Annons

SvD/Sifo: M når Kinberg Batras bottenrekord

Ulf Kristerssons Moderaterna når nu samma bottennotering som när Anna Kinberg Batra hade sin sämsta månad 2017.
Ulf Kristerssons Moderaterna når nu samma bottennotering som när Anna Kinberg Batra hade sin sämsta månad 2017. Foto: Naina Helèn Jåma/TT

SD och MP går klart sämre i riksdagsopinionen än i EU-valsopinionen, visar SvD/Sifos väljarbarometer för maj. Moderaterna får den sämsta noteringen sedan Anna Kinberg Batras bottenrekord.

Under strecket
Publicerad

SD:s uppgång i EU-barometern har inte lett till samma uppgång i riksdagsopinionen.

Foto: Lars Pehrson

Det drar ihop sig till slutspurt i EU-valet. Så sent som i torsdags kom SvD/Sifos senaste extra väljarbarometer för EU-valet, som visar på stora rörelser i väljarkåren.

Hela fyra partier hade förändrat sitt väljarstöd signifikant. Där var det Moderaterna och Miljöpartiet som förlorade och Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som gick framåt.

Det råder däremot stiltje i opinionen när det gäller hur svenskarna skulle rösta om det var riksdagsval i dag. Det visar den ordinarie SvD/Sifo-mätningen för maj månad som publiceras i dag.

Sedan förra månaden har inga statistiskt säkerställda förändringar skett. Varken försvarsuppgörelse eller tilläggsbudget verkar ha påverkat. Men trenderna håller i sig. Efter riksdagsvalet har det gått bra främst för Kristdemokraterna som dubblat stödet och nu ligger på 12 procent. Moderaterna och Liberalerna har backat – och ligger på 15,9 respektive 3,8 procent – medan övriga partier skvalpar nära valresultatet.

Annons
Annons

SD:s uppgång i EU-barometern har inte lett till samma uppgång i riksdagsopinionen.

Foto: Lars Pehrson

M har nu exakt samma notering som Anna Kinberg Batra hade sin sämsta månad 2017, och jämfört med för två månader sedan är nedgången signifikant. Majmätningen cementerar bilden av att det bara skiljer runt fyra procentenheter mellan M och KD. Kristdemokraterna är större bland äldre väljare i storstäderna.

Sverigedemokraterna fortsätter att vara näst största parti sedan över ett halvår tillbaka.

Men skillnaderna är stora i opinionen för riksdagsvalet jämfört med torsdagens mätning inför EU-valet, även om båda undersökningarna är gjorda under ungefär samma period.

När Sifo frågar svenskarna hur de kommer att rösta i EU-valet ligger fyra partier bättre till än tidigare när Sifo frågar hur de skulle rösta om det var riksdagsval i dag. För fem partier gäller det omvända.

SD:s uppgång i EU-barometern har inte lett till samma uppgång i riksdagsopinionen.
SD:s uppgång i EU-barometern har inte lett till samma uppgång i riksdagsopinionen. Foto: Lars Pehrson

Skillnaderna är störst för Socialdemokraterna. Dagens mätning visar att partiet ligger 5,1 procentenheter högre i riksdagsbarometern än i EU-barometern. Moderaterna ligger 2,4 procentenheter högre.

Två partier presterar tvärtom klart högre i EU-opinionen än i riksdagsvalet: Sverigedemokraterna och Miljöpartiet. I EU-barometern är Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna i stort sett jämnstora. Men ökningen inför EU-valet har inte påverkat väljarna när det gäller riksdagsopinionen för SD.

Samma sak gäller för MP. Dubbelt så många väljare vill skicka partiets MP-politiker till Bryssel jämfört med till Helgeandsholmen.

– Det förefaller som att väljarna håller isär de här två valen relativt starkt. EU-valet betraktas som mindre viktigt trots allt och man kan vara lite mer frivol. Jag tror inte att Miljöpartiet exempelvis kan räkna hem att ett bra resultat i EU-valet spiller över nationellt, säger Li Bennich-Björkman, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

Hon pekar på hur Feministiskt initiativ presterade klart bättre i EU-valet 2014 än i riksdagsvalet samma år.

Sifos opinionschef Toivo Sjörén säger att man skulle kunna tänka sig att de stora opinionsförflyttningarna inför EU-valet skulle påverka riksdagsvalet mer. När det gäller SD har dock siffrorna pendlat mellan 17 och 20 procent i de senaste mätningarna inför EU-valet.

– SD-väljarna har en låg röstvilja så det är en av de mer osäkra bedömningarna. De måste verkligen få sina väljare till valurnorna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons