Annons

SvD/Sifo: Lyftet för S håller i sig – trots coronakritiken

Foto: Emma-Sofia Olsson

Trots allt hårdare kritik mot regerings coronastrategi håller Socialdemokraternas lyft i opinionen i sig – partiet får 30 procent i SvD/Sifos nya väljarbarometer. Sämre går det för Miljöpartiet och Liberalerna som är kvar under riksdagsspärren – för tredje månaden i rad.

Under strecket
Publicerad

De senaste veckorna har den politiska borgfreden i Sverige definitivt upphört. KD-ledaren Ebba Busch har anklagat regeringen för att med ”berått mod” tillåtit coronavisurset att spridas i Sverige och SD-ledaren Jimmie Åkesson har gått så långt som att kalla de svenska dödstalen bland äldre för ”en massaker”.

Har den ökade kritiken mot regeringen fått Socialdemokraternas opinionssiffror att sjunka?

I SvD/Sifos väljarbarometer för juni syns inga tydliga tecken på det. Partiet, som har gått kraftigt framåt i opinionen under coronakrisen, får 30 procent i juni jämfört med 31,7 procent i maj. Skillnaden ligger inom felmarginalen.

– Coronaeffekten håller i sig för regeringen. Den senaste tidens kritik mot regeringen verkar inte ha påverkat Socialdemokraterna i någon större grad, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

Annons
Annons

I stället för att påverka opinionssiffrorna för S, har angreppen från oppositionen snarare ökat polariseringen bland väljarna.

– Vi har sett i andra mätningar att förtroendet för regeringen och förtroendet för Löfven personligen har gått ner den senaste tiden. Men förklaringen till att det inte syns i väljarbarometern är att förtroendet framför allt har sjunkit bland dem som inte röstar på S, säger Toivo Sjörén.

Även Moderaterna har ökat i opinionen sedan pandemins utbrott och får 19,5 procent i juni, vilket är i linje med föregående månad och nära partiets valresultat 2018. En intressant aspekt är dock att M har bytt ut 25 procent av sina väljare sedan förra valet: man har tagit från främst L och tappat mest till S.

Den stora förloraren i opinionen under krisen har varit Sverigedemokraterna, som före jul var jämnstora med Socialdemokraterna. Med väljarstöd på 18,9 procent ligger SD nu hela 11 procentenheter efter. Sedan i maj har dock SD återtagit positionen som största parti bland män från just S.

För småpartierna ser det fortsatt mörkt ut. Både Miljöpartiet och Liberalerna ligger kvar under riksdagsspärren i SvD/Sifos väljarbarometer för tredje månaden i rad.

L, som noterar 3,4 procent, hade svårt redan innan coronakrisen att nå ut och behöver nu hitta nya frågor som kan lyfta partiet, menar Sifos opinionschef.

– Utgångsläget med ett svagt förtroende för partiledaren och nästan inga kvarvarande profilfrågor gör läget svårt, säger Sjörén.

För Miljöpartiet, som får 3,5 procent i mätningen, är läget minst lika bekymmersamt.

Annons
Annons

– MP sitter i regeringen men har inte alls sett någon coronaeffekt. Båda språkrören har dessutom väldigt låga förtroendesiffror, trots att de har exponerats mer den senaste tiden på grund av krisen, säger Toivo Sjörén.

Han menar att Miljöpartiets problem i grunden handlar om att partiets väljarbas har krympt.

– Förut sågs MP som ett mittenalternativ som kunde locka borgerliga väljare som ansåg att miljöfrågorna var vikiga, men de väljarna går i dag till C, säger Sjörén.

I SvD/Sifos väljarbarometer för juni får Centerpartiet 7 procent, Kristdemokraterna 6,8 procent och Vänsterpartiet 9,6 procent. Ingen av partierna gör statistiskt säkerställda förändringar jämflört med förra månadens mätning.

Undersökningen genomfördes 1–11 juni och bygger på 7 578 intervjuer.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons