet ska hjälpa Ulf Kristersson att bli statsminister nästa vecka enligt undersökningen. Detta innebär en svår situation för Jan Björklund (L), som bestämt meddelat att han kommer att rösta nej till M-ledaren som statsminister med nuvarande förutsättningar.

Annons
X

I undersökningen fick de svarande välja mellan de olika alternativ C och L har nästa vecka. Partierna kan besluta: att ingå i en alliansregering (som enligt Annie Lööf och Jan Björklund blir beroende av SD-stöd), att stå utanför regeringen men ändå släppa fram Ulf Kristerssons alternativ, eller att rösta nej till M-ledaren.

Enligt undersökningen tycker var femte L-väljare att partiet ska rösta nej nästa vecka, medan 30 procent uppger att de inte har någon åsikt.

I den aktuella opinionsundersökningen har Sifo utökat sitt underlag, vilket gör att slutsatserna är mer tillförlitliga på partinivå än vanligt. På grund av L:s storlek ska man dock ta siffrorna med en nypa salt, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar.

– L är ett av riksdagens mindre partier så felmarginalerna är större än för andra partier. Men det är statistiskt signifikant att fler L-väljare än C-väljare vill hjälpa fram Kristersson, säger han.

Centerledaren Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund. Foto: Tomas Oneborg

Undersökningen innebär bekymmer även för Annie Lööf. Bland de C-väljare som har en åsikt i frågan anser nästan hälften att C ska hjälpa M-ledaren att bli statsminister nästa vecka. Bland de borgerliga väljarna anser tre av fyra att C och L ska rösta så att Ulf Kristersson blir vald. Inom de rödgröna väljarna har bara sex procent samma uppfattning.

Johan Hellström, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet, forskar om regeringsfrågan i europeiska länder. Han tror att en anledning till åsiktsskillnaderna mellan L- och C-väljare är att C tydligare betonade liberalismen inför valet.

– L har ju visserligen också gjort det, inte minst i sitt valmanifest. Men man ska också komma ihåg att de var först bland allianspartierna att flörta med de här lite mer främlingsfientliga krafterna när de pratade om språkkrav 2002, säger han.

Det mesta tyder på att Ulf Kristersson kommer att förlora statsministeromröstningen nästa vecka. Johan Hellström gissar att nästa steg blir en liknande omröstning om Stefan Löfven (S), och att sedan Annie Lööf får någon sorts sonderingsuppdrag.

– Det finns en möjlighet att det slutar med en liberal mittenregering. Den tredje Fälldin-regeringen var en sådan, och de ansåg själva att de var framgångsrika, säger han.

Björklund är på tunn is oavsett vad han gör.

Marja Lemne, universitetslektor och statsvetare vid Södertörns högskola, säger att siffrorna i opinionsundersökningen borde komma som en kalldusch för L-ledaren.

– Björklund är på tunn is oavsett vad han gör. Han har ett rejält motstånd inom partiet och kan få en svekdebatt hur han än ställer sig, säger hon.

Marja Lemne tror att en anledning till att en betydande del av L-väljarna vill att partiet hjälper Ulf Kristersson att bli statsminister kan vara ledarstriden härom året.

– När Birgitta Ohlsson förlorade striden så försvann många socialliberala väljare, säger hon.

Efter reklamen visas:
Mellan raderna KRISTERSSON ÄNDA IN I KAKLET
Annons
X
Annons
X
Annons
X

Enligt en ny Sifoundersökning vill en stor andel av L:s väljare att partiet hjälper Ulf Kristersson att bli statsminister nästa vecka.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 4
Bild 2 av 4

Centerledaren Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund.

Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 4
Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X