Annons

Göran Eriksson:M rusar uppåt – men Kristersson har inte löst alla problem

På en månad fixade Ulf Kristersson skadorna efter Moderaternas kursbyte i våras. Den nye Moderatledaren har också krossat Centerns drömmar om att leda Alliansen: M är nu mer än dubbelt så stora som C.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ulf Kristersson, ny ledare för Moderaterna, har anledning att vara nöjd så här långt.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 3
Bild 2 av 3
Bild 3 av 3

Ulf Kristersson, ny ledare för Moderaterna, har anledning att vara nöjd så här långt.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1
Ulf Kristersson, ny ledare för Moderaterna, har anledning att vara nöjd så här långt.
Ulf Kristersson, ny ledare för Moderaterna, har anledning att vara nöjd så här långt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Moderaterna ökar till 22,4 procent, medan Centerpartiet backar till 10,3 procent sedan oktobermätningen.

Båda förändringarna är statistiskt säkra, och Moderaternas uppgång med knappt fyra procentenheter – över fem räknat sedan september – överträffar förväntningarna även hos tvångsmässigt optimistiska moderater.

I filmklassikern Pulp Fiction spelar Harvey Keitel rollen som problemlösaren Mr Wolf, som blixtinkallas in när huvudpersonerna har hamnat i mycket svåra problem sedan de råkat skjuta en person.

I praktiken är det alltså dött lopp, men Alliansen är nominellt större för första gången på ett halvår.

”If I was informed correctly, the clock is ticking”, säger Wolf sakligt när han kommer fram och reder ut katastrofen snabbare än någon trodde var möjligt.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

Ulf Kristersson har varit inblandad i att skapa M-problemen, dels som ansvarig för den ekonomiska politiken. Dels som en i den partiledning som fattade beslutet om kursändringen i januari, då Anna Kinberg Batra berättade att M nu ville fälla regeringen med stöd av SD – och att ”kontaktförbudet” med SD skulle upphävas. Det blev inledningen till ett dramatiskt kursras för Moderaterna.

Och när Ulf Kristersson valdes till partiledare den 1 oktober kunde alla höra klockan ticka: siffrorna var usla och det var mindre än ett år kvar till valet.

Men precis som Mr Wolf ser Kristersson nu ut att ha löst flera av problemen – i alla fall för tillfället – på osannolikt kort tid. Här är några av de quick-fixes som Ulf Kristersson, baserat på SvD/Sifos väljarbarometrar, har levererat.

• Moderaterna har återtagit positionen som nästa största parti från Sverigedemokraterna. Jimmie Åkessons parti får stöd av 14,7 procent i den här mätningen – i september hade SD 17,8 procent.

• Moderaterna har brutalt väckt alla drömmande centerpartister som hoppats kunna etablera Centern som Alliansens ledande parti. Så sent som i juni var skillnaden mellan M och C bara 2,5 procentenheter. I Sifos novembermätning är Moderaterna mer än dubbelt så stora, och försprånget är nu drygt 12 procentenheter.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

Men den Kristerssoneffekten har hittills uteblivit – i den här mätningen står Socialdemokraterna och stampar.

• M-raset såg ju ut som en illustration av att det nu – när framför allt migrationsfrågan blivit viktigare – har blivit svårare att hålla ihop den moderata koalitionen mellan liberalism och konservatism. Ulf Kristersson har förnekat att det finns en sådan konflikt och har, sedan det blev känt att han skulle ta över, faktiskt lyckats vinna tillbaka väljare både från Sverigedemokraterna och Centerpartiet.

I den här väljarbarometern får Alliansen stöd av 41,2 procent av de intervjuade, medan de rödgröna partierna samlar 40,9 procent. I praktiken är det alltså dött lopp, men Alliansen är nominellt större för första gången på ett halvår. Och därmed har den nya Moderatledaren också tätat sprickan inom Alliansen, i regeringsfrågan. Som består i att så länge Alliansen är mindre än de rödgröna, säger Liberalerna och Centern nej till att bilda en Alliansregering.

Eller stopp, vänta lite. Kristerssons messianska månad är påfallande framgångsrik, men den har inte löst alla borgerlighetens politiska problem.

Om den här mätningen blev valresultat skulle drömmen om en Alliansregering spricka ändå, eftersom de kroniskt svagpresterande Kristdemokraterna ligger – statistiskt säkert – under 4-procentspärren.

Moderaterna ser alltså ut att behöva stärka siffrorna för sitt eget parti så att tillräckligt många M-väljare blir beredda att taktikrösta för att rädda in KD i riksdagen – och därmed rädda livet på Alliansen.

Sifos väljarbarometer för november är en besvikelse för Socialdemokraterna, eftersom vissa socialdemokrater har trott att Ulf Kristersson – med sin markerade högerprofil – borde vara en drömmotståndare för Stefan Löfven.

En skärpt höger-vänsterkonflikt skulle enligt partistrategerna stärka Socialdemokraterna. Men den Kristerssoneffekten har hittills uteblivit – i den här mätningen står Socialdemokraterna och stampar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons